Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΧΩΡΙΑ AMYNTIKH BIOMHXANIA
Σε ρόλο υποκατασκευαστή κατά τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ

«Κίνητρα στις μεγάλες βιομηχανίες, ώστε να δίνουν υποκατασκευαστικό έργο σε μικρές επιχειρήσεις», ζητά η κυβέρνηση...

Από τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ
Από τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ
Τον υποβιβασμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε ρόλο υποκατασκευαστή αποδέχεται και προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΕΕ και της συγκέντρωσης του σχετικού έργου στους κατασκευαστικούς ομίλους των ισχυρότερων κρατών της Ευρωένωσης.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε την Τρίτη στις Βρυξέλλες η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Γεννηματά, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που εστίασε σε ζητήματα αμυντικής πολιτικής: «Στοχεύουμε στην ευρύτερη και δικαιότερη κατανομή της εφοδιαστικής αλυσίδας και πέραν των μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών και τη δημιουργία κινήτρων στις μεγάλες βιομηχανίες, ώστε να δίνουν υποκατασκευαστικό έργο σε μικρές επιχειρήσεις. Πρέπει ιδιαίτερα να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανική βάση σε περιοχές που είναι πιο κοντά στις περιοχές επιχειρήσεων ή αποστολών της ΕΕ», είπε μεταξύ άλλων η υπουργός, συνδέοντας απροκάλυπτα την ανάθεση τέτοιου έργου στον εγχώριο αμυντικό κλάδο με την παραπέρα ανάπτυξη των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στο φόντο της έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων.

Αλλωστε, η Φ. Γεννηματά, αναφερόμενη στη διάρκεια του ΣΕΥ, «στο νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή», ζήτησε «ενδυνάμωση» της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (εργαλείο της ΕΕ για ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε βάρος των λαών) «για την αντιμετώπιση των σημερινών, αλλά και μελλοντικών κινδύνων».

«Αυτό προϋποθέτει μια ισχυρή δράση και αυτόνομες δυνατότητες της ΕΕ, οι οποίες βέβαια δεν αποκλείουν, αλλά επιζητούν διεθνείς συνεργασίες με άλλα κράτη και οργανισμούς» πρόσθεσε, παραπέμποντας πρώτα απ' όλα στο συντονισμό με το ΝΑΤΟ.

Πλήρης αντίθεση με τις αμυντικές ανάγκες και τις τεράστιες δυνατότητες

Σημειωτέον, τα παραπάνω περί υποβιβασμού των δυνατοτήτων και του ρόλου της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, σε πλήρη αντίθεση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας και τις μεγάλες δυνατότητες του εργατικού δυναμικού της, ειπώθηκαν ενώ βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσης και πλειστηριασμού η ΕΛΒΟ. Η εταιρεία έχει τεράστιο έργο, καθώς παράγει τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως επίσης λεωφορεία και φορτηγά. Συνολικά έχουν παραχθεί: Περισσότερα από 11.000 οχήματα παντοδαπού εδάφους «Mercedes» και 600 ειδικοποιημένα οχήματα «Hummer». 12.000 στρατιωτικά και πολιτικά φορτηγά σε συνεργασία με τις εταιρείες STEYR, MAN, MERCEDES και OSHKOSH. 2.100 λεωφορεία για τις ανάγκες της πολιτικής αγοράς και των Ενόπλων Δυνάμεων. Εχουν παραχθεί επίσης Αρματα Μάχης LEOPARD 2HEL, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού ΛΕΩΝΙΔΑΣ, το πρωτότυπο Τεθωρακισμένο Οχημα Μάχης ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ και έχουν διασκευαστεί Αρματα μάχης LEOPARD 1.

Κατά τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ, το ενεργητικό της ΕΛΒΟ «σπάει» σε τέσσερα τμήματα (εργοστάσιο και μηχανήματα, αποθήκες, οικόπεδα, έτοιμα οχήματα) όλα προς εκποίηση, ενώ κυβερνητικός στόχος είναι το ΑΦΜ και η επιχείρηση μ' αυτήν την επωνυμία να σταματήσουν να υφίστανται στις 31/12/2014 κατά τα πρότυπα της ΑΤΕ.

Την ίδια ώρα, στα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ όπου χτίζονται πυραυλάκατοι του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και περίπου 9 μήνες, η δε κατασκευή των πλοίων έχει παγώσει στο πλαίσιο της κόντρας κυβέρνησης - ιδιοκτήτη των ναυπηγείων για το αν και πόσα ακόμα λεφτά του οφείλονται.

Στα δε ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, άλλη μια σημαντική υποδομή που αργοπεθαίνει, δουλειά για την ώρα υπάρχει μόνο μέχρι να ολοκληρωθούν τα υποβρύχια του ΠΝ που κατασκευάζονται εκεί, τα οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθούν το πολύ σε δυο χρόνια...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζαρεύουν την αποστολή 100 «Leopard» στην Ουκρανία(2023-04-25 00:00:00.0)
Ρωσικά όπλα και ελληνικά «Leopard» στη λίστα για Κίεβο(2023-04-07 00:00:00.0)
Αποφασισμένη να συνεχίσει την εμπλοκή(2023-02-01 00:00:00.0)
Νέες αποφάσεις στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου(2023-01-24 00:00:00.0)
Αρματα μάχης και ακόμη μια συστοιχία «Patriot» στέλνουν Γερμανία και ΗΠΑ(2023-01-07 00:00:00.0)
Και νέα εξοπλιστικά στο «μενού» της επίσκεψης Σολτς την ερχόμενη Πέμπτη(2022-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ