Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
YEMENH
Νέες επιδρομές του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού

Το πυροβολικό της Σαουδικής Αραβίας σε δράση στα σύνορα με την Υεμένη
Το πυροβολικό της Σαουδικής Αραβίας σε δράση στα σύνορα με την Υεμένη
ΣΑΝΑΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Η προχτεσινοβραδινή ανακοίνωση «τερματισμού» των ιμπεριαλιστικών επιδρομών του 10μελούς στρατιωτικού συνασπισμού με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη είχε διάρκεια λιγότερες από δέκα ώρες. Τα βομβαρδιστικά του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού ανέλαβαν εκ νέου δράση χτες το μεσημέρι, χτυπώντας ανελέητα περιοχές της κεντρικής πόλης Τάιζ και της νότιας πόλης Αντεν, με στόχο θέσεις των Σιιτών Χούτι. Το ίδιο 24ωρο, οι ΗΠΑ συνέβαλαν και αυτές στην «ειρήνη» και στον υποτιθέμενο «τερματισμό» των επιδρομών στην Υεμένη, εξαπολύοντας δύο αεροπορικές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πόλη Μουκάλα, με στόχο τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου», σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά άτομα αδιευκρίνιστης ταυτότητας. Επίσης την ίδια ώρα συνεχίζεται η παρουσία αμερικανικών πλοίων και του αεροπλανοφόρου «Ρούσβελτ» στα ανοιχτά της Υεμένης.

Ολα αυτά σαν να μην είχε, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του 10μελούς στρατιωτικού συνασπισμού, Σαουδάραβας στρατηγός Αχμεντ Ασίρι αναγγείλει στη Ριάντ το δήθεν «τερματισμό» της αεροπορικής επιχείρησης «Αποφασιστική Καταιγίδα». Ο Ασίρι βέβαια είχε στην πραγματικότητα αναγγείλει τη μετεξέλιξη της επέμβασης με πολιτικά, εναέρια, ναυτικά και άλλα μέσα, βαφτίζοντας το επόμενο στάδιό της «Αποκατάσταση Ελπίδας». Οπως ακριβώς είχαν «βαφτίσει» οι ΗΠΑ την ιμπεριαλιστική επέμβασή τους στη Σομαλία (Δεκέμβρης 1992 - Μάης 1993) με πρόσχημα τη σωτηρία των λιμοκτονούντων Σομαλών!

«Δε μιλάμε για εκεχειρία. Η Επιχείρηση "Αποκατάσταση της Ελπίδας" έχει στρατιωτικά στοιχεία. Θα συμπεριλαμβάνει αεροπορική και ναυτική επιτήρηση, πέρα από τα πολιτικά. Ο συνασπισμός θα συνεχίσει να στοχοποιεί τους ένοπλους Χούτι και να εμποδίζει την κίνησή ή τη μετακίνησή τους ή την ανάληψη οποιωνδήποτε επιχειρήσεων εντός της Υεμένης», είχε πει ο στρατηγός Ασίρι.

Πριν την ανακοίνωσή του, ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν διέταξε την Εθνοφρουρά «να συμμετάσχει στη στρατιωτική εκστρατεία της Υεμένης», τροφοδοτώντας τα σενάρια για χερσαία επιχείρηση. Το σενάριο αυτό όχι μόνο δεν αποκλείεται μετά από τις ανακοινώσεις περί τερματισμού της «Αποφασιστικής Καταιγίδας», αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο έπειτα και από τη νεότερη δήλωση του Σαουδάραβα στρατηγού Ασίρι, ότι οι χερσαίες δυνάμεις της χώρας του «θα συνεχίσουν την προστασία των συνόρων και θα αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης»...

Παρόλ' αυτά, το Ιράν επιδοκίμασε τον «τερματισμό» της «Αποφασιστικής Καταιγίδας» στην Υεμένη, ελπίζοντας, ενδεχομένως, πως έστω και μεσοπρόθεσμα θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για έναρξη ειρηνευτικού διαλόγου. Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ απηύθυνε έκκληση για «επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη», η οποία έχει διαλυθεί από τους βομβαρδισμούς ενός μήνα.

Αργότερα χτες βράδυ, εκπρόσωποι των Σιιτών Χούτι στην Υεμένη χαιρέτισαν την προοπτική επανέναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ