Κυριακή 19 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
Πολύτιμα μηχανήματα χωρίς ανθρώπους...

Στο νοσοκομείο θα λειτουργήσει από Σεπτέμβρη PET - CT, αλλά καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού

Υπερσύγχρονα ιατρικά μηχανήματα που μπορούν να σώσουν ζωές, κινδυνεύουν με αχρηστία, λόγω έλλειψης προσωπικού
Υπερσύγχρονα ιατρικά μηχανήματα που μπορούν να σώσουν ζωές, κινδυνεύουν με αχρηστία, λόγω έλλειψης προσωπικού
Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής περιλαμβάνει και διαγνωστικό και θεραπευτικό κομμάτι, με θεραπείες δύσκολες στην έγκρισή τους και στη διακίνησή τους, γιατί είναι πολυδάπανες.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Τμήματος, Βασιλική Χατζηπαυλίδου, υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα και υλικά, κυρίως όμως υπάρχει έλλειψη προσωπικού (γιατρών και τεχνολόγων), καθώς το τμήμα λειτουργεί με μία γιατρό, ενώ θα έπρεπε να έχει πέντε. Σήμερα λειτουργεί με τη διευθύντρια και μια αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο.

Αυτό το Τμήμα από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει και το μηχάνημα PET - CT, που συμβάλλει εκτός των άλλων στην καλύτερη διάγνωση, σταδιοποίηση, σχεδιασμό θεραπείας, έλεγχο αποτελεσμάτων και πρώιμη ανίχνευση υποτροπών και μεταστάσεων και ειδικότερα στο σχεδιασμό τεχνικών ακτινοθεραπείας που στηρίζονται σε μοριακές απεικονίσεις.

Αυτή την περίοδο, είναι υπό διαμόρφωση ο χώρος για την εγκατάστασή του. Μέχρι και σήμερα όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για πρόσληψη του εξειδικευμένου προσωπικού που χρειάζεται για τη λειτουργία του. Εως τώρα, οι ασθενείς από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα για να κάνουν αυτή την εξέταση, επιβαρύνοντας με επιπλέον και σημαντικό κόστος τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Το Τμήμα είναι επιβαρυμένο με ακτινοβολία - ραδιενέργεια. Ολοι οι εργαζόμενοι στα ραδιοφάρμακα, μέχρι και πριν από τρία χρόνια, έπαιρναν έναν μήνα επιπλέον άδεια, η οποία κόπηκε. Οπως εξηγούν οι τεχνολόγοι, «ό,τι ακτινοβολία παίρνεις λειτουργεί αθροιστικά, δεν αποβάλλεται από τον οργανισμό. Μας έδιναν την άδεια για να απομακρυνόμαστε από το χώρο. Αν υπολογίσεις στα 30 χρόνια δουλειάς 30 μήνες μακριά από το χώρο της ακτινοβολίας είναι κέρδος για τον οργανισμό».

Καταγγέλλουν ότι η άδεια κόπηκε στο πλαίσιο των οριζόντιων περικοπών, χωρίς καμία αιτιολογία, αλλά με προφανή στόχο. «Οταν στο ακτινολογικό έχεις 12 υπαλλήλους, αν κόψεις από αυτούς τον ένα μήνα άδεια είναι σαν να πήρες έναν υπάλληλο για 12 μήνες. Με το κόψιμο της άδειας εξοικονόμησαν εργατοώρες», είπαν.

Βλάβες που παραμένουν ...βλάβες

Το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα εξυπηρετεί 200 - 220 ασθενείς καθημερινά. Λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και εξοπλισμού, τα ραντεβού των ασθενών ορίζονται περίπου στον 1,5 μήνα, αν και θα έπρεπε να υπάρχει άμεση έναρξη των θεραπειών. Οπως είπε η διευθύντρια του Τμήματος, Μάρθα Χαραλαμπίδου, χρειάζονται οπωσδήποτε δύο γιατρούς, δύο τεχνολόγους και δύο φυσικούς.

Στο Τμήμα λειτουργούν δυο Γραμμικοί Επιταχυντές (είναι το κύριο μηχάνημα ακτινοθεραπείας). Αν είχε και ένα τρίτο Γραμμικό Επιταχυντή (ΓΕ), δηλαδή έναν τρίτο σταθμό θεραπείας, θα μπορούσε να εξυπηρετεί περισσότερους ασθενείς σε λιγότερο χρόνο. Επείγει να έρθει τρίτος ΓΕ και σχεδιάζεται να εγκατασταθεί με χορηγία του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».

Αυτή δεν είναι η μοναδική «τρύπα» απ' όπου η φιλανθρωπία των ιδιωτών εισχωρεί στη δημόσια Υγεία. Το νοσοκομείο έστησε και λειτουργεί το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Νοιάζομαι» με τη στήριξη της 4ης ΥΠΕ και επιχειρηματιών. Μέσω αυτού του δικτύου, έχουν εξυπηρετηθεί 121 ανασφάλιστοι.

Στο μεταξύ, είναι χαλασμένο το μηχάνημα του ραδιενεργού κεσίου το οποίο χρειάζεται στην αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου, από τις πιο συχνές νόσους. Ενώ έχει λήξει και η μία πηγή Κοβαλτίου δεν ανανεώνεται λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Τέλος, εδώ και πάνω από δύο χρόνια είναι χαλασμένος ο αξονικός στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και οι ασθενείς εξυπηρετούνται από τον αξονικό του Τμήματος Ακτινοθεραπείας. Η διοίκηση έχει ενημερώσει ότι έχει δρομολογηθεί η προμήθεια και εγκατάσταση καινούργιου αξονικού. Σε κάθε περίπτωση αναδεικνύεται η ανάγκη να ανανεωθεί ο εξοπλισμός του νοσοκομείου και να υπάρξει επαρκής στελέχωση με προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορονοϊός και καρκίνος στον καπιταλισμό(2020-04-18 00:00:00.0)
Κάθε χρόνο και χειρότερα για τους καρκινοπαθείς(2015-02-04 00:00:00.0)
Ακόμη επισκευάζεται μηχάνημα για θεραπεία των όγκων...(2013-08-07 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την άμεση λειτουργία μηχανημάτων για καρκινοπαθείς(2013-08-06 00:00:00.0)
Χάνονται πλέον και ζωές!(2011-01-26 00:00:00.0)
Σκουριάζουν τα μηχανήματα, ταλαιπωρούνται οι ασθενείς(2000-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ