Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ακόμα ένας απεξαρτημένος οδηγείται στη φυλακή

O Γιώργος στα 15 του χρόνια δοκίμασε χασίς και εξαρτήθηκε απ' αυτό. Στα 21 του ζήτησε βοήθεια από το θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «ΟΞΥΓΟΝΟ». Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα με επιτυχία και χωρίς υποτροπές, τελείωσε το σχολείο, αποκατέστησε τις φιλικές, προσωπικές και οικογενειακές του σχέσεις, βρήκε δουλειά. Από τότε πέρασαν έξι χρόνια και από την περασμένη Τετάρτη (25 Φλεβάρη) βρίσκεται στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου. Καταδικάστηκε για παραπτώματα που διέπραξε ενώ ήταν στη χρήση. Η ποινή του είναι 8 χρόνια κάθειρξη και 10.000 ευρώ πρόστιμο για κατοχή και πώληση ινδικής κάνναβης.

Η απόφαση απαξιώνει και ακυρώνει τη μεγάλη και επιτυχή προσπάθεια του Γιώργου και της οικογένειάς του και παράλληλα υπονομεύει το έργο των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων. Να θυμίσουμε ότι πριν από δύο χρόνια είχε ψηφιστεί νόμος στη Βουλή, ο 4139/2013, ο οποίος παρουσίαζε στην προμετωπίδα ότι ο χρήστης όταν θα απεξαρτηθεί δεν θα έχει ποινικές κυρώσεις για αδικήματα που έκανε όσο ήταν εξαρτημένος. Βέβαια, πίσω από αυτό ο νόμος προέβλεπε την παραχώρηση κάθε κρίκου που αφορά την τοξικοεξάρτηση (πρόληψη - απεξάρτηση - επανένταξη) στους ιδιώτες, άνοιγε «παράθυρο» στη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και γενίκευε τη συντήρηση και την υποκατάσταση αντί της απεξάρτησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα παιδί το οποίο έχει δώσει με επιτυχία τη μάχη για την ελευθερία, μακριά από τις ουσίες, οδηγείται στη φυλακή για αδικήματα που διέπραξε κατά τη διάρκεια της εξάρτησής του. Ωστόσο, αξίζει να σταθούμε στο σκεπτικό του δικαστή που έλαβε την απόφαση στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αυτό παρουσιάστηκε από ΜΜΕ. Από τη στιγμή που ο Γιώργος έκανε χρήση μόνο χασίς, άρα δεν είναι εξαρτημένος, δεν διέπραξε αδικήματα ως εξαρτημένος. Θυμίζουμε την προπαγάνδα των τελευταίων δεκαετιών που ασκούν όλα τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κ.ά.) και τα ιδεολογήματά της, σύμφωνα με τα οποία «η κάνναβη είναι αθώα», «δεν προκαλεί εξάρτηση». Είναι το ιδεολόγημα που ο Γιώργος, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά, «πληρώνει» από τα 15 του που ξεκίνησε τη χρήση κάνναβης μέχρι σήμερα που καταδικάζεται ακριβώς σύμφωνα με το ίδιο αντιεπιστημονικό και αντιδραστικό ιδεολόγημα.

Απ' την άλλη επιβεβαιώνει την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης στο χώρο της Δικαιοσύνης, επαναφέροντας στο προσκήνιο μία από τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ στο ζήτημα των ναρκωτικών, η οποία αφορά στη δημιουργία ειδικευμένου σώματος δικαστών για τα ναρκωτικά και εισαγωγή μαθημάτων σχετικών με την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης στις σχολές κοινωνικών επιστημών, ιατρικές, νομικές και παιδαγωγικές.

Αντιδράσεις για την απαράδεκτη δικαστική απόφαση

Η άδικη φυλάκιση ενός ακόμη απεξαρτημένου έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, με φορείς να απαιτούν την ανάκληση αυτής της απαράδεκτης απόφασης.

«Ο νόμος προβλέπει ρητά ότι η ολοκλήρωση θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης, μεταξύ άλλων, αποτελεί υποχρεωτικό λόγο αναστολής της εκτέλεσης των ποινών. Με άλλα λόγια, ο νόμος αναγνωρίζει το θετικό αποτέλεσμα της θεραπείας και για το άτομο και για την κοινωνία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε οι απεξαρτημένοι να επανεκκινήσουν τη ζωή τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΚΕΘΕΑ σε ανακοίνωσή του και ζητάει την άμεση ενημέρωση και εκπαίδευση των δικαστικών στα θέματα του νόμου αλλά και όσον αφορά το έργο των θεραπευτικών οργανισμών.

Για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, ο οποίος ενημερώθηκε από το Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο», εκφράζει την αγανάκτησή του για τη δικαστική κρίση και υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του: «Σε μια περίοδο της ζωής του Γιώργου, που θα έπρεπε το κράτος να τον βοηθήσει να κρατήσει τη δουλειά του, να τον ενθαρρύνει να σταθεί στα πόδια του και να επανενταχθεί στην κοινωνία, του δίνει μια σπρωξιά και ουσιαστικά τον ξαναστέλνει στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών». Καλεί δε τη Δικαιοσύνη να ανακαλέσει την απόφασή της και να εφαρμόσει τις ευεργετικές διατάξεις των νόμων, που δίνουν τη δυνατότητα στον άνθρωπο που έχει απεξαρτηθεί να επανενταχθεί στη ζωή.

«Η διαδικασία της απεξάρτησης, όπως το ΚΕΘΕΑ την παρέχει, είναι μια διαδικασία στεγνή, μακρόχρονη, δύσκολη και αφορά άτομα που έχουν ή είχαν πρόβλημα με τη χρήση. Στην πορεία αυτή ο καθένας μας ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό. Το κοινό σημείο όλων όσοι τα καταφέραμε, συμπεριλαμβανομένου και του Γιώργου, είναι πως σε αυτήν την επίπονη διαδικασία οραματιστήκαμε τον εαυτό μας καθαρό και ισότιμο μέλος του κοινωνικού συνόλου. Γι' αυτό και στη θέση που είχαν κάποτε στη ζωή μας η παραβατικότητα, η εξαθλίωση, η απομόνωση και το περιθώριο τώρα βρίσκονται αξίες, ιδανικά και συνήθειες που χαρακτηρίζουν όλους εσάς. Κάναμε τρόπο ζωής μας την προσπάθεια για αλλαγή», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι απόφοιτοι του ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο» σε ανακοίνωσή τους.

«Η αντίσταση όλων μας στους όρους αυτής της ισορροπίας δύναμης είναι δείκτης μιας ζητούμενης νέας πορείας του τόπου και των ανθρώπων του. Η δικαστική απόφαση στρέφεται ενάντια στον Γιώργο και τους δικούς του ανθρώπους, μα και ενάντια σ' όλες και όλους που τούτη την ώρα δίνουν αγώνα να ζουν - οι ίδιοι ή τα παιδιά τους - "καθαροί" σ' έναν κόσμο χαλασμένο. Στρέφεται ενάντια στους συναδέλφους του ΚΕΘΕΑ, που πασχίζουν να φροντίσουν ανθρώπους σε συνθήκες δύσκολες, με υποστελεχωμένες δομές και περικομμένη χρηματοδότηση. Στρέφεται ενάντια σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο στις δομές Πρόληψης, Θεραπείας και Επανένταξης, που με χιλιάδες συνανθρώπους μας πασχίζουμε να χτίσουμε σχέσεις και να τις κάνουμε πυξίδα στην αναζήτηση νοήματος», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

«Με την απόφαση αυτή αμφισβητείται και "ακυρώνεται" όχι μόνο η επίπονη προσπάθεια του Γιώργου, αλλά και η προσπάθεια όλων όσοι απεξαρτήθηκαν ή βρίσκονται σε θεραπεία απεξάρτησης, ουσιαστικά τα ίδια τα Προγράμματα Θεραπείας Απεξάρτησης», τονίζει η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αλήθεια με στοιχεία(22/10/2017)
Σημαντικά στοιχεία για τα ναρκωτικά στη χώρα μας(21/5/2015)
Διαχρονική υποτροπή της «αντιναρκωτικής» πολιτικής(23/6/2007)
Απόφαση για αλλαγή ζωής(18/2/2004)
Απαράδεκτη η φυλάκιση απεξαρτημένου χρήστη(26/7/2001)
Διπλή υποτροπή(8/7/1999)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org