Σάββατο 14 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Στενή συνεργασία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη στενή «πρόσδεση» της Κύπρου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που απειλούν τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου και όλης της Μέσης Ανατολής ανέδειξε η δήλωση που έκανε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον, μετά από τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Ο Λίντινγκτον ανέφερε ότι η συνάντηση των δύο υπουργών επιβεβαίωσε «πόσο δυνατή είναι η συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Δημοκρατία της Κύπρου. Είναι ξεκάθαρο ότι ενισχύουμε την ήδη στενή συνεργασία μας σε ένα ευρύ πεδίο τομέων κρίσιμης σημασίας».

Ο Βρετανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι δυο πλευρές συνεργάζονται στενά εντός του «συνασπισμού» που έχει συγκροτηθεί για την «αντιμετώπιση των τζιχαντιστών» και πρόσθεσε: «Η αμυντική μας σχέση δεν έχει υπάρξει ποτέ δυνατότερη». Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της δράσης του «συνασπισμού» - που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και λειτουργεί ως προκάλυμμα για αναδιανομή της «ενεργειακής» (και όχι μόνο) πίτας στην ευρεία Μέση Ανατολή - η Κύπρος έχει παράσχει «διευκολύνσεις» και στη Γαλλία, ώστε να βομβαρδίζει θέσεις τζιχαντιστών, εξυπηρετώντας επιδιώξεις για «ανακατατάξεις» σε χώρες όπως η Συρία.

Η συνεργασία αυτή - την οποία ο Λίντινγκτον θεωρεί μάλιστα απόδειξη στενότερων από ποτέ σχέσεων, προσθέτει νέα δεδομένα και στις πιέσεις που ασκούνται για γρήγορη «επίλυση» του Κυπριακού, ώστε να προχωρήσουν μια σειρά επενδύσεις που θα ωφεληθούν από την «επανένωση» του νησιού.

Από τη μεριά του, απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο που μπορεί η Βρετανία να παίξει για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι «η βοήθεια των οποιωνδήποτε θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, για να υπάρχει πράγματι η πολιτική βούληση σμίκρυνσης της απόστασης μεταξύ των δύο πλευρών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ