Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνονται οι διεργασίες σε ΑΝΕΛ και «ανεξάρτητους» βουλευτές

Στο πλαίσιο των συνολικότερων αντιλαϊκών διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος εντάσσονται και τα εξελισσόμενα παζάρια, οι αντιθέσεις και οι μετακινήσεις που «ψήνονται» ενόψει και της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) την άνοιξη, με τους «ανεξάρτητους» βουλευτές, αλλά και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να μπαίνουν στο επίκεντρο της σχετικής συζήτησης.

Σε ό,τι αφορά τους ΑΝΕΛ, διαθέσιμος να υπερψηφίσει τον κυβερνητικό υποψήφιο για ΠτΔ εμφανίστηκε χθες ο βουλευτής τους, Π. Μελάς. Παρά το ομόφωνο (όπως παρουσιαζόταν προχθές) «όχι» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ σε εκλογή Προέδρου ανεξάρτητα από το πρόσωπο, ο Π. Μελάς μιλώντας χθες στον «Βήμα FM», σημείωσε πως «εάν πάμε σε εκλογές και δεν ψηφιστεί ο ΠτΔ, οι εκλογές τότε θα φέρουν λίγο πίσω και την οικονομία. Πρέπει λοιπόν να προσέξεις τι θα κάνεις και όσο το δυνατόν αργότερα να γίνουν εκλογές, για το καλύτερο συμφέρον του λαού».

Μάλιστα, ο Π. Μελάς, διαφοροποιούμενος από τη επίσημη στάση των ΑΝΕΛ, πρόσθεσε: «Σεβαστή η άποψη καθενός, αλλά λειτουργώ με το δικό μου μυαλό. Εχω λάβει τις αποφάσεις μου. Δεν έχω ακόμη αποφασίσει τι θα γίνει. Θα δω τις λεπτομέρειες και θα λειτουργήσω με ό,τι πιστεύω συνειδητά, ότι είναι για το καλό του λαού». Ερωτηθείς ειδικότερα για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Κ. Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επανέλαβε πως θα τον ψηφίσει, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του φρόντισε να πει ότι «οι αξίες και αρχές της ΝΔ είναι μέσα μου».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, υποστήριξε πως «δεν υπήρξε ομοφωνία (...) Τώρα, τι ανακοίνωση έβγαλαν, δεν με απασχόλησε (...) Οταν καταψήφισα και το Μνημόνιο επί ΝΔ, το είχα κάνει συνειδητά, από μόνος μου και δεν είχα συνεννοηθεί με κανέναν. Θα λειτουργήσω κατά συνείδηση», επανέλαβε.

Απαντώντας, μέσω του «Alpha 9,89», ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Τ. Κουίκ, ουσιαστικά τον κατηγόρησε ότι «έχει άλλη "γλώσσα" μέσα στην ΚΟ κι άλλη "γλώσσα" εκτός της ΚΟ». Επέμεινε ότι προχθές «ο κ. Μελάς, επειδή συζητήσαμε το θέμα των ενστάσεων του ή των θέσεών του ή των απόψεών του (σ.σ.: για τον ΠτΔ όταν συνέταξα ως εκπρόσωπος το συγκεκριμένο κείμενο και το διάβασα στους συναδέλφους, όλοι είπαν ΝΑΙ ομόφωνα και μάλιστα είπε ο πρόεδρος, όποιος δεν συμφωνεί - γιατί ήταν μια επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασής μας - είναι καλό να φύγει από τώρα από την αίθουσα. Κι ΟΛΟΙ μείνανε μέσα!». Παραπέρα κάλεσε τον Π. Μελά το Σαββατοκύριακο στο συνέδριο των ΑΝΕΛ «αυτά που λέει στα ραδιόφωνα ας έρθει να τα πει μπροστά στους χίλιους συνέδρους».

Ο ίδιος ο Π. Καμμένος, μιλώντας στο ΑΠΕ, είπε: «Η απόφαση της ΚΟ ήταν ομόφωνη. Συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μελά. Οποιος δώσει "ανάσα" στη μνημονιακή κυβέρνηση με ψήφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, "αποκεφαλίζεται". Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο συνέδριο»...

Κόντρες και στους «Ανεξάρτητους»

Στο μεταξύ, να ψηφίσουν κατά συνείδηση για την εκλογή ΠτΔ αποφάσισαν χτες οι «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές» (ΑΔΒ), στο πλαίσιο συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας.

Στη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι έντονοι διαξιφισμοί ανάμεσα στον πρόεδρο της ΚΟ, Π. Βουτσινά, ο οποίος τάσσεται υπέρ της εκλογής ΠτΔ από τη σημερινή Βουλή και δημιουργίας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» και τον Οδ. Βουδούρη, ο οποίος μαζί με τους Θ. Τζάκρη, Μ. Μπόλαρη, Χ. Γιαταγάνα, Θ. Παραστατίδη, Ρ. Μακρή και Π. Τατσόπουλο έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των βουλευτών, στη διάρκεια της συνεδρίασης των «ΑΔΒ», πρόσφερε κάλυψη στον Π. Βουτσινά απέναντι στην «ομάδα» του Οδ. Βουδούρη, η οποία σε επιστολή της σημείωνε μεταξύ άλλων ότι: «Ο πρόεδρος της ΚΟ δεν εκπροσωπεί πολιτικά τους υπόλοιπους βουλευτές, αλλά μόνο συντονίζει τα διαδικαστικά θέματα». Η επιστολή χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους «ανεξάρτητους» βουλευτές ως «υπερβολική».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ