Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκβιασμών συνέχεια

Oι εκβιασμοί του ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατούν για την υπεράσπιση της απόφασής του (με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) να δεσμεύσει τα αποθεματικά δημόσιων οργανισμών. Επαναλαμβάνουν το χιλιοειπωμένο ότι όλοι μαζί είμαστε, στην ίδια βάρκα, επομένως ή θα σωθούμε ή θα βουλιάξουμε. Τα ίδια αναμάσησε και η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγάλεω, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα. Πέρα από τις φλυαρίες τους ότι «έτσι υπερασπιζόμαστε την εθνική υπερηφάνεια», την «ανεξαρτησία και τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης», στηρίζοντάς την «στη μάχη που δίνει», ένα από τα στελέχη της πλειοψηφίας έφτασε να υποστηρίξει ότι καιρός ήταν και οι δήμοι να αναλάβουν ευθύνες (!). Είπε χαρακτηριστικά: «Τόσα χρόνια το κράτος χρηματοδοτούσε τους δήμους και, παρόλ' αυτά, δε λειτουργούσαν ανταποδοτικά προς όφελος των δημοτών. Τώρα δεν ήρθε η ώρα να επιστραφούν κάποια από αυτά στο κράτος, στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα;». Μάλιστα, ανάμεσα σε άλλα, ο δήμαρχος Αιγάλεω και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Μπίρμπας, υποστήριξε την ιδέα δημιουργίας ενός ιδρύματος το οποίο - υπό κρατικό έλεγχο - θα διαχειρίζεται τα αποθεματικά όλων των δημόσιων οργανισμών... Να λοιπόν η ανάσα αξιοπρέπειας της συγκυβέρνησης: Μόνιμος οικονομικός στραγγαλισμός οργανισμών, στράγγισμα χρημάτων που έχουν αποδοθεί από τους εργαζόμενους με το μόνιμο χαράτσωμα... Ξέχασε βεβαίως να μας πει ότι η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης ήρθε με αίτημα της τρόικας...

«Σήμερα είμαστε μαζί»

«Η εποχή όπου μια κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν εξ ορισμού αντίθετη με το χώρο της "επιχειρηματικότητας" έχει παρέλθει. Να το πω διαφορετικά: Αν φτάσουμε σ' ένα σημείο όπου θα αναπτυσσόμαστε και θα έχουμε ένα outputcut το οποίο θα είναι μηδέν, τότε μπορούμε να ξαναρχίσουμε να μιλάμε για συγκρουόμενα συμφέροντα εργασίας και κεφαλαίου. Σήμερα είμαστε μαζί». Αυτά είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης στο 20ό Banking Forum που διοργάνωσε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Με απλά λόγια, εργαζόμενοι και κεφάλαιο είμαστε μαζί για να έρθει η ανάπτυξη, αργότερα βλέπουμε αν έχουμε διαφορετικά συμφέροντα. Αυτή η διαβεβαίωση έχει δύο αποδέκτες. Πρώτον, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους κεφαλαιοκράτες γενικώς, ότι η «κυβέρνηση της Αριστεράς» πολιτεύεται με δόγμα την «κοινωνική συναίνεση». Δεύτερον, τους εργαζόμενους, το λαό, που καλούνται να αναβάλουν οποιαδήποτε διεκδίκηση αιτημάτων, αναγκών, ανάκτησης απωλειών, που είναι σαφές ότι έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, μέχρις ότου έρθει η κατάλληλη - για το κεφάλαιο - ανάπτυξη. Για το πόσο κοινά συμφέροντα έχουν οι εργαζόμενοι και το κεφάλαιο, το βιώνουν καθημερινά, με την απληρωσιά, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις κλπ. Το έζησαν όταν φορτώθηκαν τα βάρη της κρίσης. Τώρα καλούνται να φορτωθούν τα βάρη της ανάπτυξης. Η αλήθεια είναι αμείλικτη: Πουθενά και ποτέ δεν είμαστε μαζί.

«Εξυπνες» ιδέες

Στην ίδια ομιλία του, ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει «νέες έξυπνες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα», για τη διαμόρφωση των οποίων βρίσκεται σε επαφή με τους ΟΟΣΑ και ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας), σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους (τους επιχειρηματικούς ομίλους δηλαδή, ώστε οι έξυπνες εργασιακές σχέσεις να μεταφράζονται σε άνοδο της κερδοφορίας τους). Δεν ξέρουμε αν οι εργασιακές σχέσεις διακρίνονται σε «έξυπνες» ή «χαζές». Ξέρουμε πάντως ότι μια διαβούλευση με οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και ο ILO, που έχουν γράψει και στηρίξει τόμους αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων, με την εργοδοσία που ήδη στο πλαίσιο του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» φανέρωσε τις αντιλαϊκές - αντεργατικές προϋποθέσεις, δεν μπορεί παρά να έχει το ανάλογο αποτέλεσμα σε βάρος των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, με «έξυπνες» ή όχι εργασιακές σχέσεις, οι εργαζόμενοι καλά θα κάνουν να πάρουν τα μέτρα τους, τόσο γι' αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο που μένει όσο και γι' αυτό που έρχεται...

Υποκρισία

Είναι γνωστή η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η τοποθέτηση ηγετικών στελεχών του με αφορμή τις πρόσφατες τραγωδίες με τους μετανάστες ξεπέρασε κάθε όριο. Βγήκαν, για παράδειγμα, στα τηλεοπτικά πάνελ να ισχυριστούν ότι είχαν μιλήσει για το κύμα μεταναστών και προσφύγων λόγω των πολέμων στις χώρες της Μεσογείου. Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε επεμβάσεις της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα της ΕΕ, δηλαδή ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Θυμίζουμε ότι την 1/8/2011, η σημερινή Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τότε υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια υπεύθυνη του τομέα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωνε σε δήλωσή της: «Πέντε μήνες μετά από το ξεκίνημα της "άνοιξης της Συρίας", ... τη στιγμή που ο λαός της Συρίας δίνει ένα αξιοθαύμαστο μάθημα θάρρους και αντίστασης σε ένα βάρβαρο καθεστώς, η διεθνής κοινότητα ουσιαστικά σιωπά, απορροφημένη από τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η στάση της όμως αυτή λειτουργεί ουσιαστικά ως "πράσινο φως" προς το καθεστώς Ασαντ για να συνεχίσει να πνίγει στο αίμα ακόμη και τις πιο ειρηνικές διαδηλώσεις. ΤΩΡΑ η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τον ΟΗΕ και την ΕΕ, οφείλει να απομονώσει το αιμοσταγές καθεστώς, στηρίζοντας παράλληλα, πολιτικά και οικονομικά, τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. ΤΩΡΑ είναι πραγματικά η ώρα της έμπρακτης αλληλεγγύης προς το λαό της Συρίας». Και το έκανε, όταν ήδη, εκτός από τις ΗΠΑ, είχαν επέμβει και η Γαλλία και η Βρετανία. Αλλωστε και τώρα είναι έτοιμη η κυβέρνηση για συμμετοχή σε στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή, στο όνομα προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών από τους «τζιχαντιστές»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1616 Πεθαίνει ο μεγάλος Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1821 Η μάχη στη γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχειού).

1827 Πεθαίνει χτυπημένος από εγγλέζικο βόλι ο Αρχιστράτηγος της Επανάστασης του '21, Γεώργιος Καραϊσκάκης.

1858 Γεννιέται ο Γερμανός θεωρητικός φυσικός Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ, γνωστότερος ως Μαξ Πλανκ, εισηγητής της θεωρίας των κβάντα. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1918.

1882 Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου.

1889 Γεννιέται ο λογοτέχνης Βασίλης Ρώτας. Ο Βασίλης Ρώτας αφοσιώθηκε και αγωνίστηκε για τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού, την πανανθρώπινη ιδεολογία που σταθερά και αποφασιστικά διδάσκει το ΚΚΕ. Εδωσε σκληρές μάχες, υποστηρίζοντας στην πράξη τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη. Στην πολιτιστική και ειδικά στη θεατρική δραστηριότητα που ανέπτυξε το ΕΑΜικό κίνημα, η συμβολή του υπήρξε καθοριστική.

1906 Στον απόηχο της επανάστασης του 1905, συνέρχεται το 4ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος στη Στοκχόλμη (23/4 - 8/5/1906). Μπολσεβίκοι και μενσεβίκοι επανενώνονται, με τους πρώτους να αποτελούν πλέον μειοψηφία και τους δεύτερους πλειοψηφία. Η διαπάλη όμως συνεχίστηκε, έως και το 1912, οπότε επήλθε η πλήρης και οριστική ρήξη.

1910 Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, 25 αγρότες και αγρότισσες παραπέμπονται να δικαστούν για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ.

1916 Γεννιέται ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης.

1927 Δημοσιεύονται στο «Ριζοσπάστη» οι «Θέσεις προπαγάνδας για την καμπάνια υπέρ της νομιμότητος του Κόμματος». Το ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να υπερασπίσουν τις Οργανώσεις και το Κόμμα τους, το κυριότερο όπλο τους κατά των αστών.

1935 Αρχίζει η δίκη των εμπλεκόμενων στο βενιζελικό στρατιωτικό κίνημα (πραξικόπημα) της 1ης Μάρτη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλαστήρας καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο.

1953 Ξεκινά τις εργασίες του το 11ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (23 - 27/4/1953). Καταγγέλθηκε από την ΕΔΑ και το Ενιαίο Συνδικαλιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΣΚΕ) ως νόθο. Δεκάδες σωματεία διαγράφηκαν από τη δύναμη της Συνομοσπονδίας και αποκλείστηκαν από το Συνέδριο. Ο υπουργός Εργασίας Ε. Γονής από το βήμα του Συνεδρίου είπε: «Εχουμε το δικαίωμα να αποκλείσουμε τους πράκτορας του κομμουνισμού».

1999 Το ΝΑΤΟ, και ενώ η στρατιωτική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας διανύει την τριακοστή μέρα, βομβαρδίζει το κτίριο της Σερβικής Τηλεόρασης: 30 οι νεκροί.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org