Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12113

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβερνητική υποταγή στις Συνθήκες της ΕΕ επιδεινώνει το μεταναστευτικό πρόβλημα

ΣΕΛ.  3

Μαγειρέματα με «κοινωνικό διάλογο» στις πλάτες των εργαζομένων

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν, με μαζική διαμαρτυρία, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα

Βήμα το βήμα, με «όχημα» και το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», που διοργάνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας και θα συνεχιστεί από Δευτέρα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), η κυβέρνηση συνεχίζει «να ξηλώνει το πουλόβερ» ακόμα και των ελάχιστων που εξήγγειλε προεκλογικά για τους εργαζόμενους. Παράλληλα, δίνει απλόχερα το βήμα στους εργοδοτικούς φορείς για να προβάλουν τις απαράδεκτες αντεργατικές τους αξιώσεις.

Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα διαδήλωσαν χτες μαζικά μέσα και έξω από το υπουργείο Εργασίας. Κατήγγειλαν τον «κοινωνικό διάλογο» που βρισκόταν σε εξέλιξη και απαίτησαν: «Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ με νόμο ΤΩΡΑ. Κάθε άλλη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης εξυπηρετεί τους εργοδότες, που αξιοποιούν το αντεργατικό οπλοστάσιο για να κρατούν στον πάτο μισθούς και δικαιώματα. Αυτόν το σκοπό έχει η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων και γι' αυτό την καταδικάζουμε».


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αμεσες λύσεις για μετανάστες - πρόσφυγες

Είναι προφανές ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τη φτώχεια, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, ούτε λιάζονται, ούτε έχουν έρθει ως τουρίστες για τις διακοπές τους. Είναι επίσης προφανές ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων θέλει να φύγει από τη χώρα μας για να αναζητήσει αλλού μια ίσως καλύτερη τύχη. Μόνο που η βασική αιτία που δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που με κανονισμούς και Συνθήκες όπως το «Δουβλίνο 2» ή η Σένγκεν, τούς απαγορεύει να φύγουν και, εάν συλληφθούν σε άλλη χώρα, τους επιστρέφει στην Ελλάδα... Συνθήκες και κανονισμούς που θεωρούν απαραβίαστους όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή.

Ολα τα στοιχεία φανερώνουν ότι η μεταναστευτική ροή αυξάνεται. Οι υπάρχουσες υποδομές για την υποδοχή τους είναι υποτυπώδεις, έως και επικίνδυνες για τη ζωή τους. Αποτέλεσμα; Να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες - ακόμη και μικρά παιδιά - που καταφεύγουν στη χώρα μας (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.) όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που δέχονται τα προσφυγικά κύματα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζουν την ίδια αδιέξοδη πολιτική που ακολουθούσε και η προηγούμενη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Προσήλωση στην πολιτική της ΕΕ, που όμως είναι η αιτία του προβλήματος. Ανέξοδες υποσχέσεις και λόγια του αέρα για ένα πρόβλημα που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Και ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες μέρες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, ανεξάρτητα από το εάν κάποιοι μπορεί να παίζουν και επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια εκμεταλλευόμενοι τους μετανάστες και τους πρόσφυγες...

Μια τέτοια κατάσταση το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί βούτυρο στο ψωμί κάθε είδους ρατσιστικών αντιλήψεων και των φορέων τους, όπως έχει γίνει παλιότερα από πολλές πλευρές και με την ανοχή προηγούμενων κυβερνήσεων. Μπορούμε όλοι να θυμηθούμε τα πογκρόμ της Χρυσής Αυγής.

Με αφορμή όλη αυτή την κατάσταση, το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση με την οποία ζητά: Να δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία, καταγραφή και διευθέτηση των πρώτων αναγκών τους. Να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες, με την αύξηση των γραφείων ασύλου και του προσωπικού τους. Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, χωρίς εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν. Να απομακρυνθούν ο FRONTEX και οι άλλοι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί καταστολής μεταναστών στα σύνορα, που κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν τη διάσωση των προσφύγων και μεταναστών, όπως έδειξαν και σειρά τραγικών περιστατικών (Λαμπεντούζα κ.ά.). Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται πολλά χρόνια και έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς (εργασία, οικογένειες κ.λπ.).


2ος ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαθητές αποφασισμένοι να μη συμβιβαστούν με το πρόβλημα των ναρκωτικών

Ενα από τα τέσσερα θέματα του 2ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» είναι ακριβώς το θέμα των ναρκωτικών. Οι συμμετοχές μαθητικών ομάδων στο διαγωνισμό και οι περιλήψεις των εργασιών τους που έχουν στείλει στην ΚΝΕ δείχνουν την ανάγκη των μαθητών να μελετήσουν, να μάθουν, να θωρακιστούν απέναντι στο πρόβλημα.


ΣΕΛ.  9


ΟΑΕΔ
Στα προγράμματα για τους ανέργους αλλάζει μόνο το «αμπαλάζ»

ΣΕΛ.  12
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στο Σύνταγμα η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στις 10 π.μ.

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα να πάρουν μαζικά, μαχητικά και αποφασιστικά μέρος στην απεργία της 1ης Μάη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σ' όλη τη χώρα.


ΣΕΛ.  4
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις αντικομμουνιστικές διώξεις από την ουκρανική κυβέρνηση

ΣΕΛ.  19
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΗΠΑ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, εντείνονται οι διεργασίες

ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ