Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εσταξαν χολή για το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Το Σύνταγμα πλημμυρισμένο με κόσμο την 1η Νοέμβρη
Το Σύνταγμα πλημμυρισμένο με κόσμο την 1η Νοέμβρη
Η στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού απέναντι στην απεργία ήταν συνέχεια της στάσης που κράτησε απέναντι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη στην Αθήνα, με διαφορετικά βέβαια χαρακτηριστικά και με άλλη επιχειρηματολογία. Αυτό που κυριάρχησε τότε, ήταν η παρεμπόδιση της προσπάθειας να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις και να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι τη συμμετοχή τους ή όχι στο συλλαλητήριο, η συκοφαντία ότι πρόκειται για κομματικό συλλαλητήριο, παρά το γεγονός ότι το συνδιοργάνωσαν πάνω από 1.000 συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, εκατοντάδες από αυτούς με διοικήσεις όπου δεν πλειοψηφούν δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Ας θυμηθούμε ορισμένα από τα κατορθώματά τους:

Α. Οι εκπρόσωποι της παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη «από ευαισθησία για τους ανέργους». Γρήγορα, όμως, αποκάλυψαν τις πραγματικές τους προθέσεις, χλευάζοντας τα αιτήματα για τα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, θεωρώντας τα «μαξιμαλιστικά»!

Οπως είπε ένας από τους εκπροσώπους τους, «εγώ αν έπαιρνα 600 ευρώ επίδομα ανεργίας δε θα δούλευα». Κι όταν εκπαιδευτικοί, μεταξύ των οποίων και άνεργοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ζήτησαν ενυπόγραφα να ενισχύσει οικονομικά ο σύλλογος τη μετακίνηση στην Αθήνα, προκειμένου να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση για τους ανέργους, οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν αρνητικά, με το σκεπτικό ότι «το συλλαλητήριο είναι κομματικό»!

Β. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Νταλακογιώργος, κατήγγειλε με ανακοίνωσή του την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να συμμετάσχει στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Εφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την απόφαση «παράνομη» και «αθλιότητα»!

Γ. Σύσσωμη η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ), καταψήφισε την πρόταση για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Οι λόγοι που επικαλέστηκαν ήταν ότι «το συλλαλητήριο είναι κομματικό» και ότι «αφού εσείς δεν έρχεστε ποτέ μαζί μας, δε θα έρθουμε ούτε εμείς μαζί σας».

Δ. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν χωρίς να το κατορθώσουν να υπονομεύσουν τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, η οποία τελικά πήρε την απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο με κήρυξη 24ωρης απεργίας για την ίδια μέρα, και κλιμάκωση της πάλης με πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Ε. Δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στο σημείο να καταψηφίζουν τη συμμετοχή σωματείου στο συλλαλητήριο ακόμα και εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ήταν υπέρ. Είναι ενδεικτικά τα παραδείγματα από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Δήμου Περάματος, 99 υπέρ - 1 κατά (ο συνδικαλιστής του ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ), από τη Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», 98 υπέρ - 2 κατά (οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ) κ.ά.

ΣΤ. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο πρόεδρος του σωματείου, με την υποστήριξη των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ (έχουν κοινό ψηφοδέλτιο) και της ΝΔ, εμπόδισε τη διενέργεια της ψηφοφορίας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο και έτσι δεν πάρθηκε απόφαση. Το σκηνικό επαναλήφθηκε και την επόμενη μέρα, στη συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου, όπου το θέμα τέθηκε ξανά από τις ταξικές δυνάμεις. Το σωματείο πήρε τελικά απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο, καθώς ένα μέλος της κοινής παράταξης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ ψήφισε λευκό.

Ζ. Το «επιχείρημα» περί «κομματικού συλλαλητηρίου» επιστράτευσε και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, που βεβαίως δεν είχε πρόβλημα να παράσχει «κάλυψη μαζικού φορέα» στην κινητοποίηση για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου του νησιού, που οργανώθηκε από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καν να καλέσουν σε συνεδρίαση τη διοίκηση για να θέσουν το ζήτημα.

Μετά απ' όλα αυτά, έρχεται σαν φυσική συνέχεια το γεγονός ότι οι δυνάμεις αυτές συναντιούνται και συγκροτούν συμμαχίες με προφανή στόχο να εμποδίσουν την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων. Πολύ πρόσφατα συγκροτήθηκε ψηφοδέλτιο από την ΠΑΣΚΕ, συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και τα τσιράκια του Μάνεση στην προσπάθειά τους να δηλώσουν «παρών» στις εκλογές για το νεοσύστατο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Οταν όμως διέρρευσε στους εργαζόμενους του κλάδου το «ποιόν» των υποψηφίων τους, σηκώθηκε κατακραυγή, υποχρεώνοντας τους επικεφαλής του συνδυασμού να αποσύρουν τα τσιράκια του Μάνεση. Τα γεγονότα όμως μένουν...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ