Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2015 - αριθ. φύλλου: 12087

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
Προαναγγέλλουν νέα αντιλαϊκά μέτρα

Στην Αθήνα βρίσκονται από χτες τα «τεχνικά κλιμάκια» της τρόικας που βαφτίστηκε... «ομάδα των Βρυξελλών»


ΣΕΛ.  4
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για κέντρα φιλοξενίας μεταναστών

ΣΕΛ.  9

Απάτη οι «φιλολαϊκές» μεταρρυθμίσεις μέσω ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός «εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους» όπως θερμά τον «διαφήμισε» χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας... πρωτοστατεί σε αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις πολλές από τις οποίες «έτρεξαν» στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια
Ο ΟΟΣΑ, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός «εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους» όπως θερμά τον «διαφήμισε» χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας... πρωτοστατεί σε αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις πολλές από τις οποίες «έτρεξαν» στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια
Μία μέρα μετά την επίσημη επανέναρξη των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα (Brussels Group), η κυβέρνηση προχωρά σε μια ακόμη διαφημιστική απάτη: Υπόσχεται «φιλολαϊκές» μεταρρυθμίσεις μέσω ΟΟΣΑ, του γνωστού οικονομικού οργανισμού που μόνιμα προτείνει αντιλαϊκά μέτρα και σφαγή δικαιωμάτων για τη στήριξη του κεφαλαίου. Και το χειρότερο απ' όλα, ζητάει και τη στήριξη του λαού σ' αυτό το δρόμο.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «νέα εποχή διαπραγμάτευσης»

Ξεκινά «νέα εποχή διαπραγμάτευσης». Αυτό υποστηρίζουν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα ΜΜΕ που την στηρίζουν. Από τι καθορίζεται αυτή η «νέα εποχή»; Από το «στιλ» της διαπραγμάτευσης. Για παράδειγμα, η διαπραγμάτευση ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και αυτά των θεσμών Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ (δηλαδή η τρόικα) δεν ξεκινάει στην Αθήνα αλλά στις Βρυξέλλες και βαφτίστηκε «Brussels Group» (Ομάδα των Βρυξελλών). Επίσης, είναι, λένε, διαπραγμάτευση «ομολόγων», δηλαδή δεν συνομιλούν οι υπουργοί με κατώτερα στελέχη αυτών των θεσμών. Με λίγα λόγια, αλλάζουν το φαίνεσθαι και ο τρόπος, όμως δεν μας λένε τίποτα για την ουσία. Ολα αυτά είναι χρήσιμα και επικοινωνιακά για να μπορεί να ξεγελαστούν ο λαός, οι εργαζόμενοι, αποπροσανατολιζόμενοι από το πραγματικό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης, των αντιπαραθέσεων και των συμβιβασμών.

Η ουσία είναι ότι και πριν και τώρα η διαπραγμάτευση γίνεται με κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου και με δεδομένο τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας. Στη δεδομένη στιγμή το ελληνικό κεφάλαιο διεκδικεί χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής έτσι ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει κρατική ενίσχυση και με «ζεστό» χρήμα στις επενδύσεις του. Αυτό είναι το «τέλος της λιτότητας» που επιδιώκουν.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από ορισμένα ψίχουλα, που απευθύνονται μόνο σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, πολύ πίσω από τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης, ανάλογα με αυτά που προωθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, με οδηγό το λεγόμενο «πλαίσιο κοινωνικής ένταξης», που βασίζεται στις κατευθύνσεις της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Κατά τ' άλλα, όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο μένει ανέπαφο, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις συνθέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται η πολιτική της συγκυβέρνησης και βεβαίως οι διαπραγματεύσεις της με τους «εταίρους». Από την άλλη, βεβαίως, η κυβέρνηση αφήνοντας στο απυρόβλητο το κεφάλαιο είναι έτοιμη να φορτώσει στο λαό και την αντιπαράθεσή της με τη Γερμανία, για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων αλλά και των υπερατλαντικών συμμαχιών της. Ετσι, προωθεί τον εσωτερικό δανεισμό, δεσμεύοντας αποθεματικά Ταμείων, οργανισμών, νοσοκομείων, υποχρηματοδοτεί κρατικές δομές, Τοπική Διοίκηση κ.λπ., την ίδια στιγμή που επικαλείται τον πατριωτισμό του λαού για να πληρώσει τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και να υπομένει νέα μέτρα λιτότητας στο όνομα, δήθεν, της αξιοπρέπειας!

Αλήθεια, τι διαφορετικό θα φέρει η αλλαγή «στιλ» διαπραγμάτευσης στα εργατικά - λαϊκά στρώματα; Θα βιώνουν τις ίδιες συνθήκες «λιτού βίου» αλλά θα ξεχνιούνται με το κουτόχορτο της «εθνικά υπερήφανης» στάσης, την ίδια ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα παίρνουν «ζεστό» κρατικό χρήμα, θα αυξάνουν τα κέρδη τους και θα κανονίζουν τις μπίζνες τους με γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, αμερικανικά και ρωσικά κεφάλαια. Τόσο, δηλαδή, «νέα εποχή» που έχει την ίδια πικρή γεύση με την παλιά.


ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στο επίκεντρο η ανάγκη χρηματοδότησης των ιδρυμάτων
  • Ακαρπη η συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας
  • Επόμενος σταθμός στις 20 Μάρτη στο υπουργείο Οικονομικών

ΣΕΛ.  15


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Την Πέμπτη 19/3 η παρέμβαση για την ανεργία

ΣΕΛ.  11
ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ, ΜΕΝΙΔΙ, ΦΥΛΗ
Εντείνονται οι προετοιμασίες ενόψει του συλλαλητηρίου στις 21/3 για την Υγεία

ΣΕΛ.  11
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
Την Κυριακή οι αγρότες θα στείλουν μήνυμα συνέχισης των αγώνων

Το μεγάλο συλλαλητήριο για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 105ης επετείου του Κιλελέρ, που οργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.


ΣΕΛ.  13
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Δόθηκε χτες για διαβούλευση

ΣΕΛ.  4


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org