Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πλούσια δράση των φοιτητικών συλλόγων

Καθημερινές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, που θα κορυφωθούν με πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 31 Οκτώβρη

Από τη σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων στην Πάτρα
Από τη σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων στην Πάτρα
Σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα βρίσκονται οι φοιτητικοί σύλλογοι, παλεύοντας ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων και διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματα σε μόρφωση, δουλειά, ζωή. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων που θα κορυφωθούν με μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 31 Οκτώβρη στο κέντρο της Αθήνας και σε κάθε πόλη της χώρας βρίσκονται η εναντίωση στην κατάργηση του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ, οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνονται στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, όπως η παραπέρα ισοτιμία ιδιωτικών κολεγίων εξωτερικού με τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι κατάπτυστες εξαγγελίες για διαγραφές φοιτητών, για «αξιολόγηση» των ιδρυμάτων κ.ο.κ.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 24 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, με αιχμή εκτός από τα παραπάνω και το θέμα των μετεγγραφών. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, όπως και σε αυτήν την Πέμπτη 17 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια, οπότε Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα διοργανώνουν συλλαλητήριο ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο.

Προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, φοιτητικοί σύλλογοι και επιτροπές μετεγγραφέντων σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και Ξάνθη κινητοποιούνται με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα σε σίτιση, στέγαση, μεταφορά και την απαίτηση για ολοκλήρωση των μετεγγραφών.

Την Παρασκευή 11/10, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Ξάνθης πραγματοποίησαν το μεσημέρι κινητοποίηση στα ΠΡΟΚΑΤ, ενώ αργότερα το απόγευμα προχώρησαν σε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης για το ζήτημα της εκβιαστικής κίνησης του εργολάβου να κλείσει τη λέσχη το απόγευμα της Πέμπτης, μέχρις ότου δεχτούν οι φοιτητές την επιβολή της λίστας δικαιούχων σίτισης, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται η ανάγκη για σίτιση όλων των φοιτητών.

Χτες, Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ προπαγάνδισαν μαζικά το φοιτητικό συλλαλητήριο της 31/10, στις 7 μ.μ., που θα πραγματοποιηθεί στην Καμάρα.

Οι συνδικαλιστές καλούν επίσης σήμερα, Τρίτη, σε κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης για τα ζητήματα των εστιακών φοιτητών, των μετεγγραφέντων και τα οξυμένα προβλήματα των σχολών και την Πέμπτη 17/10, στις 6 μ.μ., σε φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αγίας Σοφίας, που θα ενωθεί με το συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων και συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Επίσης, το Σάββατο 19/10 καλούν σε συμμετοχή στη συναυλία της Συντονιστικής Επιτροπής των μαθητών για τα οξυμένα προβλήματα των σχολών, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Για σήμερα, Τρίτη, οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ (πρώην Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΑΤΕΙΘ) αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης (κτίριο ΣΔΟ). Επίσης, καλούν στην κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΘ, αύριο, Τετάρτη, στις 10 π.μ., με σκοπό την αύξηση των δρομολογίων για τη γραμμή 52, ώστε να επιτευχθεί η αξιοπρεπής μεταφορά των φοιτητών από και προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης και κατάργηση του όποιου κόμιστρου για τους φοιτητές.

Διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο Πάτρας

Σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πάτρας προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος μαζί με το Συντονιστικό μετεγγραφέντων φοιτητών που έχει δημιουργηθεί, διεκδικώντας να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία των μετεγγραφών και να πάρουν μετεγγραφή όσοι φοιτητές το αιτούνται. Ζήτησαν, ακόμα, οι υπό μετεγγραφή φοιτητές να έχουν πλήρη δικαιώματα στη φοιτητική μέριμνα, να πάρουν συγγράμματα, να παρακολουθούν εργαστήρια, να έχουν πρόσβαση στο e-class, στη βιβλιοθήκη και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και να αναγνωριστούν τα μαθήματα που έχουν περάσει.

Η Πρυτανεία παραδέχτηκε ότι για την όλη κατάσταση φέρει ευθύνη το υπουργείο Παιδείας και μετά από πίεση των φοιτητών είπε ότι θα στείλει επιστολή στο υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα της σίτισης των μετεγγραφέντων φοιτητών.

Το Συντονιστικό μετεγγραφέντων της Πάτρας προχωράει σε: Κινητοποίηση μέσα στο Πανεπιστήμιο αύριο, Τετάρτη, δράσεις σε κάθε αμφιθέατρο, Τμήμα και πρόεδρο Τμήματος, συγκρότηση Επιτροπής μετεγγραφέντων σε κάθε σχολή.

Παράλληλα, φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας έχουν διαμορφώσει, μετά από κοινή σύσκεψη που έκαναν την Παρασκευή, πρόγραμμα δράσης, που περιλαμβάνει κινητοποίηση στις 18 Οκτώβρη στη διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ, δράσεις στις 22 Οκτώβρη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα σχέδια πολέμου των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στην περιοχή και κλιμάκωση με κινητοποιήσεις στις 23 Οκτώβρη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις 24 Οκτώβρη στο υπουργείο Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ