Κυριακή 19 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τσακίστε το λαό ... «με ευελιξία»

«Ο Ματέο έχει δίκιο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Λευκό Οίκο. Είχε προηγηθεί η παρότρυνση του τελευταίου προς την ελληνική κυβέρνηση «να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Παίρνοντας την πάσα, ο Μπ. Ομπάμα συμπλήρωσε, απευθυνόμενος κι αυτός στην ελληνική κυβέρνηση: «Στηρίζουμε κάποιον βαθμό ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο κινείστε, όμως θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές και σε αυτούς που στηρίζουν το χρηματοοικονομικό σας σύστημα ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και αυτό απαιτεί το είδος των δύσκολων αποφάσεων που αρχίζει να λαμβάνει ο Ματέο (Ρέντσι)». Με άλλα λόγια, τσακίστε το λαό «με ευελιξία». Πώς το 'λεγε ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το περί «συμμαχίας του Νότου» με την κυβέρνηση της Ιταλίας και άλλους; 'Η μήπως να θυμηθούμε το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» που πανηγύριζε για τα συχαρίκια του Ομπάμα στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα;

Στρώνει το έδαφος;

Δεν ξέρουμε αν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Α. Μητρόπουλος προλειαίνει το έδαφος για να γίνουν αποδεκτές οι νέες εξελίξεις, όμως οι δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό την περασμένη Παρασκευή είναι αξιοπρόσεκτες. Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, απάντησε: «Στο τραπέζι από την αποτυχημένη κατ' εμέ συμφωνία της 20ήςΦλεβάρη έχουν αφήσει οι δανειστές δύο επιλογές, επώδυνο συμβιβασμό ή ρήξη. Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και θεωρώ ότι είναι ανέφικτος ο έντιμος συμβιβασμός ...θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμη μέρες και εμείς να δείξουμε πόσο σθεναρά επιθυμούμε αυτό που θέλουμε και οι δανειστές να καμφθούν. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαι αισιόδοξος για την επίτευξη ενός επ' ωφελεία του λαού μας έντιμου συμβιβασμού».

Πάει περίπατο, λοιπόν, ο «έντιμος συμβιβασμός». Μόνο που δεν χρειαζόταν να φτάσουμε στον Απρίλη του 2015 για να αποδειχτεί ότι μέσα στο λάκκο των λεόντων της ΕΕ, με την αποδοχή ενός χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός και κυρίως με τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που διακήρυσσε ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και πριν από τις εκλογές, τίποτα για το λαό δεν μπορούσε να εξελιχτεί διαφορετικά.

Και ψεύτης...

Γενάρης του 2013: 35 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ παραπέμπονται σε δίκη για τη συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας, που έγινε ενάντια στις αντιασφαλιστικές επιδιώξεις της τότε κυβέρνησης.

Απρίλης 2015 (προχτές): Ο σκιτσογράφος Στάθης Σ. γράφει στον «Ενικό» έναν λίβελο, πυρήνας του οποίου είναι ο ισχυρισμός: «Οταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις έκοβαν μισθούς και πετσόκοβαν συντάξεις, το ΠΑΜΕ (...) στο υπουργείο Εργασίας δεν είχε μπουκάρει. Τώρα (...) το ΠΑΜΕ μπούκαρε στο υπουργείο Εργασίας»!

Το ψέμα και η διαστρέβλωση βγάζουν μάτι. Εκτός, όμως, από συκοφάντης ο κ. Στάθης είναι και τεμπέλης. Μια τυχαία αναζήτηση στο διαδίκτυο να έκανε θα είχε στην οθόνη του δεκάδες τέτοιου τύπου παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ από το μακρινό 2000 έως σήμερα.

... και αδιάβαστος

Θα είχε διαβάσει τη δήλωση Σημίτη τον Απρίλη του 2001: «Θέλω να καταγγείλω την κατάληψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, την κατάληψη που γίνεται στο χώρο της Ακρόπολης και την προσπάθεια κατάληψης και άλλων χώρων. Δείχνουν ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο».

Θα είχε διαβάσει και την εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, που το 2012, προσπαθώντας να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, χαρακτήριζε την κατάληψη «έγκλημα», σημειώνοντας ότι «διώκεται αυτεπαγγέλτως».

Θα είχε διαβάσει και την τότε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ που σημείωνε: «Το ΠΑΜΕ θα αξιοποιεί κάθε μορφή πάλης και αγώνα που θα αποφασίζουν οι εργαζόμενοι. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε την άδεια καμιάς κυβέρνησης, κανενός μηχανισμού και υπηρεσίας για το πώς και με ποια μορφή θα απαντάμε κάθε φορά απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα».

Θα είχε διαβάσει για τις καταλήψεις στο υπουργείο Οικονομικών, στο Εμπορίου, στο ΙΚΑ, στον ΣΕΒ, σε κτίρια πολυεθνικών και πάει λέγοντας.

Ομως ο Στάθης Σ. δεν ήθελε να διαβάσει. Επρεπε να εκτελέσει την αποστολή που έχει στο πλαίσιο του καταμερισμού της κυβερνητικής προπαγάνδας και ελλείψει επιχειρημάτων κατέφυγε στον γκαιμπελισμό!
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org