Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Νέες διαβεβαιώσεις για «αντιτρομοκρατική συνεργασία»

Με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Σούζαν Ράις, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον. Οπως αναμενόταν, έδωσε πλείστες όσες διαβεβαιώσεις στην αμερικανική πλευρά ότι προσβλέπει σε «εμβάθυνση» της «συνεργασίας» στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας».

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση - επιχειρώντας να προσπεράσει και τις αντιδράσεις των Αμερικανών στο ενδεχόμενο ο Σ. Ξηρός να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό - διαβεβαιώνει για τη διαθεσιμότητά της να στηρίξει νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξαπολύουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με προσχήματα όπως τους «τζιχαντιστές».

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, της αξιοποίησης προσχημάτων για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, εντάσσεται και η περιβόητη «πρωτοβουλία για την προστασία των υπό διωγμό χριστιανικών κοινοτήτων και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή», την οποία προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις «ευλογίες» της ΕΕ, καθώς και οι σχεδόν καθημερινές «εκκλήσεις» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών «προς όλες τις πλευρές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της βίας στην περιοχή» (αφορμή για τη σχετική χτεσινή παρέμβαση ήταν η συμπλήρωση δύο χρόνων από την απαγωγή του μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου μητροπολίτη Ιωάννη, η τύχη των οποίων εξακολουθεί να αγνοείται).

Παραπέρα, χτες ο Κοτζιάς συνέχισε τις συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον με ηγετικά στελέχη των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ, Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τέλος, επισκέφτηκε τη «δεξαμενή σκέψης» CSIS (Center for Strategic and International Studies), όπου παρουσίασε τις κύριες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, τις στοχεύσεις της να πατήσει σε όσα περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί, για τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων, εμπλέκοντας το λαό ολοένα και βαθύτερα στις επικίνδυνες ενδοαστικές αντιθέσεις.

Συνεχείς επαφές με τους Αμερικανούς και στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά είχε χτες ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντ. Πιρς, στο Μέγαρο Μαξίμου. Και σε αυτήν τη συνάντηση, όπου συμμετείχε και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκης, τέθηκε το θέμα της αλλαγής των όρων κράτησης του Σ. Ξηρού, που έχει ανακύψει με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για τις φυλακές.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές φρόντιζαν να τονίσουν ότι «και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην πολυεπίπεδη ελληνοαμερικανική συνεργασία».

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε εκτελεστική πράξη με την οποία χαρακτηρίζει τρομοκράτες τους κρατούμενους Ν. Μαζιώτη και Χρ. Ξηρό. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «κάθε ιδιοκτησία που υπόκειται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ και στην οποία ο Ξηρός και ο Μαζιώτης έχουν οποιαδήποτε συμφέροντα δεσμεύεται και οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία μπορεί να έχουν υπό τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ παγώνουν».

Χτες, εξάλλου, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις επίμαχες διατάξεις του ίδιου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι «η πρόωρη απελευθέρωσή τους στέλνει ένα απαράδεκτο μήνυμα προς τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους και αποτυγχάνει να δείξει το σεβασμό προς τις οικογένειες των θυμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑμερικανοΝΑΤΟική «γέφυρα» στο «σύστημα που κινείται»(2018-05-26 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια(2018-05-23 00:00:00.0)
Τον ΠτΔ και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο πρωθυπουργός(2018-05-19 00:00:00.0)
Συγχαρητήρια από ΗΠΑ και «συντονισμός» και στα Ενεργειακά(2015-10-21 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις για συμμετοχή στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα»(2015-04-22 00:00:00.0)
Στις ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας τη στοίχιση στον ευρωατλαντικό άξονα(2015-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ