Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
FILS DE GRECE, Τα παιδιά του Εμφυλίου...

Την πρεμιέρα θα παρακολουθήσουν εκατοντάδες φοιτητές

Σε μια βδομάδα ακριβώς ξεκινά να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες η νέα ταινία του Διονύση Γρηγοράτου «FILS DE GRECE».

Γιατί όμως επέλεξε να ασχοληθεί ο σκηνοθέτης με τις μαζικές μετακινήσεις παιδιών κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου; Σημειώνει ο Δ. Γρηγοράτος:

«Θέλω να πάρει τις πραγματικές του διαστάσεις ένα γεγονός ιστορικό, που συσκοτίστηκε από την προπαγάνδα κι έχει γίνει μύθος. Να υπάρξει ιστορική αποκατάσταση. Ενα άλλο ζήτημα είναι, πώς εισπράττεται αυτό το ιστορικό γεγονός σήμερα. Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα προβληματιστούν, θα υπάρξουν όμως και κάποιοι που θα θυμώσουν, γιατί θα κατανοήσουν ότι δε γνώριζαν μια στιγμή της Ιστορίας μας. Στόχος μου είναι να γίνει μια πρώτη γνώση της Ιστορίας. Να υπάρξουν ερεθίσματα. Η ταινία εξελίσσεται από το παρελθόν μέχρι σήμερα, αλλά παρακολουθείται από το σήμερα μέχρι πίσω. Στο πλάι της ηρωίδας θα μπουν στην Ιστορία ακόμα και οι θεατές που δε γνωρίζουν το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός. Θα μάθουν μαζί της.

Η ταινία είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να την παρακολουθήσει ένα κοινό που δεν έχει απαραίτητα γνώσεις ιστορικές ή αντίστοιχες εμπειρίες. Αξονας της ταινίας είναι μια πολιτική πρόσφυγας τρίτης γενιάς. Είναι η εγγονή ενός παιδιού του Εμφυλίου, που θέλει να μάθει την ιστορία της γιαγιάς της και ταυτόχρονα έχει ως επάγγελμά της τον εντοπισμό αρχειακού υλικού και την αποκατάστασή του».

Μαζικές επισκέψεις διοργανώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα ΑΕΙ Αττικής, με αφορμή την έναρξη των προβολών της ταινίας. Ηδη από την πρεμιέρα, θα την παρακολουθήσουν εκατοντάδες φοιτητές. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί τα εξής για τις 12 Μάρτη:

Στο «Τριανόν» φοιτητές από ΑΣΟΕΕ και ΝΟΠΕ.

Στο Ρέντη φοιτητές από ΠΑΠΕΙ και ΠΑΝΤΕΙΟ.

Στην Ιερά Οδό φοιτητές από Γεωπονικό και ΕΜΠ.

Στο Παγκράτι φοιτητές από τις σχολές της Υγείας, της Φυσικομαθηματικής και της Φιλοσοφικής.

Η ταινία θα προβάλλεται στους κινηματογράφους: «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα), «Village Cinemas» σε Μαρούσι, Ρέντη και Παγκράτι, «Λαΐς - Ταινιοθήκη της Ελλάδος» (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου), «Λάμπρος Κωνσταντάρας» (Κουντουριώτου 40 - Μυριοφύτου 55, Αιγάλεω) και «Βακούρα» (Ι. Μιχαήλ 8, Θεσσαλονίκη).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ