Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
Ανακοίνωσαν τη σύλληψη του στρατηγού

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Σχετικά με την «απαγωγή» του Κολομβιανού στρατηγού Ρούμπεν Νταρίο Αλσάτε Μόρα, της ειδικής ενιαίας αντιαντάρτικης μονάδας «Τιτάν» την Κυριακή το μεσημέρι στην επαρχία Τσοκό, που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος για να ανακοινώσει την αναστολή των διαπραγματεύσεων που γίνονται στην Αβάνα με το αντάρτικο κίνημα, οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) εξέδωσαν χθες ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Διοίκηση του Μετώπου «Ιβάν Ρίος» των FARC αναφέρει ότι ο εν λόγω στρατηγός μαζί με τη συνοδεία του λοχαγού Χόρχε Ροντρίγκες Κοντρέρας και την δικηγόρο σύμβουλό του Γκλόρια Ουρέγκο «είναι κρατούμενοι από τις μονάδες μας, για το λόγο ότι είναι στρατιωτικό προσωπικό, που κινούνταν εκπληρώνοντας την αποστολή του σε περιοχή που γίνονται πολεμικές επιχειρήσεις». Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Αν κανείς λάβει υπόψιν την ευθύνη που έχει ο στρατηγός Μόρα ως επικεφαλής της ειδικής ενιαίας αντιαντάρτικης μονάδας "Τιτάν", δομή που σχεδιάστηκε από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ για το μετωπικό πόλεμο κατά του κολομβιάνικου λαού και του ένοπλου τμήματός του, γίνεται φανερό ότι έχει σημαντικούς ανοιχτούς λογαριασμούς με τη λαϊκή δικαιοσύνη». Σε άλλο σημείο σημειώνεται επίσης: «Κάθε μέρα σε πολλά σημεία της χώρας ή στο εξωτερικό ο Πρόεδρος Σάντος επαναλαμβάνει τη διαταγή το κράτος να ισοπεδώσει τους FARC και αυτό παρά το γεγονός ότι γίνονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αβάνα» και προστίθεται: «Η υπεροψία της ολιγαρχίας την οδηγεί να νομίζει ότι εν μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας διατηρεί για τον εαυτό της το δικαίωμα να σκοτώνει, να ξεσπιτώνει, να τρομοκρατεί, να κατακρεουργεί τους Κολομβιανούς, χωρίς αυτοί να μπορούν να απαντήσουν στη βία της. Χωρίς διμερή κατάπαυση του πυρός, που ο Πρόεδρος ονομάζει "κανόνες του παιχνιδιού" δεν είναι δυνατόν να μάχονται μόνο οι δυνάμεις του στρατού».

Και καταλήγει η ανακοίνωση του Μετώπου «Ιβάν Ρίος» (από το όνομα του δολοφονημένου μέλους της Κεντρικής Γραμματείας των FARC): «Σεβόμαστε τη φυσική και ηθική ακεραιότητα των κρατουμένων μας και είμαστε διατεθειμένοι να την εγγυηθούμε όσο θα μας το επιτρέψει το κράτος. Οι φυλακές της χώρας είναι γεμάτες από πολιτικούς κρατούμενους αιχμάλωτους πολέμου. Η λύση των μεγάλων κακών που βιώνει η πατρίδα μας πρέπει να έρθει με διάλογο, που πάντα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε χωρίς επιβολές, σεβόμενοι την πολιτική θέση των αντιπάλων. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι φυσικά είμαστε υπό τις οδηγίες, τις διαταγές και τις αποφάσεις των ανώτερων οργάνων των FARC-EP».

Επίσης από την Αβάνα οι διαπραγματευτές της οργάνωσης εξέφρασαν την έκπληξή τους για την απόφαση του Κολομβιανού Προέδρου να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις και υπογράμμισαν ότι αυτές πρέπει να συνεχιστούν. Υπενθυμίζουν, δε, ότι είναι η κυβέρνησή του που αρνήθηκε ο διάλογος να γίνει μέσα σε κλίμα εκεχειρίας χωρίς πολεμικές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org