Κυριακή 19 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
Εντατικοποίηση σε όλα τα τμήματα

Στις Α' και Γ' Παθολογικές κλινικές λειτουργούν 36 κρεβάτια και οι ασθενείς εξυπηρετούνται από 12 μόνιμες νοσηλεύτριες που εργάζονται σε κυκλικό ωράριο και μία νοσηλεύτρια που εργάζεται με Voucher που λήγει το Μάη. Οι βάρδιες βγαίνουν με τέσσερα άτομα το πρωί και από δύο απόγευμα και νύχτα.

Αντίστοιχα εξουθενωτική είναι η κατάσταση και για τους γιατρούς: Η Α' Παθολογική κλινική έχει τρεις παθολόγους ογκολόγους και καθημερινά λειτουργεί και δύο εξωτερικά ιατρεία (ισόγειο και 9ο όροφο). Η Γ' Παθολογική λειτουργεί με δύο μόνιμους και έναν επικουρικό. Η Β' Παθολογική λειτουργεί με δύο μόνιμους παθολόγους ογκολόγους.

Ο Παύλος Παπακοτούλας, διευθυντής της Β' Παθολογικής κλινικής και Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, μας είπε ότι από τις τρεις παθολογικές κλινικές, που λειτουργούν με μόλις εφτά γιατρούς παθολόγους ογκολόγους, εξυπηρετείται ένας τεράστιος όγκος ασθενών, σχεδόν το 70-80% της κίνησης του νοσοκομείου.

Οι δύο γιατροί της Β' Παθολογικής καθημερινά πρέπει να εξυπηρετήσουν 50 ασθενείς που έρχονται για χημειοθεραπεία στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας. Παράλληλα, πρέπει να λειτουργήσουν το εξωτερικό ιατρείο, όπου θα δεχθούν άλλους 40 - 50 ασθενείς, να κάνουν επίσκεψη στους 19 ασθενείς που νοσηλεύονται στην κλινική και να πάρουν μέρος στα ογκολογικά συμβούλια που λειτουργούν (μ.ο. δύο τη μέρα).

Και όλο αυτό έχει επίπτωση στους ασθενείς που δεν εξυπηρετούνται γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα ενέχει τον κίνδυνο να γίνουν και λάθη. «Σπρώχνουν τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα. Οταν ο άλλος θα έρθει εδώ, θα δει δυο γιατρούς, θα περιμένει πέντε ώρες για να κάνει χημειοθεραπεία, ουσιαστικά τον στέλνεις να πάει να αναζητήσει αλλού τη θεραπεία του, σε μια ιδιωτική κλινική», είπε.

Πρόσθεσε ότι, πρόσφατα, αποφασίσθηκε να προσληφθεί ένας επικουρικός γιατρός για τις ανάγκες των κλινικών, όμως τόνισε ότι «δεν λύνονται τα προβλήματα έτσι, με προσωρινές λύσεις. Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις προσωπικού γιατί το σύστημα έχει καταρρεύσει».

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν το ζήτημα της λειτουργίας των εργαστηρίων. Οπως λένε, ενώ υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες και αξιόπιστα μηχανήματα, όλες οι μοριακές εξετάσεις γίνονται εκτός νοσοκομείου, γιατί το υπουργείο δεν φρόντισε να εξασφαλίσει πιστοποίηση για τη λειτουργία των εργαστηρίων! Και αυτό, γιατί αν οι εξετάσεις δεν γίνουν σε πιστοποιημένα εργαστήρια, δεν τις αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Ετσι, συνταγογραφούνται οι εξετάσεις και ο ασθενής πηγαίνει και τις κάνει έξω σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Στο νοσοκομείο λειτουργεί καθημερινά και Ιατρείο Πόνου. Οι καρκινοπαθείς απευθύνονται εκεί για την αντιμετώπιση των επώδυνων επιπτώσεων της νόσου. Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς αντιμετωπίστηκαν συνολικά 4.770 καρκινοπαθείς, ενώ, φέτος, από την αρχή της χρονιάς, 1.500.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ