Σάββατο 14 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μασάζ»

Προχτές το βράδυ, η σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη, κα Παναρίτη, αποκάλυψε πως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τέθηκε θέμα παύσης πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις για δύο μήνες, καθώς επίσης και πρόταση για αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης στα 69 χρόνια. Η ίδια η κα Παναρίτη αρκέστηκε στη διατύπωση πρότασης για κατάργηση των «πρόωρων» συντάξεων (αυτές δηλαδή που δίνονται στις μάνες μετά από 25 χρόνια ένσημα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους). Καθώς έγινε σάλος με το θέμα, άρχισαν οι διαψεύσεις - επιβεβαιώσεις. Από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών διαδόθηκε πληροφορία που επιβεβαίωνε τις δηλώσεις Παναρίτη, διευκρινίζοντας, όμως, ότι ο υπουργός, που ήταν παρών στη συζήτηση με την τρόικα, διαφώνησε μαζί τους. Παράλληλα, όμως, από το περιβάλλον της κας Παναρίτη στέλνονταν στα δημοσιογραφικά γραφεία διευκρίνιση ότι οι αναφορές της συμβούλου του υπουργού δεν αφορούσαν τις τωρινές διαπραγματεύσεις αλλά αυτές του 2010! Δεν πρόκειται για πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ τους αλλά για κλασική περίπτωση «μασάζ». Η κα Παναρίτη, ως «λαγός», δημοσιοποίησε το θέμα, ο υπουργός εμφανίστηκε αντιστασιακός, η κα Παναρίτη το «μάζεψε» αλλά η δουλειά είχε ήδη γίνει: Οι εργαζόμενοι συνηθίζουν στην ιδέα ότι και η παύση πληρωμών είναι στο πρόγραμμα και οι περικοπές στις συντάξεις είναι στο πρόγραμμα και η δουλειά ως το θάνατο είναι στο πρόγραμμα!

... στον ΟΟΣΑ

Λίγο μετά τις δηλώσεις αυτές, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ. Στην ομιλία του, λοιπόν, είπε: «Αποτελεί σχεδόν κοινό τόπο μεταξύ των οικονομολόγων, των διανοουμένων και των διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, ότι η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα να ξεφύγει από την παγίδα της λιτότητας για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας».

Τι λέει σε απλά ελληνικά; Οτι ο καπιταλισμός και οι οργανισμοί του έχουν διάφορα εργαλεία που τα ανασύρουν ή τα αποσύρουν κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φορά των καπιταλιστικών οικονομιών και το συσχετισμό δύναμης ανάμεσά τους που βαραίνει υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής. Είναι, ωστόσο, προφανές ότι το ΔΝΤ δεν έχει μετακινηθεί ούτε χιλιοστό απ' τις συστάσεις του για λιτότητα διαρκείας στο λαό, αφαίρεση εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΟΣΑ, που είναι ένας απ' τους θεματοφύλακες των μονοπωλιακών συμφερόντων, ανυποχώρητος στις αντιλαϊκές του υποδείξεις στα καπιταλιστικά κράτη. Μ' αυτούς συντάσσεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

Αφοπλιστική ειλικρίνεια

«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Το μνημόνιο δεν έχει τελειώσει. Κάντε υπομονή...» Η κρίση ειλικρίνειας ανήκει στο δήμαρχο Αιγάλεω και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Μπίρμπα Δημήτρη. Αποτελεί απάντηση στις παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με αφορμή την εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών που περιορίζει τις προσλήψεις συμβασιούχων κατά 10% σε δήμους και περιφέρειες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο δήμαρχος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν δυνατό να μη σταλεί αυτή η εγκύκλιος από το υπουργείο. Αλλωστε, το κράτος έχει συνέχεια, όπως τονίζουν διαρκώς τα κυβερνητικά στελέχη, προσθέτουμε εμείς.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org