Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι εργάτες της Ζώνης ψηφίζουν για το Συνδικάτο τους

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας

Εργάτες στη Ζώνη, σε παλιότερες εποχές.
Εργάτες στη Ζώνη, σε παλιότερες εποχές.
Περνώντας την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης αυτήν την εποχή, σου δημιουργείται η αίσθηση ότι οι εργάτες δεν προλαβαίνουν να διαλέγουν δουλειές, αντί να τις κυνηγάνε με το τουφέκι. Κι όμως. Τα δεκάδες καράβια που είναι δεμένα το ένα δίπλα στο άλλο δε βρίσκονται εκεί για συντήρηση και επισκευή, παρά μόνο δυο - τρία από αυτά. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι βαπόρια αραγμένα για να «βγάλουν το χειμώνα» ή παροπλισμένα.

Γι' αυτό, όταν ρωτάς τους εργάτες πόσες δουλειές είναι σήμερα «ανοιχτές» στη Ζώνη, αρχίζουν να μετράνε στα δάχτυλα του ενός χεριού: «Ενα γκαζάδικο που φεύγει αυτήν τη βδομάδα, ένα κότερο, ένα καράβι για συντήρηση, άντε και δυο - τρία ακόμα σε όλη τη Ζώνη». Παρόλ' αυτά, όπως λένε, τα πράγματα είναι καλύτερα απ' ό,τι λίγους μήνες πριν, που δεν έπεφτε στην κυριολεξία ούτε μια σφυριά. Τώρα, τουλάχιστον, μερικές εκατοντάδες από αυτούς εναλλάσσονται στο μεροκάματο...

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στη Ζώνη με αφορμή τις εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Από την περασμένη Δευτέρα, μέχρι και χτες Τετάρτη, η κάλπη βρισκόταν στα γραφεία του Παραρτήματος στη Ζώνη. Από την πρώτη μέρα, παρά τη δυνατή βροχή, πολλοί μεταλλεργάτες, αμμοβολιστές και ηλεκτρολόγοι στάθηκαν στην ουρά για να ψηφίσουν. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν και παραμένουν άνεργοι.

Τσιρότο στην αιμορραγία

Από τις εγκαταστάσεις που ρημάζουν.
Από τις εγκαταστάσεις που ρημάζουν.
Τα τελευταία δυο χρόνια, ο Διονύσης έχει κάνει ελάχιστα μεροκάματα στη Ζώνη. Αλλα και σ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλύτερα. «Εξι χρόνια με 40 και 50 μεροκάματα το χρόνο, τι να φτάσουν. Οσο νοικοκύρης και να είσαι, όσο κι αν έχεις κάνει το κουμάντο σου απ' όταν υπήρχε δουλειά, οι ανάγκες τρέχουν. Τα μεροκάματα είναι ελάχιστα, τσιρότο στην αιμορραγία», λέει στο «Ριζοσπάστη».

«Οι περισσότεροι που βλέπεις εδώ δεν έχουν ασφάλιση», συνεχίζει. «Παρακαλάμε να μην αρρωστήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Οσο για σύνταξη, μακάρι να φτάσουμε στα 90 για να δούμε και τότε αν θα έχουμε συμπληρώσει τα ένσημα! Ειδικά τώρα, με τις αλλαγές που σχεδιάζουν, κανένας από εμάς και τους νεότερους δεν πρόκειται να πάρει σύνταξη».

Ο ίδιος είναι 50 χρονών. «Πρώτα μας πήγαν στα 62. Μέχρι να φτάσει κανείς σ' αυτήν την ηλικία, αν φτάσει ποτέ, θα το πάνε ακόμα πιο πάνω το όριο. Δε σωζόμαστε με τίποτα», σημειώνει και λέει με αγανάκτηση: «Κανείς από αυτούς που νομοθετούν για τους εργοδότες δεν ξέρει τι σημαίνει να χάνεις την αναπνοή σου μέσα σε μισή ώρα στις συνθήκες που δουλεύουμε. Τι σημαίνει να ανεβαίνεις στη σκαλωσιά ή να δουλεύεις κάτω στ' αμπάρια».

Μας ζουν τα συσσίτια

Πώς τα βγάζουν πέρα; «Πολλοί συντηρούνται από τα συσσίτια», λέει ο Διονύσης και εξηγεί ότι ο ίδιος έχει και γιο που πηγαινοέρχεται για σπουδές στη Χαλκίδα. Συνεχίζει: «Εχουμε αποκούμπι και το Συνδικάτο, που αγωνίζεται και προσφέρει όπως μπορεί. Αλλά κι αυτό τι να πρωτοκάνει, όταν η ανεργία είναι τόσο μεγάλη; Πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν ούτε τη συνδρομή τους να πληρώσουν...».

Εργάτες της Ζώνης περιμένουν στη σειρά για να ψηφίσουν.
Εργάτες της Ζώνης περιμένουν στη σειρά για να ψηφίσουν.
«Να ξανανοίξουν οι δουλειές, αυτό πρέπει να γίνει», καταλήγει η συζήτηση και το λόγο παίρνει ένας άλλος εργάτης, που μόλις γύρισε από το εξωτερικό, όπου δούλεψε για λίγους μήνες: «Οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν το μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, αλλά τα καράβια τα στέλνουν αλλού ακόμα και για επισκευή. Και από πάνω μάς εκβιάζουν για να "σπάσουν" τα μεροκάματα, να δουλεύουμε χωρίς δικαιώματα, χωρίς συμβάσεις, όπως γίνεται έξω».

Λίγο πιο πέρα στέκονται δυο νέα παιδιά. Ρωτάμε αν είναι εργαζόμενοι στη Ζώνη και μας απαντάνε πως δουλεύουν σαν βοηθοί ελασματουργού. Ο Μιχάλης και ο Κώστας, 20 χρονών και οι δυο, κάνουν μεροκάματα στη Ζώνη απ' όταν τελείωσαν το Λύκειο και το φανταρικό. Από οικογένειες μεταλλεργατών και οι δυο, λένε πως δεν τους φοβίζει η δουλειά, «αρκεί να μπορούσαμε να κάνουμε κάνα μεροκάματο παραπάνω».

Οι δυο τους είναι από τα νεότερα μέλη του Συνδικάτου. Μέχρι να στραφούν στη Ζώνη, έκαναν δουλειές του ποδαριού, «σερβιτόρος, 10 ώρες στο πόδι για 20 ευρώ!». «Δεν έχει τίποτε άλλο να κάνεις για να βγάλεις ένα μεροκάματο», σημειώνουν. Τους ρωτάμε για το πώς βλέπουν το Συνδικάτο. «Το Συνδικάτο βοηθάει να μην ξεφύγουν τα πράγματα», λένε, περιμένοντας να ανοίξει η κάλπη και να ξεκινήσουν οι εκλογές. Θυμούνται τους γονείς τους να τους λένε ότι, «όταν είχε δουλειά η Ζώνη, ανέβαινε όλη η αγορά στον Πειραιά»...

Τι να πρωτοπληρώσεις;

Ενας άλλος μεταλλεργάτης διηγείται στους συναδέλφους του ότι σε λίγες μέρες η γυναίκα και το παιδί του φεύγουν μόνιμα για το χωριό και ότι ο ίδιος σκοπεύει «να το ψάξει λίγο ακόμα», αλλιώς θα φύγει κι αυτός. Λέει μάλιστα ότι η γυναίκα του εξάντλησε κάθε πιθανότητα να βρει δουλειά, «αλλά, όπου λέει ότι έχει και παιδί, της κλείνουν την πόρτα». «Δεν είδες τι έγινε στο Ηράκλειο με την έγκυο, που ήθελε να την απολύσει και την απειλούσε να το ρίξει;», είπε ένας από τους συναδέλφους του.

Η συζήτηση πάει στα «σεμινάρια πιστοποίησης ειδικοτήτων» που ξεκινούν το Γενάρη και προβλέπουν 250 ώρες εκπαίδευσης, με αποζημίωση 7 ευρώ την ώρα. Για πολλούς από τους ανέργους της Ζώνης, αυτά θα είναι και τα μοναδικά λεφτά που θα μπουν φέτος στο σπίτι. Ακόμα όμως και αυτά τα 1.400 ευρώ, πήγε να τους τα φάει πέρσι η εφορία φορολογώντας τους σαν ΕΒΕ. «Τα λεφτά δε φτάνουν για τίποτα. Τι να πρωτοπληρώσεις; Τα δάνεια, τους μαγαζάτορες, τις υποχρεώσεις;».

Το στέγαστρο έξω από τα γραφεία του παραρτήματος, που χρησιμεύει σαν εκλογικό κέντρο, σιγά - σιγά γεμίζει, λόγω και της βροχής που δυναμώνει. Στους τοίχους, εκτός από τις ανακοινώσεις για τις εκλογές και τις αφίσες που καλούν τους εργάτες να στηρίξουν την παράταξη της ΔΑΣ, είναι κολλημένες αφίσες του ΠΑΜΕ, με φωτογραφίες από το πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη. Αλλά και ένα πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με το ίδιο θέμα. Οι περισσότεροι ήταν εκεί. Τώρα, με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, ήρθε η ώρα να δυναμώσουν τη δική τους φωνή...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεύτερη επιχειρησιακή ΣΣΕ μέσα σε λίγες μέρες!(2024-01-23 00:00:00.0)
Στα χέρια του λαού η υπόθεση! Ολοι στους δρόμους ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία της δουλειάς και της υγείας μας!(2022-02-19 00:00:00.0)
Συκοφαντούν τους ταξικούς αγώνες(2012-04-19 00:00:00.0)
«Δε θα γίνουμε φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό»(2012-01-17 00:00:00.0)
Η αντιΠΑΜΕ ομοψυχία των εργοδοτικών συνδικαλιστικών δυνάμεων(2011-01-20 00:00:00.0)
Αγιασμένος μόνο ο ιδρώτας του εργάτη(2004-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ