Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κοινή ανακοίνωση 16 Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών

Υιοθετήθηκε στην 11η Ευρωπαϊκή Συνάντηση που έγινε στη Φρανκφούρτη στις 7 - 8 Μάρτη

Στις 7 και 8 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη η 11η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών Νεολαιών, με σύνθημα «70 χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών: Ο καπιταλισμός εξακολουθεί να προκαλεί κρίσεις, πολέμους, το φασισμό. Η ελπίδα για τη νεολαία βρίσκεται στο σοσιαλιστικό αύριο».

Η Συνάντηση στέφθηκε με επιτυχία και έδειξε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ενδυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ των Κομμουνιστικών Νεολαιών. Στο πλαίσιό της αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση, υιοθετήθηκε κοινή δήλωση των Οργανώσεων, έγιναν προτάσεις για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, διεξήχθη θεματικό σεμινάριο για την ανεργία των νέων, την επισφαλή εργασία και την επίθεση στην Τεχνική Εκπαίδευση, υιοθετήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Οργανώσεων σύντομη ανακοίνωση για την 9η Μάη και την πάλη ενάντια στο φασισμό, καθώς και ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, ύστερα από πρόταση της ΚΝΕ, όπου μεταξύ άλλων εκφράζεται η στήριξη των Οργανώσεων στο δίκαιο αίτημα για άμεση πραγματική κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, για ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, ενώ σημειώνεται ότι «η νέα αντιλαϊκή συμφωνία μεταξύ της ελληνικής συγκυβέρνησης και της ΕΕ γεφυρώνει το παλιό με το νέο μνημόνιο, γεφυρώνει και παρατείνει παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Οι νέοι και οι νέες δεν έχουν κανένα λόγο να επιλέξουν το ποιος και με ποιον τρόπο θα τους στερεί τη ζωή και το μέλλον».


Οι διεθνείς αντιπροσωπείες συμμετείχαν, επίσης, σε εκδήλωση στο κέντρο της Φρανκφούρτης για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Ολόκληρο το κείμενο της κοινής δήλωσης των Οργανώσεων

«Στις 8/9 Μάη 1945, ο φασισμός ηττήθηκε και μπήκε τέλος σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η ήττα του φασισμού επιτεύχθηκε μετά από πάλη διαρκείας των αντιφασιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της Σοβιετικής Ενωσης, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, με βασικό το ρόλο των Κομμουνιστικών Κομμάτων και την αποφασιστική συμμετοχή της νεολαίας. Οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού και το σύνολο του πληθυσμού της Σοβιετικής Ενωσης συνέβαλαν με μεγάλες θυσίες και επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος για την επίτευξη αυτής της νίκης. Με την Αντιφασιστική Νίκη η ΕΣΣΔ κέρδισε μεγάλο κύρος παγκοσμίως.

Εχουμε κάθε λόγο και υποχρέωση να διδασκόμαστε από την Ιστορία, να μαθαίνουμε την αλήθεια και να παλεύουμε γι' αυτή. Θα πρέπει να διδασκόμαστε από την πείρα και τα συμπεράσματα του τιτάνιου αγώνα των λαών για την κοινωνική απελευθέρωση, για τα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή του λαού και της νεολαίας, και να τα εντάσσουμε στο σύγχρονο αγώνα μας.

Σήμερα, και ιδιαίτερα μετά από τη νίκη της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, μια παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια ξεκίνησε για το σβήσιμο και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Η ΕΕ, με την επίσημη αντικομμουνιστική πολιτική της, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της επίθεσης. Ανακηρύσσοντας την 9η Μάη ως "Ημέρα της Ευρώπης", η ΕΕ επιδιώκει να διαγράψει τη μέρα αυτή ως την Αντιφασιστική Νίκη των λαών της Ευρώπης και να εξαφανίσει τη συλλογική μνήμη για την 70ή αυτή επέτειο ως επέτειο απελευθέρωσης από το φασισμό, όπως και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν η ΕΣΣΔ και οι κομμουνιστές σε όλες τις κατεχόμενες χώρες. Καλλιεργεί τον άγριο αντικομμουνισμό της ως επίσημη ιδεολογία. Προωθεί την αντιεπιστημονική και αντιδραστική θεωρία της εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό και προσπαθεί να αθωώσει το καπιταλιστικό σύστημα, του οποίου η φασιστική ιδεολογία είναι μέρος. Την ίδια ώρα συκοφαντούν το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την πραγματική απειλή για την εξουσία τους. Επομένως, η ΕΕ αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο, ως μία καπιταλιστική διακρατική ένωση προς όφελος των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά από την ήττα του φασισμού, ο καπιταλισμός εξακολουθεί να προκαλεί κρίσεις, πολέμους, το φασισμό.

Η κατάσταση της νεολαίας σε πολλές χώρες συνεχίζει να χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της κρίσης, παρά τις υποσχέσεις της ΕΕ και των εκπροσώπων της για το αντίθετο.

? Η επισφαλής εργασία γίνεται κανόνας, η διαδοχή πρακτικής άσκησης - προσωρινών συμβάσεων - νέων ελαστικών μορφών πρόσληψης για τους πρακτικάριους, οι χαμηλότεροι μισθοί, είναι μέτρα που απορρέουν από το "Σχέδιο Εγγύησης για τη Νεολαία" της ΕΕ. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα γίνονται φτωχότερα γιατί ακόμη και τα χρήματα που κερδίζουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τα βασικά για τους εργαζόμενους.

? Η ανεργία, που στον καπιταλισμό είναι μέρος της "φυσιολογικής κατάστασης" και αναγκαίο αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, συνεχίζεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στους νέους.

? Οι εργαζόμενες γυναίκες γενικά και οι νέες γυναίκες ιδιαίτερα που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την επίθεση στους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, αναγκάζονται από τους καπιταλιστές να εργάζονται κάτω από ακόμη χειρότερες συνθήκες.

Αποδεικνύεται ότι η ΕΕ εκφράζει το κοινό συμφέρον του κεφαλαίου, παρά τον ανταγωνισμό μεταξύ του μεγάλου κεφαλαίου και των αντίστοιχων κυβερνήσεων που το υπηρετούν σε κάθε χώρα. Το μεγάλο κεφάλαιο στην Ευρώπη έχει κοινό συμφέρον από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της εργαζόμενης νεολαίας. Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης αυτού του συστήματος και της ΕΕ προς όφελος των λαών, όπως προτείνουν οι σοσιαλδημοκράτες και οι οπορτουνιστές. Αποσπούν την προσοχή της εργατικής τάξης και της νεολαίας της από τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι μπορεί να υπάρξει μια πιο κοινωνική και δημοκρατική ΕΕ, αντί να δυναμώσει η πάλη των λαών και της νεολαίας εναντίον της. Μεταμφιέζουν και δεν αμφισβητούν το χαρακτήρα της ΕΕ, επικαλούμενοι ότι μια έξοδος από την κρίση προς όφελος των εργαζόμενων είναι δυνατή μέσα σε μια "πιο κοινωνική και δημοκρατική" ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση έχει οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τις ανακατατάξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, την πάλη των μονοπωλίων για το μοίρασμα των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

Οι εστίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και αντιπαραθέσεων πολλαπλασιάζονται. Μεγαλώνει ο κίνδυνος ενός ακόμη και γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπως δείχνει και η κατάσταση στην Ουκρανία. Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προσπαθούν να ελέγξουν τους φυσικούς και ενεργειακούς πόρους της χώρας και τη γεωπολιτική της θέση. Οι επιθέσεις της ΕΕ προέρχονται από τις αντιθέσεις της με την καπιταλιστική Ρωσία και οδηγούν σε μια στρατιωτική περικύκλωση εναντίον της Ρωσίας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο του πολέμου και απειλώντας την ειρήνη στην περιοχή, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Κατά τον ίδιο τρόπο, το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε από τους ιμπεριαλιστές και χρησιμοποιείται για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Καλούμε την νεολαία των λαϊκών στρωμάτων να μη χύσει το αίμα της για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Αντίθετα, την καλούμε να οργανώσει την πάλη της για να ανατρέψει το καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκμετάλλευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια σε όλα σχεδόν τα κράτη - μέλη της ΕΕ τα ρατσιστικά και φασιστικά κινήματα δυνάμωσαν. Ρατσιστικά, φασιστικά και εθνικιστικά κόμματα κατάφεραν να καθιερωθούν, γεγονός που αποτελεί μια νέα και επικίνδυνη εξέλιξη.

Ο φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού. Στον καπιταλισμό, ο φασισμός δεν μπορεί ποτέ να νικηθεί μια για πάντα, αφού τρέφεται από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα. Ανασύρεται, προετοιμάζεται και κρατιέται στην επικαιρότητα σε καιρούς δυσκολιών και τριγμών για το σύστημα. Ενώ είναι επιλογή του κεφαλαίου η ανάδειξη και στήριξή του, όπως και το "συμμάζεμά του" για παραπέρα αξιοποίηση. Ο φασισμός ενσωματώνει τα πιο αντιδραστικά στοιχεία της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής, για παράδειγμα, τον εθνικισμό, το ρατσισμό, το φανατικό αντικομμουνισμό, το μίσος ενάντια στον άνθρωπο και την εναντίωση στην κοινωνική πρόοδο. Ο σκοπός και ρόλος του είναι να συνθλίψει το εργατικό κίνημα. Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους νέους με τη διάδοση της ιδέας ότι τα κοινωνικά τους προβλήματα μπορούν να λυθούν με έναν "εθνικιστικό τρόπο", σε βάρος των μεταναστών συναδέλφων τους.

Η νεολαία πρέπει αποφασιστικά να απορρίψει όλες τις μορφές του φασισμού. Ο φασισμός δεν μπορεί ποτέ να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της νεολαίας, αλλά εξυπηρετεί πάντα τα συμφέροντα του καπιταλιστικού συστήματος, του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Είναι απαραίτητο να ξεσκεπαστούν οι φασιστικές δυνάμεις ως δυνάμεις που εξυπηρετούν το μονοπωλιακό κεφάλαιο. 70 χρόνια μετά από την Αντιφασιστική Νίκη, αισθανόμαστε περήφανοι ως νέοι κομμουνιστές, βασιζόμαστε στην παράδοση εκείνων που πολέμησαν με συνέπεια κατά του φασισμού και ενάντια στο σύστημα που τον γεννάει. Είμαστε βέβαιοι ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της ενίσχυσης της αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης, των νέων εξεγέρσεων και επαναστάσεων των λαών.

Πριν 70 χρόνια, μετά από τη Νίκη των Λαών, η νεολαία απέρριψε τον πόλεμο, το φασισμό και τον ιμπεριαλισμό, ιδρύοντας, το ίδιο έτος, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών. Φέτος γιορτάζουμε την 70ή επέτειο της ΠΟΔΝ και είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα της Ομοσπονδίας, το ρόλο της στην ενότητα μεταξύ όλων των οργανώσεων νεολαίας που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και για την ειρήνη. Δεσμευόμαστε για την ενίσχυσή της, την εμβάθυνση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της, τη σύνδεσή της με την πραγματικότητα και τους αγώνες της νεολαίας σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη.

Εμείς, οι Ευρωπαϊκές Κομμουνιστικές Νεολαίες, καλούμε τους νέους, τις γυναίκες και τους άνδρες όλων των εθνικοτήτων, εργαζόμενους ή άνεργους, να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, να οργανώσουν την αντίστασή τους. Το να είμαστε διασπασμένοι δε μας ωφελεί, αλλά ωφελεί πάντα εκείνους που μας εκμεταλλεύονται και μας καταπιέζουν.

Σε πολλές χώρες, οι μαθητές αγωνίζονται στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και στους δρόμους ενάντια στις περικοπές στην εκπαίδευση, ενάντια στα δίδακτρα και για μια δημόσια δωρεάν, δημοκρατική εκπαίδευση για όλους. Οι νέοι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στην ανεργία, την επισφαλή εργασία και τους χαμηλούς μισθούς, ενάντια στις επιθέσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, με πολλές απεργίες και διαδηλώσεις για να αντιμετωπίσουν την επίθεση των εργοδοτών, δείχνοντας την ενότητα των εργαζομένων και το σημαντικό ρόλο των νέων εργαζομένων στον αγώνα. Εχουν τη δύναμη να καταφέρουν νίκες που ενισχύουν την ταξική συνείδηση.

Καλούμε την εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία της Ευρώπης να σταθεί στο πλευρό της εργατικής τάξης, ενάντια στην ΕΕ, να σταματήσει κάθε αντι - μεταρρύθμιση που επηρεάζει τα δικαιώματά μας και να βγει στην αντεπίθεση για την κατάκτηση του μόνου δυνατού μέλλοντος για τη νεολαία του σήμερα και του αύριο. Οι αγώνες που πραγματοποιούμε σήμερα μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πόλεμο και καταπίεση, για μια κοινωνία με ειρήνη και αλληλεγγύη, στην οποία η πολιτική εξουσία δεν ασκείται πλέον από το μονοπωλιακό κεφάλαιο, αλλά βρίσκεται στα χέρια της εργατικής τάξης. Αυτή η κοινωνία είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org