Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενθαρρυντική ανταπόκριση στις δράσεις πολιτισμού

Πλούσιο πρόγραμμα για μεγάλους και παιδιά σε Σταυρούπολη, Καλαμαριά και Τούμπα

Πολιτιστική εκδήλωση των Λαϊκών Επιτροπών
Πολιτιστική εκδήλωση των Λαϊκών Επιτροπών
Μαζί με τους αγώνες, τις πολύμορφες δράσεις και παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών, οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης οργανώνουν και μια σειρά πολιτιστικές παρεμβάσεις. Στόχος τους είναι να δώσουν τη δυνατότητα στους νέους γονείς και τα παιδιά τους, αλλά και στους μεγαλύτερους, να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, τον πολιτισμό. Οι δράσεις αυτές βρίσκουν μαζική ανταπόκριση και αγκαλιάζονται ολοένα και περισσότερο από ανθρώπους νέων ηλικιών.

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους από τη Λαϊκή Επιτροπή Σταυρούπολης. Το 8ο Δημοτικό Σχολείο πλημμύρισε με χαρούμενες παιδικές φωνές. Τα παιδιά είδαν την ταινία «Το κόκκινο μπαλόνι», έπαιξαν, άκουσαν παραμύθι, έκαναν κατασκευές.

Τέλος του Νοέμβρη, οι Λαϊκές Επιτροπές Καλαμαριάς και Τούμπας ξεκίνησαν ένα νέο κύκλο με κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις. Στην Καλαμαριά προβλήθηκαν οι ταινίες «Ο Πλειστηριασμός» του Σεμπαστιάν Πιλότ, το «Μάθε εργάτη πώς» των Κώστα Σταματόπουλου και Σήφη Στάμου καθώς και η ταινία «Ακόμη και η βροχή» της Ισίαρ Μπολέν.

Στην Τούμπα, η Λαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΔΥΕΘ, οργάνωσαν εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους, στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τέλος Νοέμβρη, προβλήθηκε για τους μεγάλους, η ταινία οι «Βιρτουόζοι» του Μαρκ Χέρμαν. Για τους μικρούς φίλους, το περασμένο Σάββατο προβλήθηκε η ταινία κινουμένων σχεδίων «Λόραξ», των Chris Renaud και Kyle Balda, ενώ το Σάββατο 20/12 θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα», διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού του Ε. Τριβιζά.

Αυτήν την περίοδο ξεκίνησαν και μαθήματα ορθοφωνίας με την Ανθή Τατσιούλη. Πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο μεσημέρι στο Κέντρο Πολιτισμού και συμμετέχουν μαθητές από 12 χρόνων και πάνω, φοιτητές και μεγαλύτερης ηλικίας. Η πολιτιστική ομάδα της Λαϊκής Επιτροπής Τούμπας, ουσιαστικά καθιέρωσε αυτά τα μαθήματα στο πλαίσιο του στόχου να δημιουργήσει θεατρική ομάδα, που θα αποτελείται από εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές και μαθητές. Η ανταπόκριση στο σχετικό κάλεσμα, η διάθεση και το μεράκι δείχνουν ότι και αυτό το εγχείρημα θα έχει επιτυχία.

Δένουν τον πολιτισμό με τους αγώνες

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Κώστας Τουλής, σημείωσε: «Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σήμερα, έχουν ανάγκη την τέχνη - τον πολιτισμό και πολύ περισσότερο τα παιδιά. Μια τέχνη που ψυχαγωγεί, αλλά συγχρόνως προβληματίζει, δίνει μηνύματα, αισιοδοξία, ανθρωπιά, ελπίδα και προοπτική.

Με τις σκέψεις αυτές, συνεχίζουμε τα Πολιτιστικά Απογεύματα που ξεκινήσαμε δύο χρόνια πριν για μικρούς και μεγάλους, στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας. Ενα κέντρο πολιτισμού που ανήκει στο δήμο κι επομένως στο λαό της πόλης. Με τη δύναμη της λαϊκής οικογένειας, που, από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε αυτήν τη δραστηριότητα, κατακτήσαμε, λοιπόν, να στεγάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες να έχουν πρόσβαση όλοι. Να λειτουργεί με τον αριθμό των εργαζομένων που χρειάζεται, οι οποίοι να είναι μόνιμοι, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να προσφέρει ψυχαγωγία στις λαϊκές οικογένειες, ποιοτική και δωρεάν.

Μόνιμα στον προσανατολισμό των πολιτιστικών πρωτοβουλιών της Λαϊκής Επιτροπής είναι η ίδια η συμμετοχή των εργαζομένων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων. Είναι η διεκδίκηση χώρων και υποδομών για την ερασιτεχνική, λαϊκή δημιουργία. Οπως, επίσης, και το δέσιμο της πολιτιστικής δράσης με τους ίδιους τους αγώνες και την οργάνωση του λαού της περιοχής».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org