ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η «γεωπολιτική δυναμική» εμπλέκει το λαό στο κουβάρι επικίνδυνων ανταγωνισμών

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Ν. Αναστασιάδη
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Ν. Αναστασιάδη
Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα και των επαφών του με την κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης και ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κ. Κενεβέζος.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράσαμε τις εκτιμήσεις μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, της κρίσης, των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις νέες δεσμεύσεις, κατά την άποψη του ΚΚΕ, που η κυβέρνηση αναλαμβάνει σε βάρος πάλι των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Ο ελληνικός λαός, με το συμβιβασμό που ετοιμάζεται να γίνει τους επόμενους μήνες και τη νέα συμφωνία - μνημόνιο, άσχετα πώς θα ονομαστεί, θα έχει νέα επιδείνωση της κατάστασης του βιοτικού του επιπέδου.

Ταυτόχρονα, εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η γεωπολιτική δυναμική, που ο κύριος πρωθυπουργός είπε σήμερα ότι αξιοποιεί η κυβέρνησή του για τη χώρα μας, μας εμπλέκει περισσότερο στο κουβάρι αυτό των ανταγωνισμών, των μεγάλων αντιθέσεων, ανάμεσα σε ισχυρούς παίχτες, σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με βάση τα συμφέροντά τους στην περιοχή, για το μοίρασμα των αγορών και, βεβαίως, όπως ξέρουμε, οι δρόμοι του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, οι υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο σημαίνουν νέες επικίνδυνες εξελίξεις που θα τις πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός και η νεολαία.

Τέλος, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας, για μια ακόμα φορά, στον αγώνα του κυπριακού λαού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, για μια Κύπρο ενιαία, αδιαίρετη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, μια πατρίδα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, με το λαό πραγματικά κυρίαρχο στη χώρα του».

Συγκέντρωση σωματείων στην έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής

Στη Νίκαια, Δευτέρα στις 8 το πρωί στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι

Συγκέντρωση σωματείων και φορέων διοργανώνεται, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τη Δευτέρα 20 Απρίλη, ημερομηνία έναρξης της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών του Κορυδαλλού. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 το πρωί, στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι στη Νίκαια. Τη συμμετοχή τους σε αυτήν αποφασίζουν καθημερινά σωματεία και ομοσπονδίες.

Στη συγκέντρωση καλούν: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, το Σωματείο Εργαζομένων της ΦΑΓΕ, το Σωματείο Εργαζομένων της «Tasty», το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, το παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», το ΠΕΣ - ΝΑΤ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Νίκαιας - Ρέντη και Περάματος. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί επίσης στη συγκέντρωση και προκηρύσσει στάση εργασίας από τις 7.30 π.μ. έως τις 11.30 π.μ.

Το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις στα ΔΣ ενέκριναν, επίσης, η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κελαϊδίτης ΑΕ».

  • Στη συγκέντρωση καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ενώ σε μαζική συμμετοχή καλούν επίσης η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Οριστική και αμετάκλητη η καταδίκη της Χρυσής Αυγής στη λαϊκή συνείδηση

Την καταδίκη, οριστικά και αμετάκλητα, της Χρυσής Αυγής στη δίκη που αρχίζει στις 20 του Απρίλη και στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ως εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, ζητά με σχετική ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

«Η Χρυσή Αυγή - τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση - πέρα από το αυταπόδεικτο ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή είναι ναζιστική, βαρύνεται με εγκλήματα που έχει διαπράξει σε βάρος αλλοδαπών εργαζομένων, όπως των Αιγυπτίων ψαράδων, την απρόκλητη δολοφονική επίθεση ενάντια σε συνδικαλιστές κομμουνιστές και ΚΝίτες στο Πέραμα, με αποκορύφωμα την αποτρόπαια δολοφονία του Παύλου Φύσα στο Κερατσίνι και πολλά άλλα εγκλήματα.

Οι αγωνιστές και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης το έχουν απόλυτα καθαρό ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση όπως, άλλωστε, ήταν και οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι, τα γνωστά Τάγματα Ασφαλείας - συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών στην Κατοχή.

Παρά το ότι κάποιοι προσπαθούν να χαρακτηρίσουν τη ΧΑ ένα ακόμα κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου, στη δίκη πρέπει να αναδειχθεί η εγκληματική φύση της και να καταδικαστεί οριστικά και αμετάκλητα, όχι μόνο από το δικαστήριο, αλλά και στη συνείδηση του ελληνικού λαού και να απομονωθεί εντελώς τοποθετούμενη στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Τονίζουμε ότι για κανέναν λόγο δεν πρέπει να αναβληθεί η δίκη με διάφορα δικονομικά προσχήματα και να παραταθεί η δραστηριότητά της ως "νόμιμου" κόμματος του Κοινοβουλίου.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η δίκη θα γίνει στις φυλακές του Κορυδαλλού, που είναι δίπλα σε σχολεία, αλλά δημιουργεί και προβλήματα σε όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν, λόγω των αυστηρών μέτρων εισόδου στις φυλακές.

Η δίκη πρέπει να γίνει σε αίθουσα ανοιχτή σε όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν».

Τέλος, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ «καλεί όλους τους αντιστασιακούς, τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, τους απογόνους και τους φίλους της ΠΕΑΕΑ και του ΔΣΕ, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνουν συνδικάτα και άλλοι φορείς τη Δευτέρα 20 Απρίλη, μέρα έναρξης της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης, στις 8 το πρωί, στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι της Νίκαιας».

Βιβλιοπαρουσίαση

-- Εκδήλωση παρουσίασης του έργου των Καρλ Μαρξ - Φρίντριχ Ενγκελς «Για τον Αναρχισμό. Η πάλη με τον μπακουνισμό την περίοδο της Α' Διεθνούς», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», διοργανώνει η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην ΕΚΑΒΗ (επάνω αίθουσα). Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις για τον Κομματικό Επαναστατικό Τύπο

-- Εκδήλωση, με θέμα τον Κομματικό Επαναστατικό Τύπο διοργανώνει η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ, σήμερα, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύδρας. Θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

-- Εκδήλωση με το ίδιο θέμα διοργανώνει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Elpida Resort» (κοιλάδα Σερρών). Θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Σάββατο, στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων στα ΜΜΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση για τα 97 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, αλλά και τους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στην περιοχή, θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή, στο 3ο Γυμνάσιο Κοντόπευκου (Δερβενακίων & Σ. Καράγιωργα) θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Κυριακή, στις 7 μ.μ., στο κλειστό Γυμναστήριο του Ολυμπιακού Χωριού θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σύσκεψη για «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» με την Τουρκία

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε χτες, με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένου και Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος, καθώς και ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών Δ. Παρασκευόπουλος. Τη σύσκεψη απασχόλησαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία ενόψει του σχετικού διαλόγου.

Θυμίζουμε ότι η Αγκυρα έχει ζητήσει από τις αρχές του Μάρτη την έναρξη διαπραγματεύσεων για τα περιλάλητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), απειλώντας ότι αν αυτό δε συμβεί θα δεσμεύσει και πάλι τεράστιες περιοχές του Αιγαίου, κάτι που επιχείρησε και στις αρχές Μάρτη, όταν ζήτησε να δεσμευτεί τεράστια περιοχή στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, στην οποία περιλαμβάνονταν και χωρικά ύδατα αλλά και έδαφος της Λήμνου, για χρήση της ως πεδίου βολής σε τουρκικά αεροναυτικά γυμνάσια μέχρι το τέλος του 2015.

Από την μεριά της Αθήνας, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι είναι εκπεφρασμένη απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει η διαδικασία των ΜΟΕ, «χωρίς να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας». Σημειώνεται, επίσης, ότι αυτή είναι μια διαδικασία την οποία κατά βάση θα «τρέξει» κυρίως το υπουργείο Εξωτερικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ