Σάββατο 14 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι αρπαγή

H απόφαση της κυβέρνησης, μέσω σχετικής τροπολογίας, να βάλει στο χέρι και τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημόσιων οργανισμών, συνιστά νέο μέτρο σε βάρος των ασφαλισμένων και των δικαιωμάτων τους και συνολικά του λαού. Δεν αλλάζει η ουσία του μέτρου, όσο και αν περιβάλλεται αυτό με τη μορφή του «εθελοντισμού» και πως δήθεν δεν πρόκειται για εξαναγκασμό. Πολύ περισσότερο, που τα διαθέσιμα αυτά είναι χρήματα τα οποία τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί τα έχουν άμεση ανάγκη, κλείνουν καθημερινά σχεδόν «τρύπες» ρευστότητας που παρουσιάζονται στη λειτουργία τους, με μια κουβέντα είναι το κομπόδεμα για να τα φέρνουν βόλτα.

Η τοποθέτηση αυτών των χρημάτων σε κρατικά repos, δηλαδή βραχυχρόνιο δανεισμό του κράτους, προκειμένου να αντιμετωπίσει ζητήματα ρευστότητας, θα τους στερήσει και το τελευταίο ευρώ από τα ταμεία τους. Αλλωστε, το γεγονός ότι μέχρι τώρα τα κεφάλαια αυτά δεν τοποθετούνταν στα αποθεματικά των Ταμείων και δεν «κλείνονταν» σε τοποθετήσεις μακράς διάρκειας, υπηρετούσε συγκεκριμένο σκοπό. Και αυτός ήταν η κάλυψη των τρεχουσών αναγκών κάθε Ταμείου που προέκυπταν μέσα στο μήνα, ανάλογα με την πορεία που είχαν τα έσοδα και τα έξοδά τους, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων.

Στην πραγματικότητα, αυτό που γίνεται είναι μια μορφή εσωτερικού δανεισμού, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους (που χρυσοπληρώσει ο λαός χωρίς να ευθύνεται γι' αυτό), τηρώντας τη συμφωνία με τους εταίρους της (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ) ότι θα πληρώνει «ατάκα και επίτόπου» τις δόσεις, αλλά και προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες ρευστότητάς της, αφήνοντας πάντα στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.

Αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο στη μακρά ιστορία λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων, που άλλοτε μετατρέπονταν σε άτοκα δάνεια στην Τράπεζα της Ελλάδας, για να χρηματοδοτηθεί στη συνέχεια το ντόπιο κεφάλαιο με θαλασσοδάνεια, «δανεικά και αγύριστα», άλλοτε ρίχνονταν στον τζόγο του χρηματιστηρίου και πάλι ως πηγή κεφαλαίων για τους καπιταλιστές και άλλοτε «κουρεύονταν», όπως έγινε με το εγκληματικό PSI σε βάρος Ταμείων, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλων δημόσιων οργανισμών το 2012.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί, μάλιστα, να επιβάλει τη νέα αφαίμαξη, πότε με το μαστίγιο του «λιτού βίου», που πρέπει άβουλα να αποδεχτεί ο ελληνικός λαός, και πότε με το καρότο του «πατριωτικού καθήκοντος», για να σωθεί δήθεν η χώρα. Ομως, απέναντι στην πλουτοκρατία και τα μονοπώλια ούτε διανοείται να ζητήσει τα δικά τους «ταμειακά διαθέσιμα» που συσσωρεύονται στις τράπεζες, ντόπιες και ξένες. Το αντίθετο, μάλιστα. Γι' αυτούς πασχίζει να εξασφαλίσει νέα επενδυτικά πακέτα, νέες πηγές χρηματοδότησης και ενίσχυσης. Γι' αυτούς «λεφτά υπάρχουν», όταν από το λαό αφαιρείται και το τελευταίο ευρώ. Πάει πολύ, λοιπόν, αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τα Ταμεία και να αναπληρώσει τα λεηλατημένα αποθεματικά τους, να ζητά να βάλει στο χέρι και το τελευταίο ευρώ που τους έχει απομείνει.

Οι εργαζόμενοι, το συνδικαλιστικό κίνημα, μπροστά και στη νέα αυτή μεθόδευση που επιχειρείται σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων δεν πρέπει να υποκύψουν. Το αίτημα «Να πληρώσουν για την Κοινωνική Ασφάλιση κράτος και εργοδοσία» παραμένει επίκαιρο. Γιατί μόνο κάτω απ' αυτήν τη σημαία, μπορούμε να υπερασπίσουμε ό,τι απέμεινε και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πού το πάνε με την κατάσταση στους δήμους;

Το τελευταίο διάστημα πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο αναδεικνύουν την κατάσταση στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης. Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υπηρεσίες να υπολειτουργούν, καθυστερήσεις στην απόδοση των πόρων από το κράτος. Αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούργια. Αρκεί να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος έχει πετσοκοπεί κατά 70%, έχουν παγώσει οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ από το 2011 οι προσλήψεις συμβασιούχων μειώνονται κάθε χρόνο. Η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, που καλεί δήμους και περιφέρειες να ...θυμηθούν ότι, σύμφωνα με τους αντιλαϊκούς νόμους που απορρέουν από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, θα πρέπει το 2015 να μειωθούν κατά 10% οι προσλήψεις συμβασιούχων σε σχέση με το 2014, είναι ενδεικτική της κατάστασης. Και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ζητά να τηρηθούν αυτοί οι νόμοι... Είναι, επίσης, ενδεικτικό κυρίως της πολιτικής που ακολουθείται από τη συγκυβέρνηση στη λογική της «συνέχειας του κράτους». Αν πάρουμε, δε, υπόψη μας την πρόθεση του υπουργού Οικονομικών να θέσει για συζήτηση σε κυβερνητικό επίπεδο το θέμα της πλήρους κατάργησης της χρηματοδότησης του κράτους προς τους δήμους, τότε φαίνεται πως έρχονται ακόμα χειρότερες για το λαό πολιτικές επιλογές.

* * *

Τι επιπτώσεις έχει αυτή η κατάσταση στους εργαζόμενους, τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η συνέχιση αυτής της πολιτικής και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Πώς εκφράζεται αυτή η πραγματικότητα αλλά και όσα ακολουθήσουν μέσα στη λαϊκή - εργατική οικογένεια;

1. Πολλοί δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας. Το προσωπικό δεν επαρκεί, χρήματα για τη συντήρηση των μηχανημάτων και των οχημάτων δεν υπάρχουν. Για τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας σημαίνει 10ωρα και 12ωρα δουλειάς. Για τους κατοίκους σημαίνει επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία. Για παράδειγμα, το πλύσιμο των κάδων, που είναι βασικό για την υγιεινή και την ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών, γίνεται πλέον σπάνια. Αυτό οδηγεί στο εξής: Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν κάνει προτάσεις σε δήμους να αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες. Εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων, σε αύξηση του κόστους που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες ως ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας.

2. Η πλειοψηφία των παιδικών σταθμών υπολειτουργεί. Θυμίζουμε ότι, με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ, ο «Ριζοσπάστης» είχε αναδείξει ότι υπήρχαν παιδικοί σταθμοί που υποδέχτηκαν παιδιά ακόμα και το Γενάρη ή το Φλεβάρη εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Αυτή είναι η μία πλευρά του προβλήματος. Τελευταία, πληροφορίες κάνουν λόγο για πιέσεις που ασκούνται σε δημότες ώστε να πληρωθούν τέλη και τροφεία που δεν καταβάλλονταν επειδή οι εργαζόμενοι δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν. Και η αιτιολογία πολύ συχνά είναι ότι το κράτος δεν αποδίδει και δε θα αποδώσει τους απαραίτητους πόρους στους δήμους. Και αυτό βέβαια μεταφράζεται σε ένα ακόμα μεγάλο ζόρι για τα λαϊκά νοικοκυριά.

3. Ολο και περισσότεροι δήμοι αυξάνουν τις αποφάσεις που φορτώνουν όλο και περισσότερα βάρη στο λαό. Θυμίζουμε ότι στο «Ριζοσπάστη», μόνο το τελευταίο διάστημα, έχουν δημοσιευτεί ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για επιβολή χαρατσιών σε ανέργους και ΑμΕΑ για τη χρήση του δημοτικού κολυμβητηρίου στην Καλαμαριά. Για τη διαγραφή των οφειλομένων προς τις σχολικές Επιτροπές που θα μπορούσαν να λύσουν σοβαρά προβλήματα στα σχολεία του Περάματος (δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ). Για το κόψιμο του νερού σε άνεργο καρδιοπαθή στη Λάρισα (δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ). Για το κόψιμο του νερού σε οικογένειες του Βόλου που έχουν χρέος πάνω από 80 ευρώ επειδή δεν μπορούν καν να πληρώσουν αυτό το λογαριασμό (συμφώνησε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ). Και πολλά ακόμη...

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες αυτές οι αποφάσεις έχουν ένα ακόμα κοινό. Οι διοικήσεις των δήμων που εισηγούνται τέτοιες αποφάσεις, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν το θράσος να καλούν το λαό να τις στηρίξει, να κάνει υπομονή, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί... Και πρόκειται για δημοτικές αρχές που έχουν αποδεχτεί πλήρως την αντιλαϊκή πολιτική, που όλα τα προηγούμενα χρόνια συναίνεσαν στις περικοπές των πόρων προς τους δήμους μέχρι και 70%, που αποδέχτηκαν τα stage, τα 3μηνα, τα 5μηνα, την κοινωφελή εργασία και μάλιστα έλεγαν ότι η μερική απασχόληση θα λύσει πολλά προβλήματα στους δήμους. Είναι δημοτικές αρχές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν «ανεξάρτητοι» που επέβαλαν πρόσθετη φορολόγηση για μια σειρά υπηρεσίες και που σήμερα ζητούν «οικονομική αυτοτέλεια» που συνεπάγεται νέα οικονομικά βάρη, αφού οδηγεί σε νέα τέλη και φόρους...

* * *

Και κάτι ακόμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει συγχωνεύσεις υπηρεσιών και τομέων στους δήμους και αξιολόγηση του προσωπικού. Και διαφημίζει ότι αυτό δε σημαίνει απολύσεις. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, αντικειμενικά μια τέτοια απόφαση σημαίνει περιορισμό των δραστηριοτήτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών των δήμων. Σημαίνει νέα οργανογράμματα και τοποθετήσεις προσωπικού μετά από αξιολόγηση. Και τα νέα οργανογράμματα, που θα εμφανίζουν λιγότερες οργανικές θέσεις σε κάποιες υπηρεσίες, ουσιαστικά επικυρώνουν ότι κάποιες θέσεις καταργούνται και μαζί με αυτές αποκλείεται μια και καλή το ενδεχόμενο προσλήψεων ή επαναπροσλήψεων σε αυτές τις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, ένα Νομικό Πρόσωπο Δήμου που έχει αρμοδιότητα τους παιδικούς σταθμούς, με λιγότερες οργανικές θέσεις, σημαίνει -σε πρώτη φάση- λιγότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς... Εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική για τα λαϊκά νοικοκυριά.


Κ.. Πασ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org