Κυριακή 23 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σειρά είχε η Δυτική Μακεδονία

Η είδηση έχει ως εξής: Μετά την Περιφέρεια Αττικής και στη Δυτική Μακεδονία, οι παρατάξεις της συγκυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων «αντιμνημονιακών» ψήφισαν από κοινού τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Ετσι όπως το πάνε θα ψηφίσουν από κοινού όλους τους «μνημονιακούς» αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς στις Περιφέρειες πανελλαδικά. Οχι ότι έχουμε αμφιβολία πως μπορεί να γίνει αυτό, αφού υπάρχει κοινή βάση, ο αντιλαϊκός δρόμος του κεφαλαίου και της ΕΕ στον οποίο όλοι μαζί βαδίζουν. Αν όμως συμφωνήσουν σε όλη την Ελλάδα στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής ανά Περιφέρεια, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν και σε κεντρικό επίπεδο; Εικόνες άραγε από το μέλλον;

Πλούτος και φτώχεια

«Συνεχίζουν να αυξάνονται οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, δηλαδή εκείνοι με καθαρά περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατ. ευρώ, φθάνοντας σε νέο ρεκόρ το 2014. Ακόμη και στην Ελλάδα, όπου η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των πλουσιότερων πολιτών αυξήθηκε από 505 άτομα προ ενός έτους στα 565 το 2014, καταλαμβάνοντας την 43η θέση με άνοδο 11,9%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας αναλύσεων Wealth-X και της ελβετικής τράπεζας UBS με τίτλο "World Ultra Wealth Report 2014"» («Καθημερινή, 21/11/2014). Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους (ΓΠΚ) της Βουλής για τις «Πολιτικές Ελάχιστου Εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ελλάδα: Μία συγκριτική ανάλυση» (Σεπτέμβρης 2014), στα 6,3 εκατομμύρια άτομα ανήλθε το 2013 ο πληθυσμός της Ελλάδας που ζούσε υπό καθεστώς φτώχειας, ή υπό την απειλή της φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας. Ο μισός και πάνω, δηλαδή, πληθυσμός. Ετσι στην καπιταλιστική οικονομική κρίση πολλοί καπιταλιστές γίνονται πλουσιότεροι, ενώ η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα καταστρέφονται.

Μέσα σε κυβερνητικό γήπεδο

Πριν λίγες μέρες οι εργαζόμενοι στο Τζάνειο Νοσοκομείο εμπόδισαν προσπάθεια του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας να επιβάλει με «πλάγιο» τρόπο «αξιολόγηση» συναδέλφων τους και αυτοαξιολόγηση, παρότι οι εργαζόμενοι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης την έχουν απορρίψει ως αντιλαϊκή και κατέθεσαν στο σωματείο κενά τα φύλλα της «αξιολόγησης».

Σε παρέμβαση που έγινε για το θέμα στη διοίκηση του νοσοκομείου, η κριτική που άσκησαν ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και η πλειοψηφία της (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) δεν ξέφυγε από το κυβερνητικό γήπεδο και τη «νομιμότητα». Είπαν ότι η «αξιολόγηση» του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας είναι εκπρόθεσμη, ότι δεν υπάρχουν εισηγήσεις από τους προϊσταμένους και ότι εφόσον η απεργία - αποχή των εργαζομένων από την «αξιολόγηση» της ΠΟΕΔΗΝ δεν έχει βγει παράνομη, ισχύει! Εξάλλου ήταν η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ που διαπραγματευόταν με τον υπουργό Υγείας για τις ποσοστώσεις που έβαζε ο νόμος της «αξιολόγησης», ως το μόνο «στραβό».

Μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διαφοροποιήθηκαν από αυτήν την εντελώς «διαχειριστική» λογική, που δεν αναδεικνύει ούτε την ουσία του αντιλαϊκού νόμου, ούτε το δικαίωμα των εργαζομένων να παλεύουν και να επιβάλλουν το δίκιο τους. Δηλαδή, αν δεν ήταν εκπρόθεσμη η «αξιολόγηση» ή είχε βγάλει η κυβέρνηση νέες προθεσμίες, θα την αναγνώριζαν; Αν είχαν γίνει εισηγήσεις, θα ήταν αναγκασμένοι οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα φύλλα; Αν βρεθεί δικαστήριο να βγάλει παράνομη την απεργία - αποχή, θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια;

Η ατζέντα

«Εξω τα κόμματα από το κίνημα», «έξω τα συνδικάτα», «άμεση δημοκρατία», «να τα βρουν όλοι», ήταν ορισμένα από τα βασικά συνθήματα του λεγόμενου «κινήματος των πλατειών», που τόσο πολύ προβλήθηκε και αποθεώθηκε το καλοκαίρι του 2011, τόσο από αστικά ΜΜΕ όσο και από κόμματα όπως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα το είχε χαρακτηρίσει «τομή στα μεταπολιτευτικά χρονικά». Το πόσο αυτή η διαδικασία συνέβαλε στην πραγματικότητα στον αποπροσανατολισμό και την εκτόνωση κάθε μαζικής αντίδρασης στην αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου, πόσο συγκαλύφτηκε ο πραγματικός εχθρός των εργαζομένων, δηλαδή το κεφάλαιο, το πόσο ενισχύθηκαν αντιδραστικές θέσεις και αυταπάτες - ψευδαισθήσεις είναι πια σε όλους γνωστό.

Τα θυμίζουμε όλα αυτά γιατί τον τελευταίο καιρό αυτή η ατζέντα των «πλατειών» έχει περάσει σε κεντρικό πολιτικό πλάνο. Ετσι, π.χ., κυβέρνηση και πρυτάνεις προωθούν την λογική «έξω τα κόμματα από το φοιτητικό κίνημα», από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, προωθούνται «ανοιχτές ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» με στόχο τη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων και των μαζικών διαδικασιών, ετοιμάζονται, κατ' απαίτηση του ΣΕΒ, νόμοι περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης στο όνομα της «άμεσης δημοκρατίας». Ενώ, ταυτόχρονα, δυναμώνουν οι φωνές στο αστικό πολιτικό σύστημα που μιλάνε για συνεννόηση, συναίνεση ανάμεσα στα βασικά κόμματα αστικής διαχείρισης...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1917 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή εκδίδει διάταγμα για την κατάργηση των καστών και της ταξικής διαβάθμισης των πολιτών (Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1918 Αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται σε Νοβοροσίσκ, Σεβαστούπολη και Οδησσό, κλιμακώνοντας την επέμβαση κατά του νεαρού σοβιετικού κράτους.

1920 Γεννιέται ο Ρουμάνος ποιητής Πάουλ Τσελάν.

1923 Λίγες μέρες μετά την κατάλυση των εργατικών κυβερνήσεων (κομμουνιστών - σοσιαλδημοκρατών) στη Θουριγγία και τη Σαξονία και την καταστολή της εργατικής εξέγερσης στο Αμβούργο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1929 Περίπου 3.500 φοιτητές της Αθήνας δέχονται επίθεση από την αστυνομία καθ' οδόν για να παρουσιάσουν στις αρχές τα αιτήματά τους. Πολλοί φοιτητές τραυματίζονται, ενώ 15 συλλαμβάνονται. Σε απάντηση οι φοιτητές κηρύσσουν απεργία, η οποία διαρκεί πολλές μέρες και παίρνει μεγάλη οξύτητα, με καθημερινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, καθώς και συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι συλλήψεις συνεχίζονται, ενώ 32 καταδικάζονται σε διάφορες ποινές φυλάκισης. Στις 21 Δεκεμβρίου, 21 κρατούμενοι φοιτητές κηρύττουν απεργία πείνας που κρατά 6 μέρες, οπότε οι αρχές αναγκάζονται να τους αποφυλακίσουν. Τελικά, η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματα των φοιτητών.

1933 Γεννιέται ο Πολωνός συνθέτης Κζίστοφ Πεντερέτσκι.

1934 Περίπου 20.000 εργάτες της Αθήνας κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας για τη δολοφονική επιδρομή της αστυνομίας και των φασιστών στα γραφεία του «Ριζοσπάστη».

1940 Η Ρουμανία προσχωρεί στις δυνάμεις του Αξονα.

1940 Λαϊκή εξέγερση πραγματοποιείται στο Νότιο Βιετνάμ κατά των Γάλλων αποικιοκρατών.

1942 Ο Κόκκινος Στρατός ολοκληρώνει την περικύκλωση των δυνάμεων του Αξονα (περίπου 300.000 άνδρες), που απειλούσαν την ηρωική πόλη του Στάλινγκραντ (σοβιετική επιχείρηση «Ουρανός»).

1945 Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός παραιτείται από αντιβασιλέας αρνούμενος να ορκίσει την κυβέρνηση Θ. Σοφούλη.

1946 Γεννιέται ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Γιώργος Κούδας.

1948 Τμήματα πεζικού του ΔΣΕ από το Βέρμιο και ιππικού από τη Θεσσαλία συντρίβουν επίθεση του κυβερνητικού στρατού στο Σινιάτσικο. Οι Α' και Β' Μοίρες των ΛΟΚ του κυβερνητικού στρατού αποδεκατίστηκαν.

1956 Πεθαίνει ο Αντρέ Μαρτί, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1976 Ελικοφόρο αεροπλάνο της «Ολυμπιακής» συντρίβεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Κοζάνη, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι 46 επιβάτες του, καθώς επίσης και το τετραμελές πλήρωμα.

1976 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαλρό.

1980 Σεισμός μεγέθους 6,89 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Νότια Ιταλία, σκοτώνοντας 2.914 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 10.000.

1989 Σχηματίζεται οικουμενική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

1990 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ρόαλντ Νταλ.

1995 Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Λουί Μαλ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org