Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

Στα 715 δισ. ευρώ κοστολόγησε το ύψος των αναγκαίων επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι το 2030 ο διευθύνων σύμβουλος της «Edison», Bruno Lescoeur, μιλώντας χτες στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου που πραγματοποιείται στη Ρώμη, υπό τον τίτλο «Κτίζοντας μια Ευρωμεσογειακή Ενεργειακή Γέφυρα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου απορροφούν το 17% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς οι ενεργειακές τους ανάγκες θα διπλασιαστούν μέχρι το 2030. Σήμερα, συνέχισε, η ενεργειακή εξάρτηση των χωρών αυτών - περιλαμβάνεται η Γαλλία και η Ιταλία με μεγάλη εγχώρια παραγωγή ενέργειας - φτάνει το 40% και ειδικά για τα ορυκτά καύσιμα στο 50% και «προειδοποίησε» ότι ο ενεργειακός τομέας των χωρών της περιοχής απαιτεί μακρόπνοες επενδύσεις.

Περισσότερο από το 90% των σημερινών αποθεμάτων φυσικού αερίου, πρόσθεσε, εντοπίζονται σε Αλγερία, Λιβύη και Αίγυπτο και επομένως προέτρεψε σε σύσφιξη των «δεσμών» με αυτές τις χώρες, παράλληλα με την ένταση των προσπαθειών για τον εντοπισμό και νέων κοιτασμάτων, τονίζοντας ότι έχουν αυξηθεί οι «ελπίδες» σε αυτήν την κατεύθυνση μετά από τα τελευταία δεδομένα από τις έρευνες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Μάλτα.

Πασχίζει για αναβάθμιση των καπιταλιστών της Ελλάδας

Στη Διάσκεψη συμμετέχει και ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης και σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση συμφώνησε μαζί με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, την Ιταλία και την Κύπρο και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ενοποίηση για τη συμμετοχή και του Ισραήλ στον αγωγό «EastMed». Ο εν λόγω αγωγός θεωρείται ανάλογος του TAP από άποψη δυναμικότητας μεταφοράς και ενδεχόμενη κατασκευή του δημιουργεί νέα όδευση από πηγές του Ισραήλ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, προς την ΕΕ, παρακάμπτοντας την Τουρκία.

Σε χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ η παραπάνω εξέλιξη χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα σημαντική», καθώς η συμφωνία του Ισραήλ να συμμετάσχει στο έργο δίνει «τεράστια ώθηση» στο εγχείρημα, ενώ τις επόμενες μέρες, με κοινή επιστολή τους προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ενοποίηση και τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Ιταλό ομόλογό τους, ο Ελληνας, ο Κύπριος και ο Ισραηλινός υπουργός θα οριστικοποιήσουν τη συνάντηση όλων των μερών, προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Μανιάτης από σήμερα θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, για να συμμετάσχει στις εργασίες του «Energy Economic Summit» που διοργανώνει το αμερικανικό «think tank» «Atlantic Council», στο περιθώριο του οποίου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, J. Biden, τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, E. Moniz, τον Τούρκο ομόλογό του, T. Yildiz, και άλλους αξιωματούχους από χώρες της ΕΕ.

Αζέρικη σιγουριά για το «ΔΕΣΦΑ»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της «SOCAR» Ρ. Αμπντουλάγεφ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η «σε βάθος έρευνα» που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρία φυσικού αερίου θα έχει αίσιο τέλος, λέγοντας πως η διαδικασία «δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο». Πρόσθεσε ότι η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ «θα ολοκληρωθεί σύντομα», χαρακτήρισε την Ελλάδα «σημαντική αγορά» η οποία επιπλέον «διαθέτει όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να αναδειχτεί σε περιφερειακό κόμβο (hub) φυσικού αερίου και μείζων "παίκτης" του κλάδου στην περιοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναστολή της ιδιωτικοποίησης, αποτέλεσμα αντιθέσεων(2016-12-02 00:00:00.0)
Με συνάντηση Τσίπρα - προέδρου SOCAR συνεχίστηκαν τα παζάρια(2016-09-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-12-13 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η πώληση του 66% στη SOCAR(2013-12-24 00:00:00.0)
Οι πραγματικοί ωφελημένοι του αγωγού ΤΑΡ(2013-06-30 00:00:00.0)
Αζέρικο ενδιαφέρον για τη ΔΕΣΦΑ(2013-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ