Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
Ραδιοτηλεόραση - φερέφωνο της κυρίαρχης πολιτικής

Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ανακοινωθεί η μέρα που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια. Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί τη συγκρότηση μιας κρατικής ραδιοτηλεόρασης, φερέφωνο της κυρίαρχης πολιτικής. Οι εργαζόμενοι θα είναι πολλών ταχυτήτων, με τα εργασιακά τους δικαιώματα να υπόκεινται στους μνημονιακούς νόμους. Η λειτουργία συνολικά της ΕΡΤ θα εξαρτάται από τους εταιρικούς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ενώ με νομοθετική, υποτίθεται, βελτίωση που ανακοινώθηκε χτες από τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, καταργείται και το όριο του 25% που προβλεπόταν αρχικά στο νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά την ανάθεση «έργου» σε «φυσικά ή νομικά πρόσωπα» για εξωτερικές παραγωγές. Δηλαδή δεν προβλέπεται πλέον κανένα όριο σε ό,τι αφορά τις συμπράξεις για τις εξωτερικές παραγωγές με ιδιώτες!

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στην Επιτροπή με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά, χωρίς να κάνουν καθαρό σε τι ακριβώς διαφωνούν. Το Ποτάμι και η ΧΑ επιφυλάχτηκαν.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Γιάννης Γκιόκας ανέφερε: «Είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε η ΕΡΤ. Η οποία καταργήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε στη βάση της ΠΝΠ. Κατά συνέπεια, η δική μας θέση που αναδείξαμε και θα καταθέσουμε και σχετική τροπολογία, πραγματική αναβίωση της ΕΡΤ, σημαίνει κατάργηση όλου αυτού του νομοθετικού πλαισίου που οδήγησε στην κατάργησή της».

Οπως τόνισε, το ΚΚΕ είναι «ανάμεσα στο κατά και το "παρών"». Η επιφύλαξη που εκφράζεται αφορά μόνο το άρθρο που προβλέπει την έστω και λειψή επαναφορά των εργαζομένων. Τα υπόλοιπα 15 άρθρα τα καταψηφίζει.

Απαίτησε να προστεθεί ρητά στο νομοσχέδιο ότι η ΕΡΤ επανέρχεται με όλες τις δομές που είχε ως τη μέρα που «έπεσε το μαύρο» και ότι εξαιρούνται από την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους, που προβλέπεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τη λειτουργία της ΕΡΤ, οι ευπαθείς ομάδες.

«Να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», είπε τονίζοντας ότι η ένταξη της ΕΡΤ στις ΔΕΚΟ είχε προκαλέσει προβλήματα και πριν κλείσει, καθώς ακόμα οι εργαζόμενοι διεκδικούν υπερωρίες, νυχτερινά επιδόματα και άλλα. Ενώ σε σχέση με την κατάργηση του 25% για το κόστος των εξωτερικών παραγωγών, επισήμανε ότι «η κατάργησή του ανοίγει ένα τεράστιο περιθώριο να υπάρξει πλήρης ασυδοσία με εξωτερικές μεικτές παραγωγές, γεγονός που, σε συνδυασμό με τους εταιρικούς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που προβλέπονται, μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι πάλι το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Γιατί οι εξωτερικές παραγωγές και όλες αυτές οι συμπράξεις είναι εμπορική δραστηριότητα και δε θα κάνει σύμπραξη η ΕΡΤ με κάποιον και αυτός ο κάποιος δε θα κερδίσει, θα το κάνει για να κερδίσει».

Τέλος, ζήτησε να δοθεί λίστα με τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ για να ξεκαθαριστεί το θολό τοπίο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ