«Για το δικαίωμα των συμβασιούχων να είναι ισότιμα μέλη των σωματείων»
«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Απευθυνόμαστε στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων στους ΟΤΑ για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, που έχει να κάνει με τους συμβασιούχους και το δικαίωμά τους να είναι ισότιμα μέλη των σωματείων, με το δικαίωμά τους να εκλέγουν και να εκλέγονται και στο σωματείο και στην Ομοσπονδία.
Αυτό το δικαίωμα το θεωρούμε απολύτως λογικό και αναγκαίο. Εχει να κάνει με την ενότητα όλων των εργαζομένων, με την ισχυροποίηση των συνδικάτων, την αποτελεσματικότητα των αγώνων ειδικά σε μια περίοδο, όπου γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΙΔΟΧ, συμβάσεις έργου, 5μηνα κ.ά.) και ο αγώνας γενικά για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους πρέπει να δυναμώσει.
Ωστόσο, η στάση της πλειοψηφικής ηγεσίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ είναι γνωστή. Οχι μόνο αρνείται το δικαίωμα αυτό για τους συμβασιούχους αλλά στο 41ο Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, διέγραψε από το σώμα του Συνεδρίου 18 σωματεία, που έκαναν το έγκλημα (!) να δώσουν δικαίωμα ψήφου στους συμβασιούχους.
Δηλώνουμε πως το δίκαιο αυτό αίτημα δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους αλλά το σύνολο των εργαζομένων, αφορά όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο αγώνας αυτός είναι σε εξέλιξη, θα δυναμώσει και πιστεύουμε πως εντέλει θα δικαιωθεί. Είναι ο ίδιος ο αγώνας που ενώνει όλους τους εργαζόμενους όλων των κλάδων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε ενιαία πάλη για το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, για αξιοπρεπείς μισθούς, για μια ζωή με δικαιώματα, για την ανάκτηση των απωλειών μας, την ικανοποίηση των αναγκών μας, για ανάπτυξη σε όφελος του λαού. Και ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους.
Οι δυνάμεις της ΔΑΣ στην ΑΔΕΔΥ (Νοέμβρης 2014) κατέθεσαν την εξής πρόταση για το καταστατικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ: "Την ιδιότητα του μέλους του σωματείου να την έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Δηλαδή, να είναι ισότιμα μέλη των σωματείων όλοι όσοι έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με το Δημόσιο. Δηλαδή, να είναι μέλη των σωματείων και οι ΙΔΟΧ".
Η πρόταση αυτή απορρίφτηκε από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή", ωστόσο σε μια σειρά Ομοσπονδίες, όπως ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, γιατροί στα Νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ), Διοικητικοί Υπάλληλοι στα ΑΕΙ (ΟΔΠΤΕ), εδώ και χρόνια έχει υιοθετηθεί, οι συμβασιούχοι είναι κανονικά ισότιμα μέλη.
Τώρα, μπροστά στο 43ο Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, καλούμε τις Γενικές Συνελεύσεις να υιοθετήσουν την εξής πρόταση: Να πάρει απόφαση η Γενική Συνέλευση να στηθούν δύο κάλπες.
Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε τη μάχη για την ισότιμη συμμετοχή των συμβασιούχων και μέσα στο Συνέδριο κι αν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί από το Συνέδριο, στην πραγματικότητα οι Γενικές Συνελεύσεις θα έχουν επιβάλει στην πράξη το δικαίωμα των συμβασιούχων να ψηφίζουν και να είναι ισότιμα μέλη. Θα έχουμε κάνει ένα βήμα στην ενότητα των εργαζομένων, στην ενιαία πάλη για το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Συνεπώς είναι κρίσιμο ζήτημα οι Γενικές Συνελεύσεις, όλοι οι συνάδελφοι να υπερψηφίσουν αυτή την πρόταση.
Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και στο Συνέδριο για να υπερψηφιστεί αυτή η πρόταση».