Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΔΑ «5+1» - ΙΡΑΝ
Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων στη Βιέννη

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ξεκίνησαν ξανά χθες οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ιράν και τη λεγόμενη Ομάδα των «5+1» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, ενώ συμμετέχει και η ΕΕ) για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Η συγκεκριμένη διαδικασία που διαρκεί ήδη 2 χρόνια και επιδιώκεται να ολοκληρωθεί έως την επόμενη Δευτέρα 24 του μήνα, σήμερα «χρωματίζεται» και με την «αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας», ζήτημα στο οποίο οι ΗΠΑ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές θέλουν να εμπλέξουν και το Ιράν, ως τη δύναμη που μπορεί να σταματήσει το «Ισλαμικό Κράτος» και να δρομολογήσει εξελίξεις στο Ιράκ και κυρίως την σύμμαχό του Συρία. Ετσι το παζάρι που γίνεται αποκτά και νέα διάσταση.

Μέχρι τώρα οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές το ζήτημα της χρήσης πυρηνικής ενέργειας που διατηρούν για τον εαυτό τους, στην περίπτωση του Ιράν το εμφανίζουν ως απειλή για δημιουργία πυρηνικών όπλων, που επίσης οι ίδιοι διατηρούν. Είναι πάντως χαρακτηριστική η δήλωση του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ που φτάνοντας στη Βιέννη σημείωσε με έμφαση: «Εάν φθάσουμε σε μία λύση που θα λαμβάνει υπ' όψιν τα συμφέροντα της χώρας, θα επιτύχουμε συμφωνία. Εάν, εξαιτίας υπερβολικών απαιτήσεων της άλλης πλευράς, δεν φθάσουμε σε αποτέλεσμα, ο κόσμος θα καταλάβει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία επεδίωξε μία λύση, έναν συμβιβασμό και μία εποικοδομητική συνεννόηση και ότι δεν υποχωρεί ως προς τα δικαιώματά της και το μεγαλείο του (ιρανικού) έθνους».

Χθες όπως ανακοινώθηκε από το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγιναν διμερείς επαφές, του Ζαρίφ με την διαπραγματευτή της ΕΕ Κ. Αστον και άλλων Ιρανών διπλωματών με Αμερικανούς και Κινέζους ομολόγους τους, όπως και συνάντηση τεχνικών επιτροπών που βλέπουν τις λεπτομέρειες του ενδεχόμενου συμβιβασμού.

Ενδιαφέρον επίσης έχει η συμφωνία Ιράν και Ρωσίας για την κατασκευή από την τελευταία, αρχικά 2 ενεργειακών σταθμών στο πυρηνικό εργοστάσιο του Μπουσέρ με την προοπτική άλλων 2 και στη συνέχεια άλλων τεσσάρων και σε άλλα εργοστάσια. Η Ρωσία εγγυάται την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου, ενώ οι χρησιμοποιημένες ράβδοι πυρηνικού καυσίμου θα επιστρέφουν στη Ρωσία, η όλη διαδικασία, δε, θα είναι με βάση τους όρους της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org