Σάββατο 14 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μασάζ»

Προχτές το βράδυ, η σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη, κα Παναρίτη, αποκάλυψε πως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τέθηκε θέμα παύσης πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις για δύο μήνες, καθώς επίσης και πρόταση για αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης στα 69 χρόνια. Η ίδια η κα Παναρίτη αρκέστηκε στη διατύπωση πρότασης για κατάργηση των «πρόωρων» συντάξεων (αυτές δηλαδή που δίνονται στις μάνες μετά από 25 χρόνια ένσημα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους). Καθώς έγινε σάλος με το θέμα, άρχισαν οι διαψεύσεις - επιβεβαιώσεις. Από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών διαδόθηκε πληροφορία που επιβεβαίωνε τις δηλώσεις Παναρίτη, διευκρινίζοντας, όμως, ότι ο υπουργός, που ήταν παρών στη συζήτηση με την τρόικα, διαφώνησε μαζί τους. Παράλληλα, όμως, από το περιβάλλον της κας Παναρίτη στέλνονταν στα δημοσιογραφικά γραφεία διευκρίνιση ότι οι αναφορές της συμβούλου του υπουργού δεν αφορούσαν τις τωρινές διαπραγματεύσεις αλλά αυτές του 2010! Δεν πρόκειται για πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ τους αλλά για κλασική περίπτωση «μασάζ». Η κα Παναρίτη, ως «λαγός», δημοσιοποίησε το θέμα, ο υπουργός εμφανίστηκε αντιστασιακός, η κα Παναρίτη το «μάζεψε» αλλά η δουλειά είχε ήδη γίνει: Οι εργαζόμενοι συνηθίζουν στην ιδέα ότι και η παύση πληρωμών είναι στο πρόγραμμα και οι περικοπές στις συντάξεις είναι στο πρόγραμμα και η δουλειά ως το θάνατο είναι στο πρόγραμμα!

Από το ΔΝΤ...

«Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, ένας άλλος Οργανισμός, το IMF (σ.σ. ΔΝΤ), ήρθε στη χώρα μας και επέβαλε μια πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας και προσαρμογής και σκληρής λιτότητας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το 25% του ΑΕΠ μας. Τώρα, νομίζω ότι έρχεται η ώρα, ένας άλλος διεθνής Οργανισμός, ο ΟΟΣΑ, να έλθει και να συνεργαστούμε, ώστε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, μέσα από δομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να πάει μπροστά». Η δήλωση αυτή ανήκει στον πρωθυπουργό και έγινε στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκανε μαζί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, την Πέμπτη στο Παρίσι.

... στον ΟΟΣΑ

Λίγο μετά τις δηλώσεις αυτές, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ. Στην ομιλία του, λοιπόν, είπε: «Αποτελεί σχεδόν κοινό τόπο μεταξύ των οικονομολόγων, των διανοουμένων και των διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, ότι η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα να ξεφύγει από την παγίδα της λιτότητας για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας».

Τι λέει σε απλά ελληνικά; Οτι ο καπιταλισμός και οι οργανισμοί του έχουν διάφορα εργαλεία που τα ανασύρουν ή τα αποσύρουν κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φορά των καπιταλιστικών οικονομιών και το συσχετισμό δύναμης ανάμεσά τους που βαραίνει υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής. Είναι, ωστόσο, προφανές ότι το ΔΝΤ δεν έχει μετακινηθεί ούτε χιλιοστό απ' τις συστάσεις του για λιτότητα διαρκείας στο λαό, αφαίρεση εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΟΣΑ, που είναι ένας απ' τους θεματοφύλακες των μονοπωλιακών συμφερόντων, ανυποχώρητος στις αντιλαϊκές του υποδείξεις στα καπιταλιστικά κράτη. Μ' αυτούς συντάσσεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

Αφοπλιστική ειλικρίνεια

«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Το μνημόνιο δεν έχει τελειώσει. Κάντε υπομονή...» Η κρίση ειλικρίνειας ανήκει στο δήμαρχο Αιγάλεω και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Μπίρμπα Δημήτρη. Αποτελεί απάντηση στις παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με αφορμή την εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών που περιορίζει τις προσλήψεις συμβασιούχων κατά 10% σε δήμους και περιφέρειες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο δήμαρχος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν δυνατό να μη σταλεί αυτή η εγκύκλιος από το υπουργείο. Αλλωστε, το κράτος έχει συνέχεια, όπως τονίζουν διαρκώς τα κυβερνητικά στελέχη, προσθέτουμε εμείς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1879 Γεννιέται ο κορυφαίος Γερμανός φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν, θεμελιωτής, μεταξύ άλλων, της Θεωρίας της Σχετικότητας. Βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1921). Το 1933, με την άνοδο των ναζί στην εξουσία, έφυγε από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Υπήρξε πολέμιος του ρατσισμού και υπέρμαχος της ειρήνης. Εγραψε το δοκίμιο «Why socialism» («Γιατί σοσιαλισμός»), που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1949 στο περιοδικό «Monthly Revue».

1883 Φεύγει από τη ζωή ο Καρλ Μαρξ. Γεννήθηκε στις 5 Μάη 1818 στην πόλη Τριρ της Πρωσίας. Σπούδασε νομικά, ιστορία και φιλοσοφία. Με τον Φρίντριχ Ενγκελς συνδέθηκε το Σεπτέμβρη του 1844 στο Παρίσι. Μαζί πήραν ενεργότατο μέρος στη ζωή των επαναστατικών ομάδων του Παρισιού. Εδώ ο Μαρξ καταπολέμησε αποφασιστικά τη θεωρία του Προυντόν, με την «Αθλιότητα της Φιλοσοφίας». Την άνοιξη του 1847, οι Μαρξ και Ενγκελς προσχώρησαν στην «Ενωση των Κομμουνιστών» και συνέταξαν και το περίφημο «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος», που εκδόθηκε το Φλεβάρη του 1848. Στο έργο αυτό εκθέτονταν, με μεγαλοφυή σαφήνεια και διαύγεια, η θεωρία της ταξικής πάλης και ο κοσμοϊστορικός επαναστατικός ρόλος του προλεταριάτου, του δημιουργού της νέας, της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Η νέα θεωρία επιβεβαιώθηκε περίλαμπρα από την πορεία των επαναστατικών γεγονότων στα 1848-1849. Ο Μαρξ διεξήγαγε αμείλικτο πόλεμο εναντίον των θεωριών και των ρευμάτων του μικροαστικού και γενικότερα του μη προλεταριακού σοσιαλισμού, επεξεργάστηκε την υλιστική θεωρία, αφιερώνοντας τις δυνάμεις του κυρίως στη μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Την επιστήμη αυτή ο Μαρξ την επαναστατικοποίησε στα έργα του «Η κριτική της πολιτικής οικονομίας» και «Το Κεφάλαιο».

Το 1864 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η 1η Διεθνής, η «Διεθνής ένωση των εργατών». Ο Μαρξ ήταν η ψυχή αυτής της οργάνωσης, ήταν εκείνος που έγραψε την πρώτη «Διακήρυξή» της. Υστερα από την ήττα της Κομμούνας του Παρισιού («Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία του 1871») και τη διάσπαση της Διεθνούς από τους μπακουνιστές, έγινε αδύνατη η παραμονή της Διεθνούς στην Ευρώπη. Ετσι, μετά το Συνέδριο της Διεθνούς στη Χάγη (1872) μετέφεραν το Γενικό Συμβούλιο της Διεθνούς στη Νέα Υόρκη. Η εντατική δράση του Μαρξ υπέσκαψε την υγεία του. Πέθανε στο Λονδίνο.

1938 Γεννιέται ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

1954 Πεθαίνει ο Κλέμεντ Γκότβαλντ, Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας.

1956 Το Στρατοδικείο της Λάρισας καταδικάζει δις σε θάνατο το στέλεχος του ΚΚΕ Ορθόδοξο Τοκαλή.

1961 Κατάληψη εδαφών της από την Κίνα και περαιτέρω εδαφικές βλέψεις του Πεκίνου καταγγέλλει η Ινδία. Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών θα εξελιχθούν σε ένοπλη σύγκρουση.

1970 Από τις φυλακές Κορυδαλλού, 27 νέοι πολιτικοί κρατούμενοι στέλνουν χαιρετιστήριο στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, με το οποίο εγκρίνουν τη διακήρυξη της Α' Συνδιάσκεψης της ΚΝΕ και καλούν τη νεολαία να πυκνώσει τις γραμμές της.

1973 Η χούντα συλλαμβάνει στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη 42 αγωνιστές αντιπάλους της δικτατορίας, μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org