Πέμπτη 1 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πρώτες εκτιμήσεις για τις αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής

Με τη συμμετοχή 2.660 μεταλλεργατών, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες οι πρώτες αρχαιρεσίες του ενιαίου Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Εγινε ακόμα ένα βήμα στη συγκρότηση, εδραίωση και ισχυροποίηση του Συνδικάτου. Οι ταξικές δυνάμεις βγήκαν πιο έμπειρες και ισχυρές, απέκτησαν μεγαλύτερη γνώση και ικανότητα για τις επόμενες μάχες, για να προχωρήσει η ανασύνταξη του κινήματος στον κλάδο του Μετάλλου, να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε όλα τα μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις.

Εγκαιρα καθορίστηκαν τα κύρια ζητήματα που έπρεπε να προχωρήσουν, τονίστηκαν οι δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσα να προσαρμοστεί η δουλειά στη νέα κατάσταση. Οτι η συγκρότηση του ενιαίου Συνδικάτου σημαίνει μεγαλύτερες ευθύνες, νέα, πιο δύσκολα και σύνθετα καθήκοντα.

Επίσης, τονίστηκε ότι οι πρώτες αρχαιρεσίες του ενιαίου Συνδικάτου θα παίξουν σοβαρό ρόλο στην εδραίωσή του και στην πορεία του στη συνέχεια. Για αυτό όλη η αγωνιστική του δραστηριότητα, θα πρέπει να δένεται με αυτές και ότι έπρεπε αυτή η μάχη να δοθεί με επιτυχία, με το περιεχόμενο και τους στόχους της ανασύνταξης.

Ο στόχος για τη μαζικοποίηση του Συνδικάτου, για την ισχυροποίηση και διεύρυνση των ταξικών δυνάμεων, δέθηκε με τη δράση για τα προβλήματα συνολικά του κλάδου, αλλά και του κάθε χώρου ξεχωριστά. Οργανώθηκαν γι' αυτό μια σειρά δραστηριότητες όπως:


ΤΑΤΣΗΣ

Περιοδείες με συγκεντρώσεις και συζήτηση για τα προβλήματα σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις εργατών που να συζητάνε τα προβλήματα του χώρου τους και του κλάδου, την ανάγκη να μαζικοποιηθεί το Συνδικάτο, ώστε να αποκτήσει τη δύναμη, να μπορεί να παρεμβαίνει αποφασιστικά για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στον κλάδο συνολικά. Οργανώθηκαν αγωνιστικές παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις για οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν σε αρκετούς χώρους δουλειάς.

Τα βασικά συμπεράσματα

Η μάχη των αρχαιρεσιών έγινε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, γενικότερα και στον κλάδο. Με χιλιάδες μεταλλεργάτες άνεργους, με εργαζόμενους σε πολλούς χώρους δουλειάς απλήρωτους και σε κλίμα αβεβαιότητας για το τι θα γίνει, με το φόβο της απόλυσης, όπως στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και αλλού. Σε συνθήκες έντασης της τρομοκρατίας και των εκβιαστικών διλημμάτων από την εργοδοσία.

Ολα αυτά, μαζί με την υποχώρηση που υπάρχει γενικά στο κίνημα, με τις γνωστές απαξιωτικές αντιλήψεις γύρω από τα συνδικάτα και τους αγώνες, δημιουργούσαν δυσκολίες στην οργάνωση στο Συνδικάτο και στη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες.

Ταυτόχρονα, δόθηκε κόντρα στην υπονομευτική και συκοφαντική δράση όλων των άλλων δυνάμεων ενάντια στο Συνδικάτο και τα στελέχη του. Μέσα από ανακοινώσεις και αρθρογραφία, παρουσίαζαν το Συνδικάτο ως «παράρτημα του ΚΚΕ», ότι «δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των μεταλλεργατών», ότι «με τη δράση του διώχνει τις δουλειές, κλείνει επιχειρήσεις», ότι «συνεργάζεται με τους εργοδότες, βάζει δικούς του για δουλειές, ότι χρηματίζονται τα στελέχη του» και άλλα.

Σε όλα τα παραπάνω υπήρξε ενιαία στάση από τις άλλες δυνάμεις, όπου πρωτοστατούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε και αυτή να παρέμβει, βγάζοντας ανακοίνωση πριν τις εκλογές, καθώς και τρικ, αναπαράγοντας τις παραπάνω συκοφαντίες.

Ολο αυτό το διάστημα, στελέχη του Συνδικάτου σέρνονταν στα δικαστήρια από την εργοδοσία, γιατί οργάνωσαν αγώνες και υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σοβαρά εμπόδια υπήρχαν και σε μεγάλους χώρους, όπως για παράδειγμα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, στα ΕΑΣ, στη Χαλυβουργική, στον Πίτσος και αλλού, όπου είναι ισχυρός ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, οι συντεχνιακές αντιλήψεις, «το μαγαζάκι μου», οι εκβιασμοί και τα ρουσφέτια.

Η μάχη των αρχαιρεσιών έγινε μέσα σε κλίμα γενικότερης πολιτικής αντιπαράθεσης, διπολικής πόλωσης και εκλογολογίας, σκανδαλολογίας και αποπροσανατολισμού, που και αυτά επιδρούσαν και δυσκόλευαν, δημιουργούσαν φόβο και αυταπάτες για «λύση» μέσω των εκλογών, αλλαγής της κυβέρνησης.

Οι αρχαιρεσίες έγιναν μετά από μια περίοδο πολλών αγωνιστικών παρεμβάσεων του Συνδικάτου για οξυμένα προβλήματα σε αρκετούς χώρους δουλειάς, για προβλήματα των ανέργων. Μετά από μια σημαντική αγωνιστική δραστηριότητα του Συνδικάτου σε δεκάδες χώρους δουλειάς για την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου και της πανεργατικής απεργίας που ακολούθησε.

Ολα αυτά συνέβαλαν στο να φανεί σε ένα πρωτοπόρο τμήμα εργατών ο θετικός ρόλος του Συνδικάτου, η ανάγκη ισχυροποίησής του. Να αποκαλυφθεί περισσότερο ο προδοτικός ρόλος των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, να συσπειρωθούν νέες δυνάμεις γύρω από την ταξική γραμμή πάλης, να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις και περισσότερες δυνατότητες για τις αρχαιρεσίες.

Θετική η συνολική δουλειά

Με βάση όλα τα παραπάνω, η συνολική δουλειά που έγινε με αφορμή τις αρχαιρεσίες, η συμμετοχή και το αποτέλεσμα, κρίνονται θετικά. Συνέβαλαν στο να γίνουν και άλλα βήματα στη συγκρότηση και ισχυροποίηση του νέου Συνδικάτου στην περιοχή της Αττικής. Πήγαν ένα ακόμα βήμα μπροστά τη δουλειά για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στον κλάδο του Μετάλλου.

Συνέβαλαν στο να συζητηθεί πλατιά η ανάγκη της ανασύνταξης, το τι εργατικό κίνημα χρειάζεται σήμερα. Να γίνει γνωστό σε περισσότερους μεταλλεργάτες η ύπαρξη του νέου Συνδικάτου, να αναδειχθεί και να κατανοηθεί η αναγκαιότητά του. Να γίνουν και άλλα βήματα στη διαμόρφωση ενιαίας αντίληψης, να ανέβει η συλλογικότητα, να προσαρμοστεί καλύτερα η συζήτηση στο περιεχόμενο και στην εκλαΐκευση του στόχου της ανασύνταξης.

Αναδείχτηκε πιο πειστικά ότι η μάχη για την ανασύνταξη είναι μάχη και ενάντια σε εμπόδια που βάζουν οι διάφοροι νομικοί περιορισμοί, σε αντιλήψεις και πρακτικές που βοηθάνε στη διάσπαση των εργατών, που εμποδίζουν τη συμμετοχή όλων των εργατών στην οργάνωση και τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες. Οτι το επόμενο διάστημα, με τους αντιδραστικούς νόμους που ετοιμάζουν για τη λειτουργία και δράση των συνδικάτων, των συνδικαλιστών, θα μεγαλώσουν αυτές οι δυσκολίες και θα χρειαστεί να συγκρουστούμε πιο αποφασιστικά μαζί τους.

Οι αρχαιρεσίες συνέβαλαν, επίσης, στο να γίνουν βήματα στην οργάνωση νέων εργατών στο Συνδικάτο. Συνέβαλαν στη συσπείρωση νέων δυνάμεων, να δραστηριοποιηθούν και άλλοι εργάτες στο πλάι των διοικήσεων των παραρτημάτων. Είναι σημαντικό ότι ψήφισαν αρκετοί μεταλλεργάτες νέοι σε ηλικία, διαμορφώνεται ένα νέο τμήμα πρωτοπόρων εργατών γύρω από το Συνδικάτο.

Αναμέτρηση με καθυστερήσεις και αδυναμίες

Ολα αυτά είναι σημαντικά θετικά στοιχεία, μετρήσιμα αποτελέσματα, που δημιουργούν περισσότερες δυνατότητες για τη δουλειά μας από εδώ και πέρα. Πέρα, όμως, από τα θετικά στη δουλειά μας, υπήρξαν καθυστερήσεις, αδυναμίες, ελλείψεις, που και αυτά αποτελούν χρήσιμη πείρα.

Η συμμετοχή θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Αυτό πέρα από τους γενικότερους αρνητικούς αντικειμενικούς παράγοντες, οφείλεται και σε αδύναμες πλευρές της δράσης του Συνδικάτου το προηγούμενο διάστημα και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών. Αυτό θα χρειαστεί να εκτιμηθεί συγκεκριμένα κατά περιοχή και χώρο, παίρνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, χωρίς γενικολογίες και απολυτότητες. Θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για ορισμένα ζητήματα και για τα συγκεκριμένα καθήκοντα που προκύπτουν από αυτά.

Στις αρχαιρεσίες ψηφίζουν χιλιάδες εργάτες, ενώ στο ενδιάμεσο των αρχαιρεσιών αυτούς που κινητοποιεί το Συνδικάτο, που τους δραστηριοποιεί σε καθημερινή βάση, είναι πολλοί λίγοι σε σχέση με αυτούς που ψηφίζουν. Ψηφίζουν εργάτες από μεγάλους και δύσκολους χώρους, με έντονη τρομοκρατία. Τι σταθερή σχέση αναπτύσσει το Συνδικάτο με αυτούς, πόσο τους βοηθάει να δουλέψουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τους χρεώνονται καθήκοντα που μπορούν να τα φέρουν σε πέρας;

Κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών έγιναν εκατοντάδες νέες εγγραφές, συγκεντρώθηκαν οικονομικά, κάτι που δε γίνεται σταθερά ή με την ίδια επιμονή και οργάνωση το προηγούμενο διάστημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κατά την προετοιμασία και διάρκεια των αρχαιρεσιών παρατηρείται μια μεγαλύτερη δραστηριοποίηση περισσότερων δυνάμεων γύρω από το Συνδικάτο, περισσότεροι αναλαμβάνουν καθήκοντα. Μετά τις αρχαιρεσίες όμως δεν συνεχίζει να διευρύνεται ο αριθμός των εργατών που δραστηριοποιούνται και αναλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα δίπλα στο ΔΣ, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Υπάρχουν δυνάμεις και δυνατότητες

Τα παραπάνω δείχνουν ότι υπάρχουν δυνάμεις και δυνατότητες που δεν έχουμε αποκτήσει ακόμα την ικανότητα να τις αξιοποιήσουμε και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Παρά τα θετικά βήματα στην ανάπτυξη συλλογικότητας, της ενιαίας αντίληψης στο περιεχόμενο, στους στόχους και στη δράση, παραμένουν ακόμα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Θα χρειαστεί συνεχή ιδεολογική δουλειά για να ισχυροποιείται στα μέλη του Συνδικάτου και ευρύτερα κλαδική αντίληψη.

Το ίδιο το Συνδικάτο θα πρέπει να ενισχύσει την παρουσία και δράση του, με πολύμορφες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, για να σπάσει το συντεχνιασμό που υπάρχει σε αρκετούς χώρους όπου δρα ο εργοδοτικός συνδικαλισμός. Πρέπει να είναι καθαρό πως ο αντίπαλος θα δυναμώσει περισσότερο την επίθεσή του ενάντια στο Συνδικάτο με όλα τα μέσα. Επομένως, θα χρειαστεί να δυναμώσει η ιδεολογική αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις.


Π. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ