Πέμπτη 1 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αφιερωμένη στα 70χρονα της ΠΔΟΓ η ατζέντα της ΟΓΕ

Η διακίνησή της από τους Συλλόγους και τις Ομάδες αποτελεί ταυτόχρονα σημαντική οικονομική ενίσχυση για την Ομοσπονδία

Το πρωτοσέλιδο της ατζέντας της ΟΓΕ
Το πρωτοσέλιδο της ατζέντας της ΟΓΕ
Αφιερωμένη στα 70 χρόνια της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ), που συμπληρώνονται το Νοέμβρη του 2015, είναι η φετινή ατζέντα της ΟΓΕ. Με κείμενα και φωτογραφικό υλικό από την ιστορία της ΠΔΟΓ, η ατζέντα αποτελεί συμβολή στις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται μέσα στο 2015 για τα 70χρονα. Η διακίνησή της από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ αποτελεί ταυτόχρονα μια σημαντική οικονομική ενίσχυση για την ΟΓΕ.

«Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο», εξηγεί η Χριστίνα Σκαλούμπακα, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, και συνεχίζει: «Χρειάστηκε να ανατρέξουμε σε σχετικό αρχειακό υλικό, προκειμένου να παρουσιάσουμε συνοπτικά και κυρίως μέσα από τα Συνέδριά της την πορεία της ΠΔΟΓ. Επίσης, προσπαθήσαμε, στις περιπτώσεις που στάθηκε δυνατό, να δώσουμε το στίγμα της ελληνικής παρουσίας και συμμετοχής».

Δίνοντας μια ιδέα για το περιεχόμενο της ατζέντας, η Χ. Σκαλούμπακα σημειώνει πως το κείμενο του όρκου που «σφράγισε» τις εργασίες του πρώτου ιδρυτικού Συνεδρίου της ΠΔΟΓ είναι το πρώτο που φιλοξενούν οι σελίδες της: «Η ΠΔΟΓ ιδρύθηκε το Νοέμβρη του 1945, λίγους μόλις μήνες μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα εκατομμύρια των γυναικών που αγωνίστηκαν σε όλο τον κόσμο ενάντια στο φασισμό και τα εγκλήματά του, αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη που δημιούργησε την ΠΔΟΓ».

Ξεχωριστή θέση κατέχει η ελληνική συμμετοχή, ξεκινώντας από τις αγωνίστριες της ΠΕΓ και της ΠΔΕΓ, φτάνοντας μέχρι την ΟΓΕ. Η Χ. Σκαλούμπακα δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Ανάμεσα στο υλικό που έχουμε επιλέξει περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από την επιστολή της Μίνας Γιάννου, της Ρούλας Κουκούλου και της Αύρας Παρτσαλίδου προς την ΠΔΟΓ, το Σεπτέμβρη του 1969. Οι αγωνίστριες γράφουν από το στρατόπεδο της Αλικαρνασσού όπου η δικτατορία τις είχε φυλακίσει, με αφορμή την απόφαση του Συνεδρίου να τις εκλέξει στο Παγκόσμιο Συμβούλιο της ΠΔΟΓ:

"Σας διαβεβαιώνουμε πως μεσ' απ' τα συρματοπλέγματα θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μ' όλες μας τις δυνάμεις μαζί σας για έναν καλύτερο κόσμο, όπου οι μάνες θα σκύβουν χωρίς τρόμο πάνω από την κούνια των παιδιών τους, απαλλαγμένες από τον εφιάλτη του φασισμού, της πείνας και του πολέμου", γράφουν ανάμεσα σε άλλα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ