Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο πρύτανης ξαναχτύπησε

Σε ένα νέο μνημείο αυταρχισμού, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθήνας εξέδωσαν μια ανακοίνωση με τίτλο «Μνήμη και τιμή Πολυτεχνείου 2014», με την οποία επιτίθενται στην κατάληψη ως μορφή αγώνα, αλλά και στον τρόπο λήψης των αγωνιστικών αποφάσεων των φοιτητών. Η πρυτανεία λέει χαρακτηριστικά ότι το πανεπιστήμιο δεν το βοηθάει «οποιαδήποτε διακοπή προσφοράς των υπηρεσιών του, έστω και μιας μέρας, με την επίκληση οποιωνδήποτε, δικαιολογημένων ή όχι, διεκδικήσεων»... Τι υποκρισία, όταν εντελώς αυθαίρετα η πρυτανεία έκλεισε για δυο μέρες όλα τα κτίρια του ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας φράζοντάς τα με τα ΜΑΤ!

Επιπλέον, η πρυτανεία αναγγέλλει ότι θα εισηγηθεί στις σχολές «την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απ' ευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν». Βέβαια, η πρυτανεία γνωρίζει πολύ καλά ότι οι γενικές συνελεύσεις και όλες οι διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων είναι ανοιχτές στους φοιτητές και οι αποφάσεις παίρνονται από την πλειοψηφία των φοιτητών (είτε αρέσουν στον πρύτανη αυτές οι αποφάσεις είτε όχι). Οσο για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που θέλουν να στήσουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι κι άλλοι στο παρελθόν προσπάθησαν να στήσουν ρεύματα και κινήματα φοιτητών του καναπέ, που αντί να πηγαίνουν στις σχολές τους και να λαμβάνουν μέρος στις διαδικασίες των συλλόγων τους θα κάθονταν σπίτι και θα έστελναν μηνύματα στο facebook... αλλά τελικά «έφαγαν τα μούτρα τους», γιατί η πλειοψηφία των φοιτητών ήταν στις σχολές και στους συλλόγους κι όχι στον ψεύτικο κόσμο του ίντερνετ.

Σαφές, δεν ξενίζει...

«...Είναι σαφές ότι ένα μέρος του πολιτικού προσωπικού που είχε θητεύσει σε θέσεις αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικές ή και πολιτικές, θα ακολουθήσει αυτό το ρεύμα. Δεν είναι κάτι εξωφρενικό ή κάτι που πρέπει να μας ξενίζει ή να μας συνταράσσει». Ετσι ερμήνευσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, το συνωστισμό ανέστιων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον προθάλαμο της Κουμουνδούρου.

«Δεν πρέπει να γίνουμε ένας περίκλειστος χώρος, να κλείσουμε πόρτες - παράθυρα, να μην μπει κανείς από το "παλιό" πολιτικό προσωπικό (...) απαιτείται να έχουν το στοιχείο της ανιδιοτέλειας, την έξωθεν καλής κοινωνικής μαρτυρίας, της ειλικρινούς αλλαγής σε σχέση με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Και αυτό κατά περίπτωση. Δεν μπορεί να έχουμε ένα γενικό "φετφά"».

Στην πραγματικότητα, όπως έχει ήδη αποδείξει η μέχρι τώρα πορεία τους, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν «φετφάδες» για τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μπαίνουν στο κόμμα τους. Μοναδικό κριτήριό τους είναι ποιοι παράγοντες της σοσιαλδημοκρατίας μπορούν να συμβάλουν στο στόχο τους να αναλάβουν τα ηνία της αστικής διακυβέρνησης ή αλλιώς ...«μάζευε κι ας είν' και ρόγες»! Αλλωστε, γνωρίζουν καλά ότι η μετατόπιση δεν είναι δα και τόσο μεγάλη. Την παλιά σοσιαλδημοκρατία υπηρετούσαν ως χτες όλοι αυτοί, τη νέα σοσιαλδημοκρατία θα υπηρετούν από δω και πέρα.

... για οποιον κατάλαβε!

Αν, τώρα, ανάμεσά τους υπάρχουν και έμπειροι στην άσκηση της διαχείρισης, ακόμα καλύτερα. «Διαμορφώνονται (...) και συνεργασίες που θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν σε τομείς της παραγωγικής ανασυγκρότησης στο πλαίσιο της αριστερής διακυβέρνησης», όπως είπε ο Ν. Βούτσης.

Ο ίδιος, άλλωστε, ομολόγησε ότι για να μην αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ «παρένθεση», απαιτείται να ενσωματώσει πολλά απ' τα υλικά του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ και του υπό αναμόρφωση αστικού πολιτικού συστήματος. «Αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε και "παρένθεση" όπως προσδοκούν οι αντίπαλοί μας, δεν πρόκειται δηλαδή να αγνοήσουμε τις δυνατότητες για μικρές και μεγάλες συμμαχίες και με κοινωνικές δυνάμεις που παραδοσιακά είχαν αποστάσεις από την Αριστερά», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. Βούτσης σημείωσε «τη συνέπεια στην αντιμνημονιακή στάση» των ΑΝΕΛ με τους οποίους μπορεί να υπάρξει μετεκλογικά η δυνατότητα για ευρύτερη συναίνεση.

Κατόπιν αυτών, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά αλλά και κατά τόπους οργανώσεών του, να διαψεύσουν με ανακοινώσεις τους σενάρια και φήμες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, είναι τουλάχιστον ατυχής, αφού διαψεύδεται εκ των ενόντων.

Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Για την πολιτική που σπεύδουν να υπηρετήσουν όλοι όσοι τόσα χρόνια συνέβαλαν στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων του αλλά και για την ποιότητα του φορέα που τους υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες.

Στο απυρόβλητο η βασική αιτία

Ενα «ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα της Υγείας στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής καταπολέμησης της διαφθοράς» - όπως υποστήριξε ο ίδιος - παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

«Στον Τομέα της Υγείας η διαφθορά σχετίζεται με την κατάχρηση εξουσίας στην οποία μπορούν να προβούν τόσο οι εμπλεκόμενοι σε υπηρεσίες διαχείρισης χρημάτων και προμηθειών (ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υλικών, υπηρεσιών κ.ά.), όσο και οι εμπλεκόμενοι πάροχοι Υγείας προκειμένου να προσποριστούν παράνομο ίδιο όφελος», αναφέρεται σε συνοπτικό σημείωμα. Δηλαδή, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θεωρούνται ύποπτοι. Στις προτάσεις «για την καταπολέμηση της διαφθοράς» περιλαμβάνεται η «δυνατότητα τροποποιήσεως του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να θεσπισθεί ένα ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα».

Η βασική, όμως, αιτία της διαφθοράς μένει στο απυρόβλητο: Δηλαδή, η αντιμετώπιση των υπηρεσιών και των παροχών Υγείας και του φαρμάκου ως εμπορεύματος που προσπορίζει - ιδιαίτερα στη φαρμακοβιομηχανία - κέρδη. Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας οδηγεί σε αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών είτε με τις νόμιμες πληρωμές (όπως η συμμετοχή στα φάρμακα και στα ταμεία των δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων Υγείας) είτε με τις λεγόμενες παραπληρωμές, τα γνωστά «φακελάκια» στα δημόσια νοσοκομεία. Μόνο την περίοδο 2008-2013 τα λαϊκά νοικοκυριά πλήρωσαν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 36 δισ. ευρώ, παρά το ότι την αντίστοιχη περίοδο μείωσαν τις σχετικές δαπάνες τους κατά 24,6%. Και τούτο γιατί οι δημόσιες δαπάνες Υγείας είχαν την αντίστοιχη περίοδο μια πτώση 43,7% (από 14,556 δισ. σε 8,192 δισ.), ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις στο τέλος του 2014 η μείωση θα φτάσει στο 49,6% σε σχέση με το 2008.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org