Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ζεστό και κρύο» από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Συνεχίζονται οι επιθέσεις των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και οι παραβιάσεις της εκεχειρίας και της συμφωνίας του Μινσκ της 12 Φλεβάρη. Οι πολιτοφυλακές των ανατολικών περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ κατήγγειλαν ότι και χτες έγιναν γύρω στις 32 επιθέσεις του ουκρανικού στρατού και σε κατοικημένες περιοχές κυρίως της επαρχίας Ντονέτσκ, στις πόλεις Σπάρτακ, Γκορλόβκα, Σιροκίνε, Γελένοβα, Ζαμπίτσεβο. Παράλληλα καταγγέλλεται και η παρουσία Αμερικανών μισθοφόρων που δρουν μαζί με τη λεγόμενη Εθνοφρουρά, όπου πρωτοστατούν εθνικιστές και νεοναζί του «Δεξιού Τομέα», ενώ στις εκπαιδευτικές ασκήσεις στη Δυτική Ουκρανία, εκτός από Αμερικανούς και ΝΑΤΟϊκούς, συμμετέχουν και Ισραηλινοί στρατιωτικοί.

Συνέντευξη με πολλαπλές στοχεύσεις

Πάντως ενδεικτικές της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία (ανάμεσα στην καπιταλιστική Ρωσία και τη Δύση) είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που έκανε χτες σε κοινή συνέντευξη σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας του, απαντώντας κατά τα πρότυπα και της πρόσφατης συνέντευξης Πούτιν σε ερωτήματα ακροατών. Είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι προς το συμφέρον μας να μη διαιρεθεί η Ουκρανία, να διατηρηθεί ειρηνική και ουδέτερη στρατιωτικοπολιτικά. Η Ρωσία επιθυμεί μια ειρηνική και ήσυχη Ουκρανία και όχι διαμελισμένη από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που έδωσαν ορισμένα εδάφη τους μετά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την ουκρανική κρίση για να πετύχουν το στρατηγικό τους στόχο να εμποδίσουν τη συνεργασία Ρωσίας με την ΕΕ, και ιδίως με τη Γερμανία». Την ίδια ώρα, ο Λαβρόφ δεν απέκλεισε τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) που διαμεσολαβεί για την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι αυτό είναι κυρίως αρμοδιότητα του Γάλλου Προέδρου, που είχε και την πρωτοβουλία.

Ταυτόχρονα ο Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι αυτές που πιέζουν ευρωπαϊκά κράτη να επισπεύσουν την καταστροφή των μνημείων του Κόκκινου Στρατού, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε με νόημα ότι η χώρα του «είχε εναποθέσει ελπίδες στην εκλογή Ομπάμα, που πήρε και Νόμπελ Ειρήνης, αλλά ακολούθησαν πολλοί παράλογοι πόλεμοι που δε συνέπιπταν με το συμφέρον της σταθερότητας σε διάφορες περιοχές».

Ο Λαβρόφ βεβαίως αναφέρθηκε και σε πολλά άλλα διεθνή ζητήματα, επικεντρώνοντας στη διατύπωση «ότι ο βασικός εχθρός δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά το "Ισλαμικό Κράτος"».

Συναντήσεις σε Παρίσι και Αρμενία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο πραγματοποιεί από χτες επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία και χτες συναντήθηκε με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εξέταση της συμφωνίας εκεχειρίας και επίσης η επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας, που ο Ολάντ είπε ότι το γαλλικό κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει εντός ενός μήνα.

Επίσης ο Ολάντ αναμένεται να συναντηθεί με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αύριο στο Ερεβάν της Αρμενίας, όπου και οι δύο πρόεδροι είναι προσκεκλημένοι της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις μνήμης για τη «γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ