Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα του Α. Τάσσου
Τη Δευτέρα η εκδήλωση στον Περισσό
Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει αφιέρωμα στο σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη και την πολύτιμη προσφορά του στην Τέχνη και τη λαϊκή πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση.
Από αύριο και μέχρι την Κυριακή 5 Απρίλη διοργανώνεται έκθεση έργων του Α. Τάσσου σε συνεργασία με την «Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66, Θησείο - στάση μετρό «Κεραμεικός»). Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 20 Μάρτη στις 19:30. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00, Δευτέρα κλειστά.
Τη Δευτέρα 23 Μάρτη 2015 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ (Λ. Ηρακλείου 145), θα διοργανωθεί εκδήλωση. Θα μιλήσουν οι: Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού, με θέμα τη στράτευση της ζωής και της τέχνης του Α. Τάσσου στα κομμουνιστικά ιδανικά. Ειρήνη Οράτη, ιστορικός τέχνης και πρόεδρος της «Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος», που θα παρουσιάσει το έργο του μεγάλου χαράκτη μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματά του. Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει η Αντα Γόντικα, σπουδάστρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας «Χαράκτης Α. Τάσσος» του Τάκη Παπαγιαννίδη, μέσα από την οποία ο ίδιος ο Τάσσος μιλά για τη ζωή και το έργο του.
Γιατί επέλεξε τη χαρακτική
Ο Τάσσος δεν επέλεξε τυχαία τη χαρακτική για να εκφραστεί. Ο ίδιος ξεχώριζε την τεράστια κοινωνική της σημασία και την θεωρούσε «τέχνη του λαού», μια και τα χαρακτικά έργα μπορούσαν εύκολα να κυκλοφορήσουν σε πολλά αντίτυπα. Οπως έλεγε, «είναι γεγονός πως μια φωνή, για να υπάρξει, θα πρέπει ή ν' ακούγεται ή να φαίνεται. Η φωνή των χαράξεων έχει την τεράστια δύναμη να φαίνεται, όχι μια φορά, αλλά πολλές φορές ταυτόχρονα και ίδια. Είναι το μεγάλο μυστικό της δύναμής της». Επιπλέον η χαρακτική και οι δυνατότητες που αυτή έδινε αξιοποιήθηκαν διαχρονικά για τις προπαγανδιστικές ανάγκες των αγώνων του λαού, κομμάτι στο οποίο και ο ίδιος ο Τάσσος έβαλε τη δική του σφραγίδα.
Η ένταξή του στην ΟΚΝΕ
Η δραστηριοποίηση του Τάσσου - από μαθητή ακόμα - στην Εργατική Λέσχη Δουργουτίου, αλλά και η απόκτηση δεσμών κι επαφών με πυρήνες της ΟΚΝΕ διευρύνουν τις προσλαμβάνουσές του, εμπλουτίζουν τη θεματολογία του και την κατευθύνουν στην αποτύπωση της καθημερινής ζωής της εργατικής τάξης από τα πρώιμα κιόλας έργα του. Το 1930, παραμονές της Πρωτομαγιάς, συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Ο ίδιος σε συνέντευξή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πράγματι ο φρονηματισμός είχε μια μεγάλη επιτυχία, γιατί όταν μετά από μιάμιση μέρα μας άφησαν όλους ελεύθερους, δηλαδή είχε περάσει η Πρωτομαγιά, εγώ εζήτησα αμέσως τους νέους της ηλικίας μου και εζήτησα να γραφτώ και να προσχωρήσω στην Κομμουνιστική Νεολαία, πράγμα που έγινε και που εγώ μέσα σ' αυτόν το χώρο είδα ότι μπορούσα να εκφράζομαι με όλη τη δύναμη της νεανικής μου ψυχής και της νεανικής μου καρδιάς».
Το δικό μου χέρι ξεκινά από την καρδιά
Ο Α. Τάσσος στο 3ο Συνέδριο της ΚΝΕ, ανάμεσα στους Γ. Ρίτσο και Μ. Κατράκη
Είναι αδύνατο να προσπαθήσει κανείς να μελετήσει τον Τάσσο ξέχωρα από την απόφασή του να στρατευτεί στο πλευρό του ΚΚΕ. Ετσι κι αλλιώς μέσα από το έργο του εξέφρασε τις αγωνίες, τα βάσανα, αλλά και τους αγώνες και την προοπτική του λαού μας. Το έργο του γίνεται οδηγός μάχης.
«Στις συνειδήσεις μας τα ιδανικά μας είναι τόσο στέρεα και ριζωμένα, που αποτελούν ένα πράγμα με την ίδια μας την ύπαρξη, τη ζωή και την τέχνη μας». Αλλωστε για όλα αυτά, όπως είχε πει και σε ένα τελευταίο κείμενό του, «ο αγώνας συνεχίζεται»...