Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στο πρόγραμμα «ΑΡΓΩ»

Ερώτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στο Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ», κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, έχει ως εξής.

«Μεταξύ των αναγνωρισμένων - εξουσιοδοτημένων από την ελληνική πολιτεία Προγραμμάτων Απεξάρτησης είναι και το αντίστοιχο τμήμα του Δημόσιου Ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης, όπου ανήκει και το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων "ΑΡΓΩ".

Παρά όμως το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τμήμα του Δημόσιου Ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης έχει να παρουσιάσει εκτεταμένο και αποτελεσματικό έργο, οδηγείται σε μαρασμό, από την πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργίας του, καθώς υπέστη αφαίμαξη του προσωπικού του, με στόχο να καλυφθούν άλλα κενά σε υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ, σύμφωνα με το ΦΕΚ 296/23-12-2013 (Νόμος 3204/03 - σχετικά με τις προσλήψεις εργαζομένων στον τομέα των Εξαρτήσεων), για το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων "ΑΡΓΩ" είχαν προκηρυχτεί 44 θέσεις, εγκρίθηκαν τελικά μόνο οι 24 και από αυτούς στην πορεία οι 9 απομακρύνθηκαν από το ΠΕΘΕΑ "ΑΡΓΩ".

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα στο ΠΕΘΕΑ "ΑΡΓΩ" να απασχολούνται μόνο 20, ενώ το 2007 εργάζονταν 29 εργαζόμενοι (5 παλιοί + 24 οι τότε νεοπροσληφθέντες).

Ταυτόχρονα, από τους 20 εναπομείναντες, στο Πρόγραμμα, εργαζόμενους καλύπτονται ανάγκες και άλλων δομών του Ψυχιατρείου, όπως για παράδειγμα οι ψυχολόγοι κάνουν βάρδιες στα εξωτερικά ιατρεία και οι νοσηλεύτριες εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Επιπλέον, ο πληροφορικός απασχολείται, δύο ημέρες την εβδομάδα, στο τμήμα μηχανοργάνωσης του Ψυχιατρείου.

Αυτό έχει σαν συνέπεια το ΠΕΘΕΑ "ΑΡΓΩ" να οδηγείται ουσιαστικά σε μαρασμό και οι εργαζόμενοί του σε επαγγελματική εξουθένωση στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στα αιτήματα των ανθρώπων που απευθύνονται σε αυτό.

Να σημειωθεί πως μέσα στις προαναφερόμενες αντίξοες συνθήκες το ΠΕΘΕΑ "ΑΡΓΩ" παρουσιάζει πολύ υψηλό βαθμό συγκρατησιμότητας μελών (>55%). Το ποσοστό των ατόμων που ολοκληρώνουν το Θεραπευτικό Κέντρο και εισάγονται στην τελευταία φάση του προγράμματος, δηλαδή στην Κοινωνική Επανένταξη, είναι μεγαλύτερο από 55%. Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι και το 2012 την Κοινωνική Επανένταξη ολοκλήρωσε με επιτυχία πάνω από το 50%. Ενώ από όσους εισήχθησαν το 2013 στο Θεραπευτικό Κέντρο, το 50% εντάχθηκε στην Κοινωνική Επανένταξη και τα άτομα αυτά είναι μέχρι και σήμερα.

Επειδή το πρόβλημα των ναρκωτικών αυξάνεται συνεχώς, με βαριές επιπτώσεις στο πλέον δημιουργικό τμήμα της κοινωνίας μας, τη νεολαία, ενώ ταυτόχρονα τα αιτήματα για υπηρεσίες ολοένα και συνεχώς αυξάνουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να λειτουργήσουν οι δημόσιες δομές απεξάρτησης και να επεκταθούν όπου χρειάζεται, με δεδομένο ότι το πρόβλημα της εξάρτησης βαθαίνει καθημερινά λόγω και της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, συνοδευόμενο μάλιστα από υποτροπές απεξαρτημένων ατόμων.
  • Να προχωρήσει στην πρόσληψη του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων "ΑΡΓΩ".
  • Να λάβει όλα τα μέτρα ώστε η ελεύθερη ουσιών διαδικασία απεξάρτησης να ανταποκρίνεται στις παρούσες συνθήκες και απαιτήσεις».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ