Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12115

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μένει ως έχει το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο

ΣΕΛ.  17
ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΗΝΙΟΧΟΣ 2015»
Ξεκινά με συμμετοχή δυνάμεων από ΗΠΑ και Ισραήλ

ΣΕΛ.  6

«Γεφυρώνουν» παλιές και νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο το «Brussels Group»

Με στόχο την επίτευξη μιας «ενδιάμεσης συμφωνίας» προσέρχεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα παζάρια με τους «θεσμούς» (Ευρωζώνη - ΔΝΤ). Στην πραγματικότητα, η νέα συμφωνία έρχεται να «γεφυρώσει» τις προηγούμενες με τις επόμενες αντιλαϊκές συμφωνίες και μνημόνια, και μάλιστα σε συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφυξίας για τα λαϊκά στρώματα.

Η «ενδιάμεση συμφωνία» θα οδηγήσει, όπως ομολογήθηκε, σε μια νέα συνολική συμφωνία, προφανώς μαζί με νέα δανειακή σύμβαση, μετά τον Ιούνη.

Η κυβέρνηση επιχείρησε, προχτές, να καλλιεργήσει εντυπώσεις με αναφορά στις διαφωνίες της με τους δανειστές για Εργασιακά, Ασφαλιστικό, ΦΠΑ και τη «φιλοσοφία» με την οποία θα προχωρήσουν οι - ούτως ή άλλως δεδομένες - ιδιωτικοποιήσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι εκτός από τη διατήρηση όλου του υπάρχοντος αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, το παράθυρο και για νέα αντιλαϊκά μέτρα μένει διαρκώς ανοιχτό.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το αντιλαϊκό καθήκον ...

Πυκνώνουν τις τελευταίες μέρες οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων σχετικά με αυτό που, στη γλώσσα ΣΥΡΙΖΑ, ονομάζουν «έντιμο συμβιβασμό». Κι όσο πλησιάζει η ώρα για κάτι τέτοιο τόσο επιτείνεται η σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς θα αφορά αυτή η συμφωνία με τους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», δήλωσε πως η κυβέρνησή του εργάζεται για να υπάρξει «ένας έντιμος συμβιβασμός (...) που θα σέβεται τόσο την πρόσφατη λαϊκή εντολή, όσο όμως και το πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης». Το ίδιο επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικών από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι: «Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στη διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με ΔΝΤ - ΕΚΤ - ΕΕ».

Με «ένα το κρατούμενο» τη διατήρηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, που χτίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και θέτοντας ως κύρια προτεραιότητα την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, είναι καθαρό ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα είναι σε βάρος του λαού.

Αν υπήρχε έστω και μια αμφιβολία για το πού το πάει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της, ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε με την ομιλία του στο «Brookings» να τη διαλύσει. Δήλωσε επί λέξει: «Το καθήκον της κυβέρνησής μας είναι να δεχτεί το πολιτικό κόστος μερικών δύσκολων αποφάσεων που είναι αναγκαίες, για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων εταίρων μας».

Ποιες είναι αυτές οι δύσκολες αποφάσεις που θα έχουν πολιτικό κόστος; Κι αν είναι φιλολαϊκές, γιατί θα έχουν πολιτικό κόστος; Ο υπουργός απέφυγε, για μια ακόμα φορά, να γίνει συγκεκριμένος, όμως η διακήρυξή του, στη συνέχεια, για το στόχο της ανταγωνιστικότητας, που σε απλή μετάφραση σημαίνει πάντα μέτρα για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, δεν αφήνει περιθώρια για επανάπαυση.

Το νέο μνημόνιο που είναι στα σκαριά, όπως κι αν το ονομάσουν, μόνο αντιλαϊκό μπορεί να είναι. Δηλώσεις όπως «δεν θα πάρουμε υφεσιακά μέτρα» αφορούν στο κεφάλαιο. Η εργατική τάξη με ή χωρίς νέα μέτρα γίνεται κάθε μέρα φτωχότερη και μόνο από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή όλων αυτών που δεν κατάργησε «με ένα νόμο», όπως έλεγε η κυβέρνηση.

Ηδη, ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να «αγοράσει χρόνο» με τον «κοινωνικό διάλογο» σε ό,τι αφορά τη «σταδιακή» επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, ενώ στην αγορά εργασίας μονιμοποιείται το καθεστώς των 400 ευρώ (ούτε καν τα 586 που προβλέπει η παραμένουσα σε ισχύ Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου). Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, αφού μ' αυτό το καθεστώς δουλεύουν οι μισοί απ' όσους καταφέρουν να βρουν δουλειά.

Κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θεωρεί δεδομένο πως δεν θα βγει ποτέ σε σύνταξη, αφού ποτέ δεν θα μπορέσει να μαζέψει τα ένσημα. Για ποιες πρόωρες συντάξεις κοκορομαχεί, λοιπόν, ο αρμόδιος υπουργός, λέγοντας ότι μόνο αυτές θα καταργήσει; Το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που παραμένει σε ισχύ είναι η βάση, για να υπάρξει η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη και αυτήν ακριβώς ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Αυτό, για το οποίο η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να το πλασάρει στο λαό, είναι μόνο ένα: Η μονιμοποίηση της χρεοκοπίας του λαού, γιατί ευαγγέλιο και αυτής της κυβέρνησης παραμένει η πάση θυσία εξασφάλιση των καπιταλιστικών κερδών. Σ' αυτόν ακριβώς το στόχο, η κυβέρνηση θέλει τη λαϊκή συναίνεση που βεβαίως δεν πρέπει να δοθεί.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την 1η Μάη

Κορυφώνεται η προετοιμασία για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Με αποφάσεις για απεργία την 1η Μάη, πρόγραμμα δράσης και πρωτοβουλιών, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την Εργατική Πρωτομαγιά. Στην Αθήνα, η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συγκεντρώσεις και σε μια σειρά άλλες πόλεις.


ΣΕΛ.  8


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση των διοδίων

ΣΕΛ.  4
ΕΥΒΟΙΑ
Πείρα από τη δράση του Κόμματος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στην περιοχή

ΣΕΛ.  9  -  10
ΕΕΔΥΕ
Δυναμική εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας

ΣΕΛ.  19
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η «γεωπολιτική δυναμική» εμπλέκει το λαό στο κουβάρι επικίνδυνων ανταγωνισμών

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα και των επαφών του με την κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ