Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014 - αριθ. φύλλου: 12001

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, να ανοίξει ο λαός νέους δρόμους

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  4  -  5
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ
Μάχη έως την τελευταία ώρα για να μη λείψει κανείς

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ: Μαζί με τους εργάτες στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ


ΣΕΛ.  12

Σκληρό αντιλαϊκό πακέτο ετοιμάζουν στο Ασφαλιστικό

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων συγκυβέρνησης - τρόικας που συνεχίζονται στο Παρίσι

  • Αύξηση από τα 15 στα 20 χρόνια Ασφάλισης, προκειμένου κάποιος ασφαλισμένος να κατοχυρώνει δικαίωμα στην κατώτερη σύνταξη. Η αύξηση θα ισχύσει για τους γεννημένους μετά το 1975, δηλαδή γι' αυτούς που σήμερα είναι κάτω των 40 ετών.
  • Αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας που ισχύουν ακόμα για ορισμένες ομάδες ασφαλισμένων και που μέχρι τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους (στην περίπτωση 40ετίας) ή πριν το γενικό όριο του 67ου έτους.
  • Μειώσεις στις συντάξεις των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ).
  • Ολοκληρωτική κατάργηση του ΕΚΑΣ.
  • Επέκταση του παγώματος των συντάξεων που ήδη αποδίδονται, ακόμα για μία διετία (2016 - 2017).

Να απαντήσουμε σε αυτά τα νέα αντιλαϊκά σχέδια με μαζική συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 27/11.


ΣΕΛ.  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο πρώτος πληθυντικός και το «τέλος των μνημονίων»

Με αφορμή τα παζάρια μεταξύ συγκυβέρνησης και τρόικας στήνεται για πολλοστή φορά το γνωστό γαϊτανάκι: Θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα; Θα προλάβουμε τις προθεσμίες για την επίτευξη νέας συμφωνίας; Με ποιον θα τα καταφέρουμε ως χώρα; Με την τωρινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που παίζει το χαρτί της «υπευθυνότητας» και της «εμπειρίας»; 'Η με τους επίδοξους διαχειριστές της αστικής διακυβέρνησης, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους προαλειφόμενους συμμάχους του, που θα κάνουν «πραγματική διαπραγμάτευση» και δε θα είναι «καρπαζοεισπράχτορες», όπως κατηγορούν την τωρινή κυβέρνηση;

Πίσω από τα ερωτήματα σε πρώτο πληθυντικό («θα προλάβουμε;», «θα τα καταφέρουμε;») κρύβεται ο πυρήνας της επιχείρησης αποπροσανατολισμού του λαού: Επιδιώκεται να συσκοτιστεί η ταξική ουσία των παζαριών, να κρυφτούν τα πραγματικά προαπαιτούμενα που προδιαγράφουν τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής ανεξάρτητα από το διαχειριστή της αστικής διακυβέρνησης.

Τα παζάρια της κυβέρνησης γίνονται για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του, για την εμπέδωση των συνθηκών καπιταλιστικής ανάκαμψης που προβλέπουν τα αστικά επιτελεία. Η έκβασή τους, ωστόσο, είναι άρρηκτα δεμένη με τα αυξανόμενα σημάδια νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη, τα οποία με τη σειρά τους εντείνουν τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις για το μείγμα διαχείρισης, τις προτεραιότητες στη χρήση εργαλείων για το κεφάλαιο (π.χ., το περιβόητο «πακέτο Γιούνκερ»).

Γι' αυτό ακριβώς, ανεξαρτήτως της έκβασής τους, τα παζάρια με την τρόικα και οι ενδοαστικές αντιθέσεις εντός και εκτός ΕΕ έχουν ένα σταθερό προαπαιτούμενο: Τη διατήρηση του πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων της προηγούμενης φάσης και την ενίσχυσή τους με νέες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τσακώνονται για το ποιος από τους δύο μπορεί να βάλει «τέλος στα μνημόνια», κρύβοντας ότι τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας ταυτίζονται με την ΕΕ, την αναγνώριση του χρέους, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στα οποία ορκίζονται και οι μεν και οι δε.

Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζουν, έχει τα δικά του προαπαιτούμενα, που είναι αποτυπωμένα ανάγλυφα και στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Επιτάχυνση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων που εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου κεφαλαίου, με έμφαση στη μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας και τη δημιουργία ακόμα πιο «ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος». Εκεί ακριβώς αποσκοπούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη: Το παραπέρα χτύπημα σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης, το άνοιγμα πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο (π.χ. Ενέργεια), η περαιτέρω εμπορευματοποίηση σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ενώ οι αντίστοιχες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που προωθούν οι... «αντιμερκελικές» κυβερνήσεις σε Ιταλία και Γαλλία αποδεικνύουν, με τη σειρά τους, ότι τα βάρβαρα μέτρα θα συνεχίζονται ανεξάρτητα και από το μείγμα διαχείρισης.

Η αποπροσανατολιστική συζήτηση για το «τέλος των μνημονίων» αφήνει στο σκοτάδι τα μνημόνια διαρκείας που έχει θεσμοθετήσει η ΕΕ για όλα τα κράτη - μέλη της (με τους μηχανισμούς της «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης», του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» κ.τ.λ.), τα οποία είναι ακριβώς εργαλεία εξειδίκευσης και ελέγχου εφαρμογής όλων των παραπάνω αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες αποτελούν ανάγκη για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, ανεξαρτήτως των αντιθέσεων στο εσωτερικό του. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η παρέμβαση Σόιμπλε περί παροχής στην Κομισιόν δυνατότητας βέτο επί των προϋπολογισμών των κρατών - μελών σε περίπτωση «παραβίασης των κριτηρίων σταθερότητας της ΕΕ», καθώς ενισχύεται η προοπτική επιστροφής της λυκοσυμμαχίας στην κρίση και δυναμώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Αποδεικνύεται ότι η λύση για το λαό δε βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων που αποδέχονται το χρέος και τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, αλλά στην πάλη για οριστική απαλλαγή από τα δεσμά της ΕΕ, του χρέους και των μονοπωλίων. Απέναντι στο νέο χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων που ετοιμάζεται για λογαριασμό του κεφαλαίου, ο λαός πρέπει να δώσει τη δική του δυναμική απάντηση, με μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης.


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ
Κάλεσμα για δημοτική αρχή που θα είναι στην πράξη με το λαό
  • Σε συγκέντρωση στο πάρκο «Αλεξάνδρου» μίλησε το Σάββατο ο Ηλίας Σταμέλος, υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
  • Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα γίνει την Πέμπτη 27/11, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

ΣΕΛ.  3

ΑΤΙΤΛΟ

Ο «Ριζοσπάστης» συμμετέχοντας στην αυριανή απεργία στα ΜΜΕ δε θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 27/11/2014.ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση για την καπιταλιστική ανάκαμψη

ΣΕΛ.  7
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες και σκέψεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΣΕΛ.  18
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΜΑ
Η σίτιση των παιδιών δεν προσφέρει ανάπτυξη!

ΣΕΛ.  14
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΣΚΕ, συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και τσιράκια του Μάνεση στο ίδιο ψηφοδέλτιο!

Επεσαν οι μάσκες των εργοδοτικών, παρά την προσπάθεια να τα «μαζέψουν» άρον άρον μετά την κατακραυγή.


ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org