Πέμπτη 19 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αμέτρητα εμπόδια, διογκώνονται τα προβλήματα

 • Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, με αίτημα την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των πανεπιστημίων
 • Σήμερα κινητοποίηση των δυνάμεων του ΜΑΣ στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών και σε σχολές της Θεσσαλονίκης

Σχολές που προειδοποιούν για «λουκέτο» μέσα στο 2015. Μαθήματα που καταργούνται! Ιδρύματα χωρίς θέρμανση εδώ και δύο χρόνια. Πανεπιστήμια που δεν έχουν καν Εστία κι όσα έχουν είναι πίσω αριθμητικά και σε επίπεδο υποδομών από τις πραγματικές ανάγκες. Εργαστήρια που δε γίνονται. Φοιτητές/σπουδαστές που πληρώνουν ακόμη και τα γκαζάκια για το εργαστήριο ή τις ρόμπες, τα συγγράμματα, στέγαση, σίτιση και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Από την Ξάνθη μέχρι την Πάτρα κι από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα και ΤΕΙ χιλιάδες φοιτητές/σπουδαστές αγκομαχούν, για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ τα συσσωρευμένα και διαρκώς διογκούμενα προβλήματα αποτελούν στοιχείο μιας καθημερινότητας, καθώς όχι μόνο βάζουν επιπλέον εμπόδια στην ολοκλήρωση των σπουδών, αλλά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητά τους. Ολο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών εντοπίζουν και αντιδρούν άμεσα, απαιτώντας λύσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Οι απαντήσεις που παίρνουν από τους αρμόδιους είτε είναι το υπουργείο Παιδείας, είτε πρυτανείες, είτε οποιοσδήποτε φορέας που εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στις ακαδημαϊκές διαδικασίες είναι η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ομως ακόμη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι δυνάμεις του ΜΑΣ ξεκαθαρίζουν ότι μπορεί να βρεθεί λύση κι απαιτούν την επιστροφή όλων των αποθεματικών που κλάπηκαν από τα ιδρύματα ΑΕΙ στα χρόνια της κρίσης.


Αύριο προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, με την απαίτηση που έχουν εκφράσει δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί Σύλλογοι για την επιστροφή των αποθεματικών των Ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν» με το PSI.

Επίσης, σήμερα, οι δυνάμεις του ΜΑΣ πραγματοποιούν κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ παραστάσεις διαμαρτυρίας γίνονται και στη Θεσσαλονίκη, στο Ιστορικό και στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΑΠΘ, στη λέσχη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά και στο ΤΕΙ Σερρών.

Μόνο ένα μικρό μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα παρουσιάζουμε σήμερα.

Στο «κόκκινο» και το Πανεπιστήμιο Πατρών

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών:

Ο τακτικός προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Πατρών από 14.400.000 ευρώ το 2010 συρρικνώθηκε σήμερα στα 6.100.000 ευρώ! Η έλλειψη διδακτικού προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα στη Φαρμακευτική να υπάρχουν 15 μέλη ΔΕΠ για περίπου 900 φοιτητές! Στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, λόγω των ελλείψεων, δε γίνονται μαθήματα. Στη Φιλοσοφία δεν υπάρχουν καθηγητές και οι παραδόσεις και τα εργαστήρια καλύπτονται από μεταπτυχιακούς άλλων σχολών! Σε μια σειρά σχολές καταργούνται μαθήματα λόγω των ελλείψεων που δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις καθηγητών π.χ. στο Παιδαγωγικό καταργείται η Ειδική Αγωγή, ενώ στους Πολιτικούς Μηχανικούς κινδυνεύει να καταργηθεί ολόκληρος τομέας!

Το πρόβλημα με τα εργαστήρια διογκώνεται σε μια σειρά σχολές: Δε γίνονται καθόλου εργαστήρια στο Βιολογικό Α' έτος. Από τη μία, οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό όπως π.χ. Φυσικό, Ιατρική, Επιστήμη Υλικών, Πολιτικούς Μηχανικούς και από την άλλη υπάρχουν ελλείψεις σε εργαστηριακά υλικά. Στο Χημικό οι φοιτητές αγοράζουν ακόμα και τα γκαζάκια!

Οι κτιριακές υποδομές έρχονται να προστεθούν στο εκρηκτικό σκηνικό. Οι σχολές του Οικονομικού, της Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Επιστήμης Υλικών δεν έχουν κεντρικό κτίριο και τριγυρνούν από 'δώ και από 'κεί. Το ίδιο και στη Φαρμακευτική που το νέο κτίριο δεν καλύπτει όλα τα αμφιθέατρα.

Σε όλες σχεδόν τις σχολές οι φοιτητές πληρώνουν για φωτοτυπίες, οδηγούς εργαστηρίων, εργαστηριακές ρόμπες, εξοπλισμό! Μαθήματα συγχωνεύονται για να μειωθεί το κόστος, ενώ παντού πλέον δίνεται μόνο ένα σύγγραμμα.

Σε αρκετά Τμήματα, Μηχανολόγους, Οικονομικό, δημιουργούνται μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που προβλέπουν δίδακτρα... Με όλο και με μεγαλύτερο θάρρος να κουβεντιάζεται και η επέκτασή τους στους προπτυχιακούς κύκλους σπουδών!

Δεν είναι μόνο αυτά
 • Πριν από τα Χριστούγεννα, Ιδρύματα όπως το ΕΚΠΑ έκαναν λόγο κυριολεκτικά για αδυναμία λειτουργίας, δηλαδή λουκέτο, αν δε δοθούν άμεσα χρήματα.
 • Ο προϋπολογισμός του ΕΜΠ ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο για το λογαριασμό της ΔΕΗ του Ιδρύματος απαιτούνται 6 εκατομμύρια ευρώ.
 • Το Χημικό Αθήνας έβγαλε ανακοίνωση το Δεκέμβρη, όπου προειδοποιούσε ότι το 2015 θα αναστείλει τη λειτουργία των εργαστηρίων λόγω ελλείψεων. Δηλαδή, θα βγαίνουν Χημικοί, που δε θα ξέρουν ούτε πώς είναι τα εργαστήρια.
 • Η Ιατρική ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του εργαστηρίου της ανατομίας, επειδή δεν μπορούσαν να προσλάβουν αντικαταστάτη.
 • Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με 10.000 φοιτητές και στο ΓΠΑ δεν υπάρχει καν φοιτητική Εστία.
 • Η φοιτητική Εστία του ΕΚΠΑ έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της με το Β κτίριο να μπάζει νερά με την πρώτη βροχή και τη θέρμανση να λειτουργεί 4 ώρες τη μέρα.
 • Στη φοιτητική Εστία της ΑΣΟΕΕ πρόσφατα έβγαινε νερό με σκουριές από τις βρύσες λόγω έλλειψης φίλτρων.
 • Στη ΣΓΤΚΣ τα εργαστήρια από 5ωρα γίνονται 3ωρα, γιατί δεν έχουν τους απαραίτητους καθηγητές.
 • Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παραμένει χωρίς θέρμανση εδώ και 2 χρόνια, ενώ το Συμβούλιο του ΤΕΙ αποφάσισε αναστολή της λειτουργίας των Εστιών, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα 200 οικότροφοι.
 • Στην Εστία του ΤΕΙ Λάρισας, για να πάρουν το κλειδί του δωματίου οι φοιτητές πληρώνουν από 150 μέχρι 300 ευρώ.
 • Το Παιδαγωγικό Τμήμα, λόγω έλλειψης αιθουσών, έφτασε στο σημείο να κάνει μάθημα σε υπόγειο, ενώ τώρα ανακοίνωσαν ότι το υπόγειο είναι ακατάλληλο βγάζοντας τους φοιτητές στο δρόμο.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org