Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Αξονας η ένταση του ανθρωποκυνηγητού

Πρόκληση η «δέσμη μέτρων» που προωθείται για μετανάστες και πρόσφυγες, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Η ένταση του ανθρωποκυνηγητού και η αξιοποίηση του μεταναστευτικού ως προσχήματος για νέες πολεμικές επεμβάσεις είναι οι δύο βασικοί άξονες των σχετικών μέτρων και προετοιμασιών στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ
Η ένταση του ανθρωποκυνηγητού και η αξιοποίηση του μεταναστευτικού ως προσχήματος για νέες πολεμικές επεμβάσεις είναι οι δύο βασικοί άξονες των σχετικών μέτρων και προετοιμασιών στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ
Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες η Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο τη «διαχείριση των μεταναστευτικών ροών». Γίνεται στον απόηχο της κοινής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα και, με βάση τις προκλητικές αποφάσεις που πάρθηκαν εκεί, είναι φανερό ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται τα ήδη οξυμένα προβλήματα μεταναστών και προσφύγων, αλλά οδηγούμαστε σε νέες ανθρώπινες τραγωδίες.

Ειδικότερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (με τη συμμετοχή και των υπουργών Εσωτερικών) υιοθετήθηκε, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, «Σχέδιο 10 άμεσων ενεργειών», όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται:

-- Ενίσχυση των Κοινών Επιχειρήσεων ανθρωποκυνηγητού στη Μεσόγειο, δηλαδή των «Τρίτωνα» και «Ποσειδώνα», με ταυτόχρονη επέκταση του επιχειρησιακού τους χώρου.

-- Συστηματική προσπάθεια να εντοπιστούν και να καταστραφούν τα σκάφη που χρησιμοποιούνται από τους δουλεμπόρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια και για τους επιβαίνοντες μετανάστες.

-- Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί EUROPOL, FRONTEX, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν τακτικά και θα συνεργάζονται στενά για να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους λειτουργίας των δουλεμπόρων.

-- Τα κράτη - μέλη θα εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων απ' όλους τους μετανάστες.

-- Προωθείται ένας μηχανισμός μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως και ένα «εθελοντικό πιλοτικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης», που κατά βάση αφορούν είτε μάντρωμα μεταναστών σε κέντρα κράτησης είτε επαναπροώθηση στις σπαρασσόμενες πατρίδες τους. Αυτό άλλωστε αφορά και η προτεινόμενη δράση για καθιέρωση ενός νέου προγράμματος «ταχείας επιστροφής» των «παράνομων μεταναστών», που θα συντονίζεται από τη Frontex και τα κράτη - μέλη της πρώτης γραμμής.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αποκαλούμενη δέσμη 10 μέτρων, που αποφάσισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τα ζητήματα της μετανάστευσης και των προσφύγων, συνιστά μία ακόμη πρόκληση, που επιτείνει τα οξυμένα ήδη προβλήματα που οδηγούν σε ανθρώπινες τραγωδίες.

Οι εξαγγελίες της δεν περιλαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των χιλιάδων προσφύγων που συρρέουν στα "έξυπνα σύνορά" της. Αυτά δηλαδή που ανοίγουν διάπλατα μόνο για επιχειρηματίες, τουρίστες και κατά παραγγελία εργατικό δυναμικό για τους επιχειρηματικούς ομίλους και κλείνουν ερμητικά για χιλιάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, στέλνοντάς τους στον πάτο της Μεσογείου.

Τα μέτρα της ΕΕ σηματοδοτούν περαιτέρω ενίσχυση κι επέκταση όλων των μηχανισμών δίωξης, όπως η Σένγκεν, η FRONTEX, η EUROPOL, ΕUROJUST, παγίωση των κανονισμών Δουβλίνο 2 και 3 που μετατρέπουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία σε αποθήκες ψυχών προσφύγων, μεταναστών, που έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και ανακύκλωση των επιχειρήσεων καταστολής που έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο. Επιβάλλουν στους μετανάστες και νέο φακέλωμα μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ η θωράκιση των μηχανισμών της το μόνο που επιτυγχάνει είναι η αύξηση των τιμών των δουλεμπόρων. Η ΕΕ, παρά τα μεγάλα λόγια για "χτύπημα των δουλεμπόρων", ούτε μπορεί, ούτε θέλει να τους αντιμετωπίσει, καθώς αποτελούν νύχι-κρέας με την οικονομία της αγοράς που η ΕΕ στηρίζει και υπηρετεί.

Η ΕΕ, που είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις τους για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν, χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα της ίδιας της πολιτικής της, που έχει ως βασική επιδίωξή της τα κέρδη των μονοπωλίων.

Η βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ πετυχαίνει τους στόχους της. Καθόλου δεν απέτυχε, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που την συνυπογράφει και την εφαρμόζει από την πρώτη στιγμή και κατά γράμμα - όπως και η προηγούμενη. Επιχειρεί μάλιστα να την εξωραΐσει, εμφανιζόμενη ως προστάτης των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι ένοχη, καθώς υιοθετεί κι αναπαράγει τα προσκλητήρια των ιμπεριαλιστών και τα προσχήματά τους, όπως "η καταπολέμηση των τζιχαντιστών" που οι ίδιοι δημιούργησαν και η "προστασία των χριστιανικών πληθυσμών", δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για το λαό.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ανακούφιση των μεταναστών και των προσφύγων, από το πλαίσιο των διεκδικήσεων στήριξής τους και κάλυψης των άμεσων βιοτικών αναγκών τους, που ήδη έχει προβάλει το ΚΚΕ, μαζί με κατάργηση του Δουβλίνου 2 και 3, της Σένγκεν, της Frontex και των άλλων κατασταλτικών μηχανισμών και αντιμεταναστευτικών κανονισμών της ΕΕ.

Σε αυτόν το δρόμο της σύγκρουσης με την ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα και την εξουσία που τους υπηρετεί, Ελληνες και ξένοι εργάτες μπορούν να ανοίξουν δρόμο για φιλολαϊκές εξελίξεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ