Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 80
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Γιορτή» σε φόντο πύρινης κόλασης!

Ενας πύρινος κλοιός 20 περίπου χιλιομέτρων, που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους και 30 περίπου σπίτια στη Βορειοανατολική Αττική, έκλεψε την παράσταση από το γιορτασμό της χτεσινής Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος. Τον τόνο, βέβαια, έδωσαν και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τόσο στο Θριάσιο με τον αποκλεισμό του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ, που έγινε το Σαββατοκύριακο, όσο και της χτεσινής διαδήλωσης έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Κινήσεων που αγωνίζονται για τη σωτηρία των ελεύθερων χώρων της Αττικής.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΧΩΔΕ - αντί οποιασδήποτε άλλης πρωτοβουλίας ή τουλάχιστον περισυλλογής - με εκδηλώσεις που πραγματοποίησε στη Βίλα Καζούλη «τίμησε» την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος με τον πιο προκλητικό τρόπο: Μοιράζοντας «πράσινα» βραβεία σε επιχειρήσεις που προωθούν - υποτίθεται - την προστασία του περιβάλλοντος και έχουν αποκτήσει ειδικό οικολογικό σήμα!

Οπως τονίζει το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε ολόκληρη την περασμένη Κυριακή, η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται μέσα σε συνθήκες, όπου αναδεικνύεται όλο και πιο έντονα η δραματική αντίθεση ανάμεσα στις προσδοκίες των λαών για το σταμάτημα της καταστροφής και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη και τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών. «Η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων - τονίζεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης - δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από άλλα μεγάλα προβλήματα του τόπου και των εργαζομένων, απαιτεί μια άλλη πολιτική, έτοιμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολλαπλά επιμέρους που διαπλέκονται με τα πρώτα. Μια πολιτική στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας που προτείνει το κόμμα μας, τους καρπούς της οποίας δε θα απολαμβάνουν οι λίγοι, αλλά όλος ο λαός».


Τη στιγμή που διεθνώς αποδεικνύεται - και ομολογείται - ότι φιλελευθερισμός και προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες ασυμβίβαστες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, στο χτεσινό του μήνυμα, ισχυρίζεται υποκριτικότατα ότι «η προστασία και η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και του αέρα, η διαχείριση των αποβλήτων, η βιοποικιλότητα και η διαχείριση της φύσης, η βελτίωση, η αναβάθμιση και η δημιουργία ενός νέου αστικού περιβάλλοντος, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τη φιλελεύθερη σκέψη, για τον προγραμματισμό και δράση»!..

Ο Τομέας Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος του ΔΗΚΚΙ, με χτεσινή του ανακοίνωση, «καλεί το λαό σε εγρήγορση, αντίσταση και διαρκή σύγκρουση με τις ασύδοτες δυνάμεις της Αγοράς και τους υπηρέτες αυτών, για μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη με προστασία των τελευταίων φυσικών πόρων, για ποιότητα ζωής και ευημερία του μέλλοντος».

«Για το Συνδικαλιστικό Κίνημα - τονίζεται, εξάλλου, σε ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας - αποτελεί ένα ακόμη πεδίο καθημερινής πάλης και, φυσικά, δεν περιορίζεται στον επετειακό χαρακτήρα της μιας μέρας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ