Πέμπτη 1 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην Αυστραλία τούς κόβουν το ρεύμα

Η είδηση έρχεται από την Αυστραλία, όπου όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με την Επιτροπή Κοινωφελών Υπηρεσιών της χώρας, ο αριθμός των καταναλωτών, στους οποίους κόπηκε το ρεύμα και το υγραέριο το 2014, ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων χρόνων και μόνο στη Βικτόρια έφτασε τους 34.000, σημειώνοντας αύξηση 26% από την περασμένη χρονιά. Σε όλη την Αυστραλία κόπηκε το ρεύμα και το φυσικό αέριο σε πάνω από 100.000 νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν. Σημειώνουμε ότι η καπιταλιστική Αυστραλία ούτε κρίση έχει, ούτε μνημόνια. Ο λαός της, όμως, είναι αντιμέτωπος με προβλήματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αδιανόητα στις μέρες μας.

Πώς αντιμετωπίζουν όμως το κράτος και οι εταιρείες παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου την κλιμακούμενη αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν για τα στοιχειώδη; Οι μεν εταιρείες αναμένεται μέσα στο 2015 να αυξήσουν κατά 10% τις τιμές του ρεύματος και του γκαζιού. Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να δώσουν τη χαριστική βολή σε πολλές ακόμα οικογένειες, που διαβιούν στην κόψη του ξυραφιού και «επιλέγουν να βάλουν ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι τους, για να φάνε τα παιδιά τους, αντί να πληρώσουν το ρεύμα», όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία. Την ίδια εκτίμηση κάνει και το Συμβούλιο Κοινωνικών Υπηρεσιών της Βικτόρια, που εκφράζει φόβους ότι τη χρονιά που έρχεται θα αυξηθεί ο αριθμός αυτών που θα μείνουν χωρίς ρεύμα ή φυσικό αέριο.

Ωστόσο, ο κρατικός αυτός φορέας, το μόνο που κάνει, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, είναι να κατηγορεί τις εταιρείες παροχής για ... αναλγησία! Κατά τα άλλα, ζητάει από την τοπική κυβέρνηση να του παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες, ώστε «να μπορεί να πιέσει τις εταιρείες παροχής να δίνουν περισσότερο χρόνο και διακανονισμούς σε καταναλωτές που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση». Ούτε κουβέντα, βέβαια, για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, που πρέπει να περιφρουρηθεί. Το κράτος είναι θεματοφύλακας της κερδοφορίας τους και προσπαθεί ταυτόχρονα να διαχειριστεί τις συνέπειες για τα λαϊκά νοικοκυριά, κυρίως στις πιο ακραίες μορφές τους. Κάθε ομοιότητα με την (καπιταλιστική) Ελλάδα και τον τρόπο που τοποθετούνται απέναντι στο πρόβλημα τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο παρά συμπτωματική είναι...


Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ