Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Σε τροχιά πρόωρων βουλευτικών εκλογών

Η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση μεγαλώνει την ανησυχία της πλουτοκρατίας

ΤΟΚΙΟ.-- Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας θα ανακοινώσει την Παρασκευή τη διάλυση της Κάτω Βουλής, όπως δήλωσε χτες ο ίδιος ο Σίνζο Αμπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την απόφαση να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, οι εκλογές θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 14 Δεκέμβρη.

Η σχετική απόφαση είχε «διαρρεύσει» εδώ και μέρες, στο φόντο της αυξανόμενης ανησυχίας που προκαλεί στην ιαπωνική πλουτοκρατία (και όχι μόνο) η συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας. Οι σχετικοί δείκτες παραμένουν σε επίπεδα ιδιαίτερα χαμηλά, βεβαιώνοντας ότι η ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση που «χτύπησε» τη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν «εύθραυστη». Με δεδομένο το μεγάλο βαθμό διεθνοποίησης της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας, η Ιαπωνία δε θα μπορούσε να μείνει ανέπαφη.

Ο Αμπε εμφανίζεται να διεκδικεί την επανεκλογή του κόμματός του, προκειμένου να εξασφαλίσει «ισχυρή εντολή» για την επιτάχυνση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων (γνωστών με τον τίτλο «Αμπενομικς) που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στην ντόπια πλουτοκρατία, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της, οικονομικά και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίες οι αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση, ώστε ο στρατός της χώρας να αναλαμβάνει δράση και εκτός συνόρων, στο πλαίσιο «στήριξης» και συμμάχων της.

Ο Αμπε ανακοίνωσε χτες και ότι αναβάλλει για 18 μήνες τη νέα αύξηση του φόρου κατανάλωσης που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Ο φόρος είχε πρόσφατα αυξηθεί από 5% σε 8% και τώρα επρόκειτο να φτάσει στο 10%.

Η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών είναι λογικό να δώσει νέα ώθηση και σε διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με δεδομένο ότι μια σειρά εξελίξεις φανερώνουν πως το ιαπωνικό κεφάλαιο αναζητά τρόπους να διασφαλίσει το ρόλο του σε μια παγκόσμια και περιφερειακή «σκηνή», όπου τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Πριν λίγες μέρες, ο Αμπε πραγματοποίησε συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ (ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών διακρίνονται από αρκετές «δυσκολίες»). Την ίδια στιγμή, με αφορμή και μια σειρά σημαντικές διακρατικές καπιταλιστικές Συναντήσεις (π.χ., G-20, Οργάνωση για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία - Ειρηνικό), ο Αμπε έθεσε επανειλημμένα την ανάγκη σύσφιξης της οικονομικής συνεργασίας της Ιαπωνίας κατ' αρχήν με ΗΠΑ και Αυστραλία. Την ίδια στιγμή, οι Ιάπωνες μεγαλοεπιχειρηματίες επιδιώκουν καλύτερη μελέτη της υπεράσπισης των συμφερόντων τους απέναντι σε ανταγωνιστές και «εταίρους». Για παράδειγμα, μερίδες του κεφαλαίου από κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και τα τρόφιμα έχουν προβάλει «ενστάσεις» στην υπογραφή συμφωνιών όπως η Δια-ειρηνική Συνεργασία (TPP), εκτιμώντας ότι απειλείται το μερίδιό τους στην αγορά.

Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι διεργασίες ετοιμάζουν νέους γύρους αντιλαϊκών επιδρομών. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από άρθρο στους σημερινούς «Τάιμς της Ιαπωνίας» με τίτλο «Η Ιαπωνία χρειάζεται δράση, όχι εκλογές»: «Οι Ιάπωνες ψηφοφόροι - για να μην πούμε οι διεθνείς επενδυτές - ελκύστηκαν από τον Αμπε επειδή υποσχέθηκε αποφασιστικότητα». Ο αρθρογράφος εξηγεί ότι «μετά από δυο χρόνια, θέλουν να τον δουν να σοβαρεύεται όσον αφορά το πρόγραμμα αναδιαρθρώσεών του: Να μειώνει τα εμπορικά σύνορα, να χαλαρώνει την αγορά εργασίας, να ενθαρρύνει την καινοτομία, να εξουδετερώνει τη γραφειοκρατία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαφές Ροχανί στην Ιαπωνία(25/12/2019)
Συνάντηση Πούτιν - Αμπε(30/5/2018)
Συμφωνία για τις «γυναίκες ανακούφισης»(29/12/2015)
Ολοταχώς για στρατιωτική «δράση» εκτός συνόρων(16/7/2015)
Διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας(30/4/2013)
Ναότο Καν(6/6/2010)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org