Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χιονοστιβάδα αντιδράσεων για τη δήμευση των αποθεματικών

Οι ταξικές - αντιμονοπωλιακές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά σε κάθε χώρο, για να εκφραστεί αγωνιστικά το «όχι» στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Χιονοστιβάδα αντιδράσεων από σωματεία εργαζομένων και άλλους φορείς προκαλεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση δεσμεύει στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμα των οργανισμών που εποπτεύει. Οι ταξικές - αντιμονοπωλιακές δυνάμεις σε όλους τους χώρους μπαίνουν μπροστά, για να εκφραστεί αγωνιστικά η αντίθεση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που στόχο έχουν να συνθλίψουν ακόμα περισσότερο τις λαϊκές ανάγκες προκειμένου να εξυπηρετηθούν ποικιλότροπα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί σήμερα Πέμπτη σε συγκέντρωση, στις 10 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Καλεί το λαό να συμμετέχει και να απαιτήσει: Να μην προχωρήσει καμιά δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ, των ΟΤΑ και των άλλων δημόσιων φορέων. Να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI.

Συμμετοχή στην κινητοποίηση και τρίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) αποφάσισε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ. Καταγγέλλει πως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης έρχονται τη στιγμή που η μείωση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ/ΤΕΙ για το 2015 και η μη καταβολή των πρώτων δόσεων των επιχορηγήσεων έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία τους. Επίσης, καλεί τις διοικήσεις των ΑΕΙ, τους συλλόγους εργαζομένων στα ΑΕΙ και τους συλλόγους φοιτητών να καταδικάσουν την ΠΝΠ και να προχωρήσουν σε έμπρακτη άρνηση εφαρμογής της.

Αναβρασμός στα νοσοκομεία

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί στην αυριανή στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων.

Το ΠΑΜΕ καλεί γιατρούς και νοσηλευτές να διεκδικήσουν: Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και των άλλων δημόσιων οργανισμών. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα. Ταυτόχρονα, προτείνει να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε κάθε μονάδα, να γίνει επίσχεση εργασίας όλων των εργαζομένων (μονίμων, ειδικευμένων, ειδικευομένων, επικουρικών) και να οργανωθούν κινητοποιήσεις μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς κάθε περιοχής.

Οπως καταγγέλλει, «η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων αφορά χρήματα που, εκτός από την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, προορίζονται για την αμοιβή εργαζομένων (επικουρικοί, εργολαβικοί, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, επιπλέον εφημερίες). Αρνητικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες έχει η δέσμευση αποθεματικών των δήμων και άλλων δημόσιων οργανισμών όσον αφορά τη λειτουργία παιδικών σταθμών, σχολείων και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών».

Το ΠΑΜΕ αποκαλύπτει ακόμα ότι «αναμενόμενοι συμπαραστάτες των κυβερνητικών σχεδίων είναι οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού», ενώ «πολύτιμη βοήθεια στην κυβέρνηση, αλλά με μπόλικη "επαναστατική" φρασεολογία, προσφέρει και η ΑΡΣΙ που πρότεινε πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών από τα αποθεματικά του νοσοκομείου, ανοίγοντας έτσι τον "ασκό του Αιόλου" για πληρωμή μισθών και εφημεριών από τα έσοδα του νοσοκομείου».

Σε χτεσινή ανακοίνωση, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σκουπίστηκε και ο «πάτος του βαρελιού» των οικονομικών των νοσοκομείων.

Κινητοποίηση από φοιτητές - σπουδαστές

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι οι σύλλογοι ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΓΤΚΣ, Νοσηλευτική, Ιστορικό - Αρχαιολογικό, Χημικό, Οικονομικών Επιστημονικών, Τούρκικων Σπουδών, ΣΕΜΦΕ, Πολιτικοί Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί και Ναυπηγοί, απαιτώντας απ' όλες τις πρυτανείες και τις διοικήσεις των σχολών να απειθαρχήσουν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Απαιτούν ακόμα να επιστραφούν τα 187 εκατομμύρια ευρώ που κουρεύτηκαν με το PSI από τις σχολές.

Σημειώνεται ότι οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής πρότειναν στα ΔΣ των συλλόγων να καταδικαστεί η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης, να γίνουν συνελεύσεις σε συλλόγους και έτη για την ενημέρωση των φοιτητών, καθώς και για τη σημερινή κινητοποίηση. ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ καταψήφισαν όλοι μαζί, με ΔΑΠ/ΠΑΣΠ να ισχυρίζονται στη Φιλοσοφική ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνει ΓΣ», στο Πανεπιστήμιο Πειραιά «να μη γίνει κινητοποίηση τώρα, αλλά όταν έρθει στη Βουλή».

Η ΑΡΕΝ από την πλευρά της υποστήριξε στο Πολιτικό ότι «τα λεφτά αυτά θα επιστραφούν με τόκο»(!), στους Ηλεκτρολόγους ΕΜΠ «τα λεφτά αυτά σώζουν τη χώρα και θα πάνε σε μισθούς - συντάξεις». Τα ΕΑΑΚ στην Ιατρική είπαν ότι «η κινητοποίηση είναι τουφεκιά στον αέρα», στο Φυσικό ότι «είναι διαχειριστικό το αίτημα για απειθαρχία στην απόφαση της κυβέρνησης», στο Μαθηματικό ότι «δεν μπορεί το ΔΣ να πάρει τέτοιες αποφάσεις, να γίνει πρώτα ΓΣ», ενώ στη Φιλοσοφική, το Γεωλογικό και αλλού πρότειναν για την ίδια ώρα άλλη κινητοποίηση, σε άλλο μέρος, για άλλο λόγο!

Στο μεταξύ, πλήθος σωματείων και φορέων από το χώρο της Παιδείας εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ανάμεσά τους: Η Σύνοδος Πρυτάνεων, ο Σύλλογος ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «O Αδαμάντιος Κοραής», η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.

«Οχι μεν, αλλά» από την ΚΕΔΕ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό «για να μπορέσουμε να εξάγουμε κρίσιμα συμπεράσματα, να καταλάβουμε πού βρίσκεται η χώρα και πώς να βοηθήσουμε», ζήτησε χτες, μιλώντας από το βήμα της τελευταίας προσυνεδριακής εκδήλωσης διαλόγου της ΚΕΔΕ, που γίνεται στο Λουτράκι, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης.

Ομως, στη συνέχεια, ουσιαστικά ακύρωσε τη χτεσινή απόφαση της ΚΕΔΕ που σημείωνε πως οι δήμοι δεν πρόκειται να δώσουν τα χρήματά τους, καθώς, όπως είπε, «ζητήσαμε από τον αρμόδιο υπουργό να μας δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων». Και πρόσθεσε: «Εάν η χώρα έχει πρόβλημα εκπλήρωσης απαραίτητων υποχρεώσεων και πρέπει να μαζέψει 140 εκατομμύρια ευρώ σε δύο μέρες και 400 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τέλος του μήνα, βεβαίως και όλη η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλει και θα δώσει τα πάντα για να σωθεί η πατρίδα και να μην πέσει στα βράχια».

Το μόνο που δείχνει να τον... στενοχωρεί είναι ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συνιστά «συνταγματική εκτροπή». Μέσα σε όλα αυτά, τα δημοτικά συμβούλια συνεδριάζουν εκτάκτως προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Χτες, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε πως δεν πρόκειται να πειθαρχήσει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και απαιτεί την απόσυρσή του.

«Στραγγίζουν» τα ταμεία

Την απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΕ να πειθαρχήσει στην ΠΝΠ και να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ, σημειώνοντας ότι «θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το απαράδεκτο γεγονός ότι χιλιάδες συνάδελφοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα για μήνες όσον αφορά την έκδοση της σύνταξής τους. Ακόμα περισσότερο, για τους νεότερους συνάδελφους, το όποιο δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή περίθαλψη και σύνταξη θα μετατραπεί σε όνειρο θερινής νυκτός».

Σημειώνουμε, τέλος, ότι στο στόχαστρο έχουν μπει και τα διαθέσιμα του Επικουρικού Ταμείου των Τραπεζοϋπαλλήλων, το οποίο συνεδριάζει αύριο προκειμένου να αποφασίσει τη μετατροπή σε κρατικά ρέπος 130 εκατ. ευρώ. Με εξώδικο προς τη διοίκηση του ΕΤΑΤ, οι εργαζόμενοι επιχειρούν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη και καταγγέλλουν πως ασκούνται πιέσεις σε μέλη του ΔΣ. Το ίδιο ζήτημα θα εξεταστεί αυτές τις μέρες και στις συνεδριάσεις των διοικήσεων του ΕΤΕΑ και του ΟΓΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ