Κυριακή 23 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικό οδοιπορικό της ελπίδας και της αντίστασης

Ενα μελωδικό οδοιπορικό στην Ελλάδα της ελπίδας και της αντίστασης με τίτλο «Πατρίδα ζητάμε» παρουσιάζει κάθε Δευτέρα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη». Τίτλος δανεισμένος από το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους Νερούδα και μουσική Γιάννη Γλέζου: «Πατρίδα ζητάμε για τους ταπεινωμένους/ κι εσύ με το μαχαίρι σου Ζαπάτα Εμιλιάνο/ δίκαια μας μοιράζεις/ των πατεράδων τις κληρονομιές/Πατρίδα ζητάμε κι οι ντουφεκιές τρομάζουν/ και τ' άλογα τρομάζουν τα γένια των δημίων/κι όλες τις φυλακές/Μην περιμένεις λασπωμένε χωρικέ/μερίδιο τ' ουρανού γονατιστός αν μείνεις.../Σήκω και τρέξε τρέξε καβαλάρη/μαζί με τον Ζαπάτα τον αρχηγό μαζί/Μπορασίτα Μπορασίτα/μαζί μου ήθελα να 'ρθεις/μα εσύ μου είπες όχι»...

Η μουσική παράσταση «Πατρίδα Ζητάμε» είναι ένα ταξίδι στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέσα από το τραγούδι. Η μουσική αφήγηση περιλαμβάνει αποσπάσματα από την Ιστορία του πολιτικού τραγουδιού και η παράσταση πλαισιώνεται από κείμενα και ποιήματα των μεγαλύτερων Ελλήνων δημιουργών. Ξεκινώντας από την εποχή της αυγής του Νέου Ελληνισμού, με βασικούς σταθμούς το ακριτικό και κλέφτικο τραγούδι. Ακολουθεί μια στάση στην επαναστατημένη Ελλάδα του 1843, μια ανθολόγηση από τα «Απομνημονεύματα» του Στρατηγού Μακρυγιάννη και η διαδρομή συνεχίζεται με τα τραγούδια της Μικρασιατικής Καταστροφής και φτάνει στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Προχωράει με το πολιτικό τραγούδι της δικτατορίας του Μεταξά, επιλογές από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, τα τραγούδια της Αντίστασης και του Εμφυλίου. Η εποχή της ελληνικής μετανάστευσης, η δικτατορία του '67 και η μεταπολίτευση ιδωμένα μέσα από τη μουσική και λογοτεχνική δημιουργία.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τεό Λαζάρου. Σκηνοθεσία: Νίκος Αλευράς. Τραγουδούν: Νίκος Μποφίλιος, Σταύρος Ξένος, Αχιλλέας Βογιατζάκης, Νατάσσα Παπαδοπούλου - Τζαβέλλα, Ηλίας Λογοθέτης, Νατάσσα Μουσάδη, Νατάσσα Μωυσόγλου. Επιλογές κειμένων - αφηγητές: Ηλίας Λογοθέτης, Μαρία Ζαχαρή, Μανώλης Χατζηνάκης, Αιμίλιος Καλλιακάτσος.

Μουσικοί: Μπουζούκι: Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Τόλιος, Γιώργος Χαραλάμπης. Μπαγλαμάς: Γιώργος Χαραλάμπης. Κιθάρα: Τάσος Ζάντζας, Αντώνης Νάτσιος. Τύμπανα: Βασίλης Χατζάκης. Κρουστά: Βάιος Τσατσαλίδης. Ακορντεόν: Λευτέρης Γρίβας. Φυσαρμόνικα, Φλογέρες: Δημήτρης Κουφαλάκος. Πιάνο: Πέτρος Μπεράτης. Μπάσο: Βασίλης Καραχούτης. Μπάσο, Κιθάρα: Τεό Λαζάρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καντάτα Ελευθερίας» στην Πάτρα(31/8/2021)
Αντάρτικα τραγούδια από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη»(7/2/2018)
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια απ' τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44(29/11/2014)
Μουσική εμπνευσμένη από την ποίηση του Βάρναλη(19/4/2011)
Υμνησαν την ψυχή του λαού μας(7/6/2009)
Μουσικές προσκλήσεις(9/4/2005)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org