Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ
Βρήκε άνθρακα το ρομπότ

Το ρομπότ «Φιλέ» ανίχνευσε οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα, τη βάση της ζωής στη Γη, πριν εξαντληθεί η μπαταρία του και πέσει σε «νάρκη», ανακοίνωσαν σήμερα Γερμανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, δεν είναι ακόμη σαφές αν μεταξύ αυτών των μορίων περιλαμβάνονται και σύνθετες ενώσεις, σαν αυτές που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες. Ενας από τους βασικούς στόχους της αποστολής στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο ήταν να διαπιστωθεί εάν ενώσεις άνθρακα και, μέσω αυτών, η ζωή, μπορεί να έφτασαν στη Γη από κάποιον κομήτη.

Θυμίζουμε ότι το πολύ σημαντικό αυτό επίτευγμα ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια όταν άρχισε το ταξίδι του διαστημικού σκάφους «Rosetta», που μετέφερε το ρομπότ που προσεδαφίστηκε στον κομήτη, διεξήγαγε αρκετά πειράματα και τα στοιχεία που συνέλεξε έφτασαν στους επιστήμονες στη Γη. Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου ωστόσο «σίγησε», αφού έπεσε σε σημείο που δεν το βλέπει ο Ηλιος για να φορτιστούν οι μπαταρίες του, ενώ οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μπορεί να επανέλθει στο μέλλον αν ο κομήτης μετακινηθεί.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση των επιστημόνων, το σύστημα ανάλυσης αερίων COSAC του ρομπότ κατάφερε να εντοπίσει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη τα πρώτα οργανικά μόρια, ενώ το εργαλείο MUPUS με το οποίο ήταν εφοδιασμένο το ρομπότ και το οποίο μετρά την πυκνότητα και τις θερμικές και μηχανικές ιδιότητες της επιφάνειας του κομήτη έδειξε ότι η επιφάνεια του κομήτη ήταν αρκετά πιο σκληρή από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ