Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Για τη στάση των άλλων δυνάμεων απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων

Εχει μεγάλη σημασία να γίνει αίτημα, υπόθεση του ίδιου του κινήματος η απαλλαγή του λαού μας από δανειακές συμβάσεις και μνημόνια, που αποτελούν τα εργαλεία μέσα από τα οποία επιβάλλουν «λιτό βίο» για το λαό και παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο. Ιδιαίτερα σήμερα που η συγκυβέρνηση προχώρησε σε νέα αντιλαϊκή συμφωνία «γέφυρα» που ενώνει παλιά και νέα μνημόνια, παίρνοντας τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Πανσπουδαστικής ΚΣ κάλεσαν τα ΔΣ των φοιτητικών - σπουδαστικών Συλλόγων να συζητήσουν και να αποφασίσουν τη στήριξη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση μνημονίων - δανειακών συμβάσεων - εφαρμοστικών νόμων. Μέχρι στιγμής, σε δεκάδες Συλλόγους υπάρχουν αποφάσεις στήριξης της συγκεκριμένης πρότασης. Ομως, σε μια σειρά Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα η πρόταση νόμου καταψηφίστηκε. Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλοί «πρόθυμοι» να στηρίξουν τη συμφωνία της συγκυβέρνησης για συνέχιση των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων.

Οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σταθερά με την αντιλαϊκή πολιτική και την ΕΕ

Οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, επιβεβαίωσαν το ρόλο τους ως πιστοί στρατιώτες μνημονίων, αντιλαϊκών μέτρων και κάθε βάρβαρης πολιτικής που χρεοκοπεί το λαό μας για να στηριχτεί το μεγάλο κεφάλαιο. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι κυβέρνηση, είναι φανατικοί υποστηρικτές της ΕΕ και του κεφαλαίου, φανατικά απέναντι στα συμφέροντα των φοιτητών και των οικογενειών τους. Σχεδόν σε όλα τα ΔΣ καταψήφισαν, αξιοποιώντας τη βασική προπαγάνδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δηλαδή, από τη μία έλεγαν «δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο, αλλά για συμφωνία» (ούτε ο Βαρουφάκης τέτοια διατύπωση) και, από την άλλη, αξιοποιούσαν το φόβο ακόμη και τώρα που δεν είναι τα κόμματά τους στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «αυτό το νομοσχέδιο αναιρεί τη συμφωνία της κυβέρνησης και οδηγεί τη χώρα στα βράχια».


Συμπέρασμα: Να τι θα πει «εθνική συστράτευση». Εδώ στήριξαν τη συμφωνία ο βασιλιάς «Κοκός», ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ θα έλειπαν; Αλλωστε, γι' αυτό η συγκυβέρνηση δεν φέρνει για ψήφιση στη Βουλή τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, επειδή φοβάται ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν και θα αποκαλυφθεί αυτό που λέει το ΚΚΕ: ότι έχουμε, παρά τις διαφορές, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συμπέρασμα: ΔΑΠ και ΠΑΣΠ είναι υπερασπιστές της πολιτικής που γεννά τα μνημόνια, τη φτώχεια, τη ζωή χωρίς δικαιώματα. Οσο και να παριστάνουν τους «ανεξάρτητους», τους «διαφωνούντες», τους «προδομένους» από τα κόμματά τους, όταν χρειάζεται να υπερασπιστούν την απρόσκοπτη εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων εμποδίζοντας την ανάπτυξη της πάλης, δίνουν τα διαπιστευτήριά τους.

ΕΑΑΚ: Κινηματικές μπαλοθιές στα λόγια - ανοχή στη συγκυβέρνηση στην πράξη

Σε πολλές περιπτώσεις, ξεπέρασαν ακόμα και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στους Μηχανολόγους του ΕΜΠ, όπου η τοποθέτηση της ΑΡΕΝ ήταν ότι «καλυφθήκαμε από τα παιδιά» (δηλαδή τα ΕΑΑΚ!)... Το έχουμε ξαναπεί και δεν αλλάζει: «Κομπάρσοι» των νέων αντιλαϊκών συμφωνιών είναι οι ομάδες ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Οι εκπρόσωποι της ΕΑΑΚ μαζί με τους εκπροσώπους της ΑΡΕΝ αλλού έλεγαν «είναι του ΚΚΕ, δεν τη στηρίζουμε», αλλού έλεγαν «αυτά είναι υπόθεση του κινήματος, όχι των κοινοβουλίων». Εάν το λένε πραγματικά ότι είναι υπόθεση του κινήματος η κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, γιατί δε θέλουν τα όργανα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος να στηρίξουν μια πρόταση νόμου που συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση; Τυφλωμένοι από την αντιΚΚΕ επίθεσή τους πιστεύουν ότι συμβάλλουν με τη συγκεκριμένη στάση στην ανάπτυξη της πάλης του λαού και της νεολαίας; Την ώρα που γενικεύεται η αντεργατική επίθεση, δεν αφορά το κίνημα και τα όργανά του, τα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις η στήριξη μιας πρότασης νόμου που στρέφεται ενάντια στα εργαλεία έντασης αυτής της επίθεσης, όπως είναι τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις...; Τελικά, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ πρέπει ή δεν πρέπει να στηριχτεί από όλο το λαό και το κίνημά του; Μήπως πρέπει να καταψηφιστεί κιόλας στη Βουλή, επειδή είναι του ΚΚΕ;

Αλλού οι εκπρόσωποι της ΕΑΑΚ έλεγαν ότι δεν ψηφίζουν γιατί η πρόταση νόμου «δεν βάζει το ζήτημα σύγκρουσης με την ΕΕ, δεν έχει αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό». Είναι περίεργο να καταψηφίζουν μια πρόταση απαλλαγής του λαού μας από μνημόνια, δανειακές συμβάσεις και εφαρμοστικούς νόμους, με πρόσχημα το ζήτημα σύγκρουσης με την ΕΕ. Είναι περίεργο που το θυμήθηκαν τώρα. Τόσα χρόνια, δηλαδή, τα κοινά πλαίσια με την ΑΡΕΝ (ακόμα και τώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, όπως στην Ιατρική Ιωαννίνων την προηγούμενη βδομάδα), τα κοινά πλαίσια με την ΑΡΕΝ τού «σεβόμαστε την ΕΕ» στην πλειοψηφία των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα ήταν σε προσανατολισμό κόντρα σε ΕΕ ή μήπως αντικαπιταλιστικά; Η κοινή συμπόρευση με το Σχέδιο Β' του Αλαβάνου που μιλά για έξοδο από το ευρώ και όχι από την ΕΕ είχε προσανατολισμό κόντρα στην ΕΕ ή μήπως ήταν αντικαπιταλιστική; Και, τέλος, η συμμετοχή αυτών των ομάδων σε συλλαλητήρια στις πλατείες με σύνθημα «ψωμί, σουβλάκι και Γιάννη Βαρουφάκη», ξαναρωτάμε, ήταν σε προσανατολισμό κόντρα σε ΕΕ ή μήπως ήταν αντικαπιταλιστική;

Και αν όλα τα παραπάνω δεν φτάνουν, υπήρχαν σχολές που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούσε να ψηφιστεί αντιπαραθετικό κείμενο για συλλαλητήρια που θα καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Συλλαλητήριο, δηλαδή, που θα απαιτεί περισσότερα λεφτά, φοροαπαλλαγές για τους βιομήχανους, «voucher» για τη νεολαία, νέα χαράτσια για το λαό. Είναι αυτό που λέμε ο ορισμός του «ουρά της συγκυβέρνησης». Μήπως και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι «μεταβατικό αντικαπιταλιστικό»;

Η στάση της νέας κυβερνητικής παράταξης της ΑΡΕΝ

Η νέα κυβερνητική παράταξη της ΑΡΕΝ αποδεικνύει ότι γρήγορα προσαρμόζεται στο νέο ρόλο της ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης μέσα στα Ιδρύματα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των ΔΣ καταψήφισε χωρίς ίχνος ντροπής. Οι τοποθετήσεις που μπορεί κανείς να βρει στα πρακτικά των Συλλόγων είναι αποκαλυπτικές.

Στα περισσότερα ΔΣ δήλωναν ότι «η λογική των μνημονίων έχει τελειώσει» ή «η λογική των μνημονίων τελειώνει σταδιακά». Τα πάνε καλά με τα βαφτίσια τελευταία. Μετά τη βάφτιση του μνημονίου σε συμβόλαιο και της τρόικας σε θεσμούς, έχουμε νέα βάφτιση! Η 4μηνη παράταση βαφτίζεται «τέλος της λογικής των μνημονίων». Και επειδή δε μασάμε κουτόχορτο, το πιάσαμε το υπονοούμενο.

Συμπέρασμα: Η ΑΡΕΝ ζητά την κατάργηση «της λογικής» των μνημονίων αλλά ...με τους 500 περίπου μνημονιακούς νόμους που μειώνουν μισθούς, συντάξεις, τσακίζουν εργασιακά δικαιώματα, με τα κλεμμένα αποθεματικά των Σχολών μας τι θα γίνει; Ολα αυτά θα μείνουν εδώ, όμως θα νιώθουμε καλύτερα γιατί θα έχει καταργηθεί η «λογική» των μνημονίων! Η ΑΡΕΝ με τις τοποθετήσεις έφτασε στην κατάργηση ...της κοινής λογικής. Αυτά συμβαίνουν όταν υπερασπίζεσαι τα μνημόνια.

Σε άλλες τοποθετήσεις τους, στην Αθήνα, έλεγαν ότι «το ΚΚΕ τώρα ξύπνησε και θέλει να κάνει αγώνες, τόσα χρόνια πού ήταν;». Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη έλεγαν: «Τα μνημόνια καταργούνται στους δρόμους όχι στα κοινοβούλια». Τελικά, ας αποφασίσουν για ποιο λόγο κατηγορούν το ΚΚΕ, γιατί «θέλει να κάνει αγώνες» ή γιατί δεν βρίσκεται «στους δρόμους» για να καταργηθούν τα μνημόνια;

Αλήθεια σε ποιους μιλάνε για απραξία; Δε γνωρίζουν για τις εκατοντάδες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από φοιτητικούς και σπουδαστικούς Συλλόγους με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΜΑΣ; Στην πραγματικότητα, η ΑΡΕΝ μάς κουνά το δάχτυλο ως νέα κυβερνητική παράταξη για να «κάτσουμε» στα αυγά μας και να μη χαλάσουμε τη σούπα της «εθνικής ενότητας» που θέλουν να φτιάξουν. Ωστε να μην είμαστε στο δρόμο για διεκδίκηση των απωλειών και των σύγχρονών αναγκών μας, αλλά για να χειροκροτάμε τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία και το νέο μνημόνιο, δηλαδή «το 70% του μνημονίου και το 30% μέτρων του ΟΟΣΑ».

Οι φοιτητές να προβληματιστούν και να στείλουν το μήνυμά τους

Η παραπάνω στάση των άλλων δυνάμεων πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού για κάθε φοιτητή και σπουδαστή. Να τους ζητήσει το λόγο για αυτή τους τη στάση και να προβληματιστεί:

Ο αγώνας των φοιτητών πρέπει να στραφεί απέναντι σε όσους υπηρετούν το δρόμο και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, να στραφεί απέναντι στην πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων. Ενα τέτοιο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα χρειάζεται και όχι ένα κίνημα χειροκροτητής ή κομπάρσος των νέων αντιλαϊκών συμφωνιών και των νέων μνημονίων.

Ηρθε η ώρα να κάνουμε στην άκρη παλιούς και νέους πλασιέ των μνημονίων. Κανένα συμφέρον δεν έχουμε από τέτοιους εκπροσώπους στα ΔΣ των Συλλόγων μας. Αυτό αποδεικνύει η πλήρης ταύτιση και στήριξη των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι παρατάξεις των ΑΡΕΝ και ΕΑΑΚ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική, τα παλιά και νέα μνημόνια, αφού η πρώτη είναι το φερέφωνο της νέας αντιλαϊκής συγκυβέρνησης και η δεύτερη σταθερός κλακαδόρος της στις σχολές.

Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην απογοητευθεί, να μη σκύψει το κεφάλι. Να παλέψει για απαλλαγή από τα μνημόνια, να παλέψει για επιστροφή των αποθεματικών των Σχολών μας. Να μη δεχτούμε να είμαστε η πρώτη γενιά που έζησε χειρότερα από την προηγούμενη.

Τέτοιο μήνυμα στέλνουμε με τους αγώνες μας και με την ψήφο μας στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, ψηφίζοντας - στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Οτι διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει ενάντια σε κυβερνήσεις και ΕΕ.


Θ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ