Κυριακή 19 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν πάει άλλο με τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση

Καρκινοπαθείς και εργαζόμενοι βράζουν στο ίδιο «καζάνι», σ' ένα ειδικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί τις ανάγκες σχεδόν ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας

Το «Θεαγένειο» Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Eurokinissi

Το «Θεαγένειο» Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη
Το «Θεαγένειο» είναι ειδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Βρίσκεται σε μόνιμη εφημερία για τους ογκολογικούς ασθενείς που παρακολουθούνται από το νοσοκομείο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Τα τελευταία χρόνια καλείται να λειτουργήσει με σημαντικά μειωμένους προϋπολογισμούς, με ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και με προβλήματα και ελλείψεις στον εξοπλισμό του.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου βαίνει διαρκώς μειούμενος, με επιπτώσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών του. Το 2009 είχε συνολικό προϋπολογισμό 78.323.496 ευρώ και το 2014 είχε προϋπολογισμό 68.692.859 ευρώ. Οπως λένε οι εργαζόμενοι, η μείωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων αντικατοπτρίζεται στη μείωση που αφορά στα όρια των δαπανών. Και αυτά για το «Θεαγένειο» είναι δραματικά.

Συγκεκριμένα, το 2012 τα όρια δαπανών ήταν 47.153.726 ευρώ και το 2014 ήταν 30.872.755, δηλαδή μειωμένα κατά 35%. Για το 2015 τα όρια δαπανών μειώνονται ακόμη περισσότερο, στα 27.264.133 ευρώ, δηλαδή είναι μειωμένα κατά 42% σε σχέση με το 2012. Ανάλογα μειώνεται και ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για τα φάρμακα. Το 2013 ήταν 25 εκατ. ευρώ, το 2014 ήταν 20 εκατ. ευρώ και για το 2015 καθορίστηκε στα 16.787.933 ευρώ. Ποσό που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών του νοσοκομείου σε φάρμακα.

Εξαιτίας αυτής της οικονομικής θηλιάς το νοσοκομείο δεν χορηγεί από το φαρμακείο του το ιδιοσκεύασμα HERCEPTIN 150 MG I.V., το οποίο δίνεται στη θεραπεία των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι ακριβό και θα έπρεπε να απορροφά ετησίως περίπου το 1/3 του σημερινού προϋπολογισμού του φαρμακείου. Τελικά, οι ασθενείς το προμηθεύονται από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, με τη μεσολάβηση του νοσοκομείου. Επιπλέον, υπάρχουν συχνά ελλείψεις φθηνών σχετικά, αλλά απαραίτητων φαρμάκων.

Λείπουν τουλάχιστον 240 άτομα από το προσωπικό

Με το νέο οργανισμό, μειώθηκαν οι κλίνες του νοσοκομείου από 358 σε 331. Από αυτές οι 41 είναι κλίνες για Νοσηλεία Μιας Ημέρας και οκτώ Εντατικής Θεραπείας.

Ακόμη και με τον τελευταίο οργανισμό, που συντάχθηκε πριν από τρία χρόνια, με βάση το μειωμένο προσωπικό που υπήρχε εκείνη την περίοδο, οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Το νοσοκομείο λειτουργεί με 240 άτομα λιγότερο προσωπικό. Ετσι, ενώ προβλέπονται 128 θέσεις γιατρών, κενές είναι οι 30. Για παράδειγμα, παθολόγοι ογκολόγοι ήταν 12, με το νέο οργανισμό έγιναν 10 και υπηρετούν 8, εκ των οποίων ένας είναι αποσπασμένος σε άλλο νοσοκομείο.

Αναισθησιολόγοι προβλέπονται οκτώ και είναι κενές οι τρεις θέσεις. Χειρουργικής θώρακα προβλέπονται τέσσερις και λειτουργεί με τον διευθυντή και έναν επικουρικό. Πυρηνικής Ιατρικής προβλέπονται πέντε και είναι κενές οι τέσσερις θέσεις. Υπηρετούν μία μόνιμη και μία με απόσπαση από άλλο νοσοκομείο. Ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας προβλέπονται 13 και είναι κενές οι τρεις θέσεις.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στο υπόλοιπο προσωπικό. Θέσεις νοσηλευτικού προβλέπονται 407 και είναι κενές οι 107. Θέσεις διοικητικού προσωπικού προβλέπονται 81 και είναι κενές οι 21. Βοηθητικού προσωπικού προβλέπονται 44 και είναι κενές οι 28. Επιστημονικού μη ιατρικού προσωπικού προβλέπονται 34 και είναι κενές οι εννιά. Παραϊατρικού προβλέπονται 88 και είναι κενές οι 33. Στην Τεχνική υπηρεσία προβλέπονται 33 και είναι κενές οι εννιά. Η διοίκηση προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες με πρακτικάριους από ΤΕΙ (έξι) και ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ (56).

Με αυτές τις συνθήκες, το 2013, στο νοσοκομείο νοσηλεύθηκαν 53.000 άτομα, ενώ στα εξωτερικά του ιατρεία εξυπηρετήθηκαν πολλαπλάσιοι. Το 2014 έγιναν 19.961 εισαγωγές σε κλινικές και περίπου 128.000 ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία. Στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας το 2009 είχαν εξυπηρετηθεί 31.269 ασθενείς και το 2014 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 27.526.

Αντίστοιχα μειώθηκε και ο αριθμός των χειρουργείων. Το 2009 πραγματοποιήθηκαν 4.101 χειρουργεία με γενική αναισθησία και 3.900 με τοπική αναισθησία, σύνολο 8.000 χειρουργεία. Το 2014 έγιναν 3.101 χειρουργεία με γενική αναισθησία και 3.310 με τοπική αναισθησία, σύνολο 6.411.

Επίσης, μία αίθουσα των χειρουργείων δε λειτουργεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου. Το 2014 πραγματοποιήθηκαν 27.912 χημειοθεραπείες, 1.318 λιγότερες σε σχέση με το 2013. Μειώθηκε και ο αριθμός των ακτινοθεραπειών. Συνολικά το 2014 έγιναν 3.061 ακτινοθεραπείες.

Ελλείψεις σε νευραλγικά πόστα

Στο μεταξύ, από το Γενάρη, έκλεισε το γναθοχειρουργικό τμήμα, καθώς συνταξιοδοτήθηκαν οι δύο γιατροί που είχαν απομείνει. Στη γυναικολογική κλινική, τα χειρουργεία έχουν μειωθεί καθώς από πέντε, οι γυναικολόγοι μειώθηκαν στους δύο. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλες κλινικές (π.χ. ΩΡΛ ήταν πέντε, έμειναν τρεις, κ.ά.) που λειτουργούν στην πλειοψηφία τους με ελάχιστους γιατρούς και νοσηλευτές.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με οκτώ κρεβάτια, λειτουργεί με τρεις ειδικούς γιατρούς, από τους οποίους η μία επικουρική, συν έναν ειδικευόμενο. Στον οργανισμό προβλέπονται οκτώ θέσεις γιατρών.

Στο νοσοκομείο υπάρχει μόλις ένας νευρολόγος. Επίσης, υπάρχουν μόλις ένας ψυχίατρος και ένας ψυχολόγος, ενώ θα έπρεπε οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να έχουν ψυχολογική στήριξη μέσα από ολοκληρωμένες δομές ομάδων υποστήριξης από ειδικούς. Σήμερα, «επωμίζεται» αυτό το ρόλο κάθε γιατρός, νοσηλεύτρια, κάθε εργαζόμενος που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς και ο οποίος φυσικά δεν έχει την κατάλληλη γνώση να διαχειριστεί την κατάσταση.

Εξαιτίας της έλλειψης γιατρών συρρικνώθηκε και ο προληπτικός έλεγχος. Ενδεικτικά, το τμήμα μαστού λειτουργεί πλέον μόνο τρεις μέρες τη βδομάδα και ο χρόνος αναμονής για τα ραντεβού έφτασε τον ένα χρόνο. Βοηθοί θαλάμων υπάρχουν έξι για όλο το νοσοκομείο. Τη Μεγάλη Πέμπτη δούλευαν δύο άτομα για να καλύψουν τις ανάγκες 11 κλινικών από τον 3ο έως τον 7ο όροφο.

Επιπλέον, μια σειρά από υπηρεσίες του νοσοκομείου έχουν παραδοθεί σε εργολάβους (φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση, πλυντήρια, τμήμα της τεχνικής υπηρεσίας). Ιδιωτική εταιρεία έστησε και υποστηρίζει τη μηχανοργάνωση του νοσοκομείου, με υψηλό κόστος, παρέχοντας μάλιστα ένα σύστημα παλιό, δυσκίνητο και δυσλειτουργικό.

Γολγοθάς για τους αρρώστους

Η ταλαιπωρία των ασθενών εξαιτίας της έλλειψης κλινών είναι απίστευτη, τόσο για την εισαγωγή τους στις κλινικές όσο και για τις θεραπείες τους στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, προκαλείται εμπλοκή και ταλαιπωρία και εξαιτίας της απόφασης του ΕΟΠΥΥ να ζητά αντιστοιχία ασθενών και κρεβατιών στις κλινικές, προκειμένου να καλύπτει το κόστος νοσηλείας για τους ασφαλισμένους. Ετσι, για παράδειγμα, υπάρχει το φαινόμενο ο ένας ασθενής, που κάνει τη θεραπεία του και θα φύγει το απόγευμα, αναγκαστικά να παίρνει εξιτήριο το πρωί, αν και ακόμη νοσηλεύεται, και ο άλλος ασθενής, που κάνει εισαγωγή το πρωί, να βρίσκεται στην αναμονή, περιμένοντας να αδειάσει κρεβάτι.

Ο ασθενής που έρχεται στις 8 το πρωί, για να κάνει εισαγωγή, είναι νηστικός για να δώσει αίμα για τις απαραίτητες εξετάσεις και περιμένει έως και το μεσημέρι για να μπει τελικά σε κρεβάτι και να κάνει τις εξετάσεις του. Και αυτό γίνεται γιατί πρέπει πρώτα να φανεί στο ηλεκτρονικό σύστημα ότι υπάρχει άδειο κρεβάτι και μετά να γίνει η εισαγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ