Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2015 - αριθ. φύλλου: 12091

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ενέργεια, ευρωπαϊκό εξάμηνο, Ουκρανία και Λιβύη στην ατζέντα

ΣΕΛ.  8
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Το Σάββατο η μεγάλη διαδήλωση για την Υγεία

Διευρύνονται οι αποφάσεις συμμετοχής. Καθημερινές τοπικές κινητοποιήσεις. Συνεχίζει να «κρύβεται» ο υπουργός Υγείας.


ΣΕΛ.  13

Χρειάζεται λαϊκή ετοιμότητα για τις εξελίξεις
  • Παιχνίδι συμβιβασμών και αντιπαραθέσεων, στο πλαίσιο εφαρμογής της αντιλαϊκής συμφωνίας, παίζει η συγκυβέρνηση με Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ (τρόικα), ετοιμάζοντας το έδαφος για νέες εξελίξεις σε βάρος του λαού. Προς 5μερή συνάντηση Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι.
  • Αποδεικνύοντας τον πραγματικό χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, στην τρόικα, ζήτησε από τη συγκυβέρνηση να αποσύρει ακόμα και τα πετσοκομμένα ψίχουλα που υπόσχεται προς την ακραία φτώχεια!
  • Συναντήσεις της βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο στην Αθήνα. «Ετοιμότητα» από πλευράς της συγκυβέρνησης να συνδράμει τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή και ύμνοι στο «σχέδιο Μάρσαλ»!

ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Διαθέσιμοι»...

Δρόμο για μια νέα ιμπεριαλιστική εκστρατεία στη Μέση Ανατολή ανοίγει η ΕΕ, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών. Χαρακτηριστικά ως προς τα παραπάνω είναι όσα αποφασίστηκαν προχτές στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης (την εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χουντής). Αποφάσεις της ΕΕ που χαρακτηρίζουν «αναγκαία» τη «στρατιωτική δράση» και «δένουν» με διαρροές περί επικείμενης εκστρατείας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με πρωτοβουλία ΗΠΑ, κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και «πάτημα» το «Ισλαμικό Κράτος».

Ταυτόχρονα, πληροφορίες από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δηλώνει την ετοιμότητά της (μερικοί αναλυτές σημειώνουν ακόμα και την ευχή της) να συμβάλει σε τέτοιες αποστολές, επιδιώκοντας η Ελλάδα να γίνει προκεχωρημένο φυλάκιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, παραχωρώντας αμέσως - αμέσως τη βάση της Σούδας, κρίσιμη υποδομή για την υποστήριξη και διεξαγωγή αεροναυτικών επιχειρήσεων στην ευθεία από Λιβύη έως Συρία και Ιράκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προφανές ότι οι παραπάνω επικίνδυνοι για τους λαούς σχεδιασμοί συζητήθηκαν και στις χτεσινές συναντήσεις της Βικτόρια Νούλαντ, βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και άλλα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα.

Το ότι στην ΕΕ ετοιμάζονται (ξανά) να βουτήξουν τα χέρια τους στο αίμα, το επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τα «Συμπεράσματα» του προχτεσινού Συμβουλίου, τα οποία συνυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση και όπου γράφεται ξεκάθαρα ότι «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα σχετικά εργαλεία της για να αντιμετωπίσει την απειλή του ISIL/Da'esh και τη βίαιη ιδεολογία του». Οτι «η ΕΕ καλεί όλους τους διεθνείς παράγοντες, και ιδίως τις χώρες της περιοχής, να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κρίσεων, καθώς η εμπλοκή τους είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί περιφερειακή και διεθνής σταθερότητα και να βρούμε βιώσιμες λύσεις». Οτι «η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του παγκόσμιου συνασπισμού για την αντιμετώπιση του ISIL/Da'esh, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Και ότι «η στρατιωτική δράση σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία»!

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση, συμμετέχοντας στα παραπάνω; Τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (μια περιοχή με ανοιχτά μέτωπα ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και συγκρούσεων από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική), μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», προκειμένου να διευκολυνθεί στα παζάρια με τους πιστωτές για την παραπέρα διαχείριση του χρέους, σε όφελος βέβαια των μονοπωλίων.

Βέβαια, όλοι ξέρουν ότι η ενσωμάτωση της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ (στρατηγική επιλογή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και της σημερινής), ούτε εξασφάλισαν, ούτε θα εξασφαλίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Απόδειξη γι' αυτό οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, οι μεθοδεύσεις για οριστική διχοτόμηση στο Κυπριακό και τόσα άλλα. Η, δε, συνέχιση της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς γεννά μόνο παραπέρα κινδύνους για το λαό.

Είναι κρίσιμο, λοιπόν, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να μη βάλουν πλάτη σε αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της Ελλάδας που προωθεί η συγκυβέρνηση.


ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα ταμειακά διαθέσιμα

Με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό συναντήθηκαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών εργαζομένων και συνταξιούχων

Tην έντονη αντίθεσή τους στην τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία ωθεί ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιους οργανισμούς να τοποθετήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικά repos, εξέφρασαν χτες, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Φάρμακο, των Οικοδόμων, στον Τύπο και Χαρτί και των Συνταξιούχων του ΙΚΑ.


ΣΕΛ.  11


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Στο έλεος της πλημμύρας οι αγρότες

ΣΕΛ.  17
ΤΑΙΠΕΔ
Παραμένει ως έχει μέχρι να ενισχυθεί και με επιπλέον προίκα

ΣΕΛ.  8
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Χτυπάνε «καμπανάκι» για την Κυριακή αργία

ΣΕΛ.  10
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύριο η παρέμβαση για μέτρα προστασίας των ανέργων

Πρωτοβουλίες από σωματεία και σε άλλες πόλεις

Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους διεκδικούν συνδικάτα της Αττικής με την παρέμβαση που οργανώνουν αύριο, Πέμπτη, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.


ΣΕΛ.  9


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org