Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Απρίλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12117

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τα 48 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

ΣΕΛ.  3
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάζει χέρι σε αποθεματικά κρατικών οργανισμών

ΚΚΕ: Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων!


ΣΕΛ.  7

Ο πόνος και η οργή να στραφούν ενάντια στους υπεύθυνους

Την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις κυβερνήσεις τους και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα

Eurokinissi

Απανωτές έρχονται οι τραγικές ειδήσεις για το ανείπωτο δράμα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που πασχίζουν να δραπετεύσουν από τη φτώχεια και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, διασχίζοντας τη Μεσόγειο με καρυδότσουφλα στο έλεος των δουλεμπόρων με εκατοντάδες νεκρούς.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο: Τα «δάκρυα» της ΕΕ και των κυβερνήσεών της γι' αυτήν τη νέα τραγωδία είναι ψεύτικα και αποτελούν πρόκληση για τους λαούς. Είναι η ίδια η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που πρωταγωνίστησαν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις κατά χωρών όπως η Συρία, η Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, που δημιούργησαν το τέρας των τζιχαντιστών.

Το ΚΚΕ επισημαίνει τις ευθύνες της ελληνικής συγκυβέρνησης και καλεί σε απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ. Ο πόνος και η οργή να μετουσιωθούν σε αλληλεγγύη για «της Γης τους κολασμένους», σε αγώνα για να εκλείψουν οι αιτίες αυτής της τραγωδίας, σημειώνει χαρακτηριστικά.

  • Συλλαλητήριο ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα στη Μεσόγειο οργανώνει την Πέμπτη 23 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ.

ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διαπραγματεύσεις...

Θα υπογράψουν τώρα ή μετά, θα είναι συμφωνία σε όλα ή σε μερικά, θα πάρει η κυβέρνηση ολόκληρη τη δόση ή μισή, προχωράνε οι διαπραγματεύσεις ή κολλήσανε;

Οι καλύτεροι φίλοι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν ήδη πει ωμά τι πρέπει να γίνει: Ο Ομπάμα ζήτησε ευθέως να γίνει ακόμα πιο «ευέλικτη η αγορά εργασίας». Η Λαγκάρντ αξίωσε «σε βάθος μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού», ο Λιου «επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο». Και πριν ο κόκορας λαλήσει, η κυβέρνηση διοχέτευσε την ευχάριστη «πληροφορία αρμόδιων κύκλων» για συμφωνία στο πλεόνασμα (που, για να υπάρξει, βέβαια, πρέπει να συνεχίσουν οι περικοπές στις αναγκαίες για τις κοινωνικές ανάγκες κρατικές δαπάνες), συμφωνία και στις ιδιωτικοποιήσεις (που μεταφράστηκε ήδη σε ξεπέρασμα των προβλημάτων με τον ΟΛΠ κι αλλού).

Ανεξάρτητα από τις διαφοροποιήσεις τους σε σχέση με την αναλογία λιγότερο ή περισσότερο περιοριστικών μέτρων και τις αντιθέσεις τους στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, τις κόντρες με τη Γερμανία, η κοινή τους συνισταμένη είναι ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη προϋποθέτει χτύπημα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, άνοιγμα αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πρωτογενή πλεονάσματα κ.λπ. Αποδεικνύοντας έτσι ότι όσα χαρακτηρίστηκαν «μνημονιακή πολιτική» αποτελούν στρατηγική του κεφαλαίου με ή χωρίς μνημόνια.

Είναι φανερό ότι οι καταγγελίες ενάντια στη λιτότητα που ακούγονταν αφορούν την κρατική ενίσχυση με ρευστό των επενδυτικών σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τους εργαζόμενους, το λαό. Και ενώ η συγκυβέρνηση έχει αποδεχτεί όλο το προηγούμενο αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο, τους εφαρμοστικούς νόμους κ.λπ., σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό. Αλλά αυτό είναι μάλλον μικρό πρόβλημα, καθώς στα Εργασιακά έχουν ήδη πιάσει δουλειά οι «κοινωνικοί εταίροι» (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, λοιποί), ώστε μέσα από τον «κοινωνικό διάλογο» να γίνει μακρινό όνειρο ακόμα κι αυτή η στοιχειώδης επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, με τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο να παραμένουν ανέγγιχτες, ενώ στο Ασφαλιστικό οι καθημερινές αναφορές στην κατάσταση των Ταμείων στρώνουν το κλίμα, ώστε το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω» να μοιάζει ελαφρύ.

Με αυτά τα δεδομένα, σε ορισμένα έντυπα γίνονται αναφορές σε υπάρχουσα ήδη μερική συμφωνία - γέφυρα από το σημερινό μνημόνιο προς το επόμενο - και ζητούμενο πλέον μόνο το πότε και πώς θα πλασαριστεί στο λαό, ώστε να μοιάζει με δικαίωση λαϊκού αιτήματος. Αποκαλύπτοντας μάλιστα και διαδικασίες «μυστικής διπλωματίας», με διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους των θεσμών, δηλαδή της «τρόικας» (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), και κυβερνητικών στελεχών που αναφέρονται κατευθείαν στον πρωθυπουργό.

Σε αυτές τις συνθήκες, είναι σαφές ότι χρειάζεται αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίζεται έστω και με διαφορετικό περιτύλιγμα. Γι' αυτό δεν χρειάζεται καμία αναμονή.


ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Διακόπηκε για τις 7 Μάη. Μαζική συγκέντρωση συνδικάτων της Αττικής
  • Με τη Χρυσή Αυγή να δείχνει για άλλη μια φορά το φασιστικό εγκληματικό της πρόσωπο, ξεκίνησε χτες η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης που διακόπηκε για τις 7 Μάη. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ομάδα τραμπούκων χρυσαυγιτών επιτέθηκε σε φίλους της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, μεταξύ των οποίων ήταν 2 μάρτυρες κατηγορίας.
  • Μαζική κινητοποίηση ενάντια στη δράση της ναζιστικής οργάνωσης, με αίτημα την καταδίκη της από το δικαστήριο, διοργάνωσαν χτες το πρωί σωματεία και φορείς απ' όλη την Αττική.
  • ΚΚΕ: Να ολοκληρωθεί η δίκη με καταδίκη των φασιστών.

ΣΕΛ.  10   -   11

Προσφορά

Στη μνήμη του Νίκου Μιχιώτη η οικογένειά του προσφέρει 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ.



ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εστρωσαν τραπέζι ταξικής αλληλεγγύης

ΣΕΛ.  13
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση πλασάρει μια αστική, αντεργατική πολιτική με φιλολαϊκό περιτύλιγμα

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει συνέντευξη που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε Κυριακάτικη εφημερίδα.


ΣΕΛ.  5
ΠΑΣΕΒΕ
Ούτε αναμονή, ούτε ανοχή στην πολιτική που τσακίζει τους μικρούς ΕΒΕ

ΣΕΛ.  12
ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Χωρίς πολυετίες και «ωριμάνσεις» το νέο σχέδιο νόμου

ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ