Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μια ζωή στην «κινητικότητα»

Διαφημιστικό του συστήματος EURES που υπόσχεται δουλειές, καριέρα και επιτυχία...
Διαφημιστικό του συστήματος EURES που υπόσχεται δουλειές, καριέρα και επιτυχία...
Αμεσα συνδεδεμένη με τους στόχους της απασχόλησης είναι η έννοια της «εργασιακής κινητικότητας» που έχει εισάγει η ΕΕ. Το ψήφισμα του ΕΚ «ζητεί από τα κράτη - μέλη και την Επιτροπή να προωθήσουν και να βελτιώσουν τους μηχανισμούς εργασιακής κινητικότητας, ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική Κινητικότητα (EURES) και τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση και η απασχόληση των νέων».

Με τον όρο «κινητικότητα» εννοούν τη μετακίνηση ενός εργαζόμενου σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα εργασίας, επιχειρήσεις, κλάδους, πόλεις, ακόμα και χώρες, σε όλη τη διάρκεια του εργάσιμου βίου του, αν θέλει να έχει ένα εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι τελειώνει κάθε υποψία σταθερής και μόνιμης δουλειάς, με πλήρη δικαιώματα.

Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη «παρενέργεια» της κινητικότητας. Για να μπορεί ένας εργαζόμενος να κινείται αδιαμαρτύρητα από κλάδο σε κλάδο, θα πρέπει να είναι «απελευθερωμένος» από κατοχυρωμένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα (π.χ. τριετίες) που αφορούν τον έναν ή τον άλλο κλάδο. Αυτό σημαίνει εξίσωση προς τα κάτω όλων των δικαιωμάτων και κατάργηση των όποιων ιδιαίτερων κατακτήσεων υπήρχαν σε ορισμένους κλάδους της παραγωγής.

Κινητικότητα σημαίνει ακόμα άρση των δεσμεύσεων που δημιουργεί η ιδιοκατοίκηση, η οποία είναι υψηλή στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, το κεφάλαιο θέλει να έχει εντελώς λυμένα τα χέρια του όταν βγαίνει στην αγορά εργασίας. Στα ράφια της θέλει να βρίσκει τον εργαζόμενο με τις δεξιότητες που του χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή, στην τιμή που τον θέλει, χωρίς «σκαλώματα» που τον εμποδίζουν να μετακινηθεί εκεί που απαιτεί η παραγωγή, χωρίς ασφαλιστικά και μισθολογικά προαπαιτούμενα, που διαμορφώθηκαν σε προηγούμενα στάδια του εργασιακού του βίου.

Τέλος, εξίσου σημαντικό για το κεφάλαιο στην ΕΕ είναι το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εργάζονται κατά 10% λιγότερο από τους Αμερικανούς και τους Ιάπωνες, γεγονός που πλήττει επίσης την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ. Αύξηση όμως του χρόνου εργασίας σημαίνει εντατικοποίηση της δουλειάς και αυτόν το στόχο υποκρύπτει η διαπίστωση που κάνει η ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια ακόμα Οδηγία της ΕΕ για την ενίσχυση της εργασιακής ζούγκλας(2019-05-09 00:00:00.0)
Νομιμοποιεί την εργασιακή ζούγκλα στο όνομα της... προστασίας των εργαζομένων(2017-08-06 00:00:00.0)
Εκμετάλλευση χωρίς σύνορα(2013-08-25 00:00:00.0)
«Γυρολόγους» θέλει τους εργαζόμενους(2005-07-01 00:00:00.0)
Η «ελαστικότητα» τσακίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα(2002-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ