Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Από τις συναντήσεις που είχαν χτες φοιτητές, γονείς και αντιπροσωπεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με τον υπουργό και άλλους παράγοντες εισέπραξαν αόριστες υποσχέσεις και εμπαιγμό

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Για άλλη μια φορά θύματα εμπαιγμού έπεσαν οι δεκάδες μετεγγραφέντες φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της Επιτροπής Πρωτοετών Μετεγγραφέντων Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ.

Κύριο αίτημα της συγκέντρωσης ήταν να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μετεγγραφές των φοιτητών. Υπενθυμίζεται ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση «ανοίγει» ο δρόμος για την ακύρωση όλων των μετεγγραφών φοιτητών των ΑΕΙ που έγιναν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013 - 2014. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι αποφάσεις του τότε υπουργού Παιδείας, Α. Λοβέρδου, όσο και ο σχετικός νόμος (4264/2014) που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών, προσκρούουν σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και για το λόγο αυτό πρέπει να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο. Η απόφαση δίνει το δικαίωμα και σε όποια άλλη Σχολή ή Τμήμα (πέραν των Αρχιτεκτονικών) να προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους, στερώντας ουσιαστικά από χιλιάδες παιδιά το δικαίωμα να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.


Eurokinissi

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του ΜΑΣ, φοιτητές και γονείς μετεγγραφέντων, αρκέστηκε να δηλώσει ότι περιμένει ολόκληρη την απόφαση του ΣτΕ, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για οποιαδήποτε συγκεκριμένη λύση. Νωρίτερα ο γγ Δια Βίου Μάθησης Γ. Σπαθής, μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους στην πύλη του υπουργείου, προσπάθησε με τη σειρά του να τους εμπαίξει, λέγοντας ότι δεν έχουν επεξεργασμένη λύση και πως το υπουργείο είναι ανοιχτό απέναντι σε προτάσεις. Και οι δύο συναντήσεις συνάντησαν την οργή γονιών και φοιτητών, «αναρωτήθηκαν» πώς η κυβέρνηση θα βρει λύση στα μεγαλύτερα προβλήματα αν δεν μπορεί ούτε για τα μικρά. Χαρακτηριστικά είναι όσα μετέφερε και η δικηγόρος των γονέων μετεγγραφέντων Ράνια Πολίτη στους συγκεντρωμένους, καθώς όπως υπογράμμισε έχει ήδη καταθέσει πρόταση για νομοθετική ρύθμιση η οποία δίνει λύση στο πρόβλημα, ενώ σε επικοινωνία που είχε η ίδια χτες με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η απάντηση που έλαβε ήταν ότι δεν έχει ανατεθεί στο συμβούλιο καμία νομοθετική ρύθμιση για επεξεργασία, γεγονός που επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει τις μετεγγραφές.

Αξιοσημείωτη είναι η προκλητική στάση του Φιλάργυρου Καρύδη, στελέχους του υπουργείου, ο οποίος επιτέθηκε στους φοιτητές, λέγοντάς τους ότι αυτό που κάνουν «είναι φτηνός συνδικαλισμός», ότι είναι «υποκινούμενοι». Η απάντηση των φοιτητών ήταν άμεση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν κάνουμε πίσω βήμα», «Ναι, υποκινούμαστε από τα προβλήματά μας, από τους συναδέλφους μας που είναι στον αέρα και καλά θα κάνει το υπουργείο να κόψει τις μαγκιές και να δώσει λύση».

Οι φοιτητές θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση του αγώνα με νέες κινητοποιήσεις από την επόμενη εβδομάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσια δράση των φοιτητικών συλλόγων (2019-10-15 00:00:00.0)
Να γίνουν τώρα όλες οι μετεγγραφές (2017-11-01 00:00:00.0)
Να γίνουν τώρα όλες οι μετεγγραφές (2016-11-25 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις (2015-04-17 00:00:00.0)
Κανένας νέος να μην πεταχτεί εκτός σπουδών (2015-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ